H Ελένη Χαρίτωνος φόρεσε τη φανέλα της NASA γιατί έχει πλέον μια θέση εκεί

«Η όλη διαδικασία αίτησης με δίδαξε ότι ακόμα κι αν ο στόχος σας φαίνεται πέρα από τα όρια των δυνατοτήτων σας, πρέπει να ρισκάρετε. Πιστέψτε στις ικανότητές σας!», έγραψε στην ανάρτησή της η νεαρή Κύπρια.

Article featured image
Article featured image


H πρώτη Κύπρια αναλογική αστροναύτισσα, η 22χρονη Ελένη Χαρίτωνος, είναι πλέον και επίσημα ασκούμενη της NASA και το ανακοίνωσε μέσω ανάρτησης στα ΜΚΔ. Αυτό που μέχρι πρότινος αποτελούσε ένα όνειρο για την ίδια, τώρα είναι η νέα της πραγματικότητα, όπως λέει. Αναφέροντας ότι το ποσοστό αποδοχής για πρακτική στη NASA είναι μόλις 5%, τονίζει ότι ακόμα κι αν ο στόχος μερικές φορές φαίνεται ακατόρθωτος, πρέπει να ρισκάρουμε και να πιστεύουμε στις ικανότητές μας.


Τι έγραψε στην ανάρτησή της:

«ΝΕΑ: Είμαι επίσημα intern της NASA!!

Είπα ότι δεν θα φορέσω φανέλα της NASA μέχρι να έχω μία θέση εκεί και ΜΑΝΤΕΨΤΕ ΤΙ: Επιτέλους ήρθε η ώρα! Οι λέξεις δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς νιώθω, αφού εξακολουθώ να επεξεργάζομαι το γεγονός ότι πλέον δεν είναι απλά ένα όνειρο αλλά η νέα μου πραγματικότητα. Μου δίνεται η ευκαιρία να δουλέψω με τους καλύτερους επιστήμονες της διαστημικής βιομηχανίας και να χρησιμοποιήσω Μαθηματικά και Στατιστική Μηχανική Μάθηση για να συνεισφέρω σε ένα πρότζεκτ που αποτελεί μέρος της αποστολής ARTEMIS στο NASA Glenn Research Center στο Οχάιο.

ΥΓ: Το ποσοστό αποδοχής για πρακτική στη NASA είναι 5%. Η όλη διαδικασία αίτησης με δίδαξε ότι ακόμα κι αν ο στόχος σας φαίνεται πέρα από τα όρια των δυνατοτήτων σας, πρέπει να ρισκάρετε. Πιστέψτε στις ικανότητές σας!».



Ποια είναι η Ελένη Χαρίτωνος

Με σπουδές στον κλάδο Μαθηματικών και Στατιστικής στη Γλασκώβη, ανακαλύπτει τον δικό της παράδεισο και τις προοπτικές της διαστημικής βιομηχανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κυνηγώντας το όνειρό της, δημιουργεί τον οργανισμό GUSEDS για Φοιτητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης για την Εξερεύνηση και την Ανάπτυξη του Διαστήματος, ο οποίος διοργανώνει εκδηλώσεις σε συνεργασία με οργανισμούς όπως η NASA, το International Space University και η Boeing. Κατάφεραν να αποτελέσουν την πρώτη ομάδα φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο που διεξάγει έρευνα με θέμα τη δημιουργία ενός ανθρώπινου πολιτισμού στον Άρη.

Και το ταξίδι προς το διάστημα ξεκινά με πρώτο βήμα τις αναλογικές αποστολές. Εκπαιδεύτηκε έναν μήνα στο ηφαίστειο Mauna Loa της Χαβάης, στον αναλογικό Άρη και σήκωσε τη σημαία της Κύπρου στο μεγαλύτερο ηφαίστειο του πλανήτη. Πρόσφατα βρέθηκε στη Φλώριντα και έγινε η πρώτη Κύπρια Scientist-Candidate Astronaut Trainee από το International Institute for Astronautical Sciences, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα εκπαίδευσης, το οποίο έχουν επίσης ολοκληρώσει η Alyssa Carson – η νεότερη εκπαιδευόμενη αστροναύτισσα της Αμερικής και η Δρ Sian Proctor, η πρώτη Αφροαμερικανίδα που πιλοτάρισε διαστημόπλοιο στην ιστορία των διαστημικών αποστολών. Τα επιτεύγματα και η συνεχής εκπαίδευση αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της. Η Ελένη προσκαλείται από πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο και εμπνέει τα νέα παιδιά να μην παρατάνε τα όνειρά τους και να ακολουθούν το φως της καρδιάς τους.

Η Ελένη Χαρίτωνος έλαβε, στα φετινά Βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2022, το τιμητικό βραβείο «Editor’s Choice» που δίνεται κάθε χρόνο από την ομάδα του περιοδικού σε μια γυναίκα που την εμπνέει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ