Όταν η Κύπρος έκανε διαγωνισμό στο Μόντε Καπούτο για το τραγούδι που θα μας εκπροσωπούσε στη Eurovision

Ο 18χρονος τότε στρατιώτης Κωνσταντίνος Χριστοφόρου κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τον διαγωνισμό, ενώ ο Μιχάλης Χατζηγιάννης ήρθε δεύτερος.

Article featured image
Article featured image

Πίσω στο 1996, η γιορτή της μουσικής στηνόταν για χρόνια στην κλειστή αίθουσα του κέντρου διασκέδασης Μόντε Καπούτο. Εκεί, οι υποψήφιοι διαγωνίζονταν για το ποιος θα μας εκπροσωπήσει στον διαγωνισμό της Eurovision τραγουδώντας ενώπιον μιας 20μελούς κριτικής επιτροπής που επέλεγε στο τέλος τον νικητή αναλόγως των βαθμολογιών που θα λάμβαναν.

Σε ρεπορτάζ του «Περιοδικού» τον Μάρτιο του 1996 γίνεται αναφορά στους νέους κανόνες που θα ίσχυαν από εκείνη τη χρονιά στον διαγωνισμό για τα μικρά κράτη. Ουσιαστικά ήταν η πρώτη χρονιά που θα πραγματοποιείτο ημιτελικός ανάμεσα σε 31 χώρες που είχαν δηλώσει συμμετοχή, από τον οποίο θα προκρίνονταν στο τελικό του διαγωνισμού οι 23.

Από το ρεπορτάζ δίνεται η εντύπωση πως η Κύπρος ακολουθούσε για χρόνια αυτόν τον τρόπο επιλογής του τραγουδιού, μιας και ο αρθρογράφος προχωρεί σε κριτική για το όσα εξελίχθηκαν το βράδυ της επιλογής του τραγουδιού αναφέροντας πως δεν υπήρξε καμία καινοτομία στην παρουσίαση καθώς επίσης έκανε λόγο για φτωχικά σκηνικά και έλλειψη φαντασίας. Επίσης αναφερόμενος στην κριτική επιτροπή που θα αποφάσιζε για το ποιο τραγούδι είναι κατάλληλο να μας εκπροσωπήσει έγραψε πως η σύνθεση των μελών της επιτροπής δεν είχε πείσει κανέναν, αφού δεν πληρώσουν όλα τα μέλη τα κριτήρια που απαιτούνταν, όπως για παράδειγμα να είχαν επαγγελματική ενασχόληση με τη μουσική.Υποψήφιοι
για να εκπροσωπήσουν τότε τη χώρα μας στον διαγωνισμό ήταν η Κατερίνα Χαρτόσια με το τραγούδι «Και σε ρωτώ», ο Μιχάλης Χατζηγιάννης με το τραγούδι «Τρελό Παιδί», η Σόφη Χριστοφίδου με το τραγούδι «Αντέχω», ο Αναστάσιος με το «Επί γης Ειρήνη», η Κατερίνα Χαρτόσια με άλλο τραγούδι που είχε τίτλο «Έρωτά μου», ο Κύρος Λόντος με το «Χίλιες σειρήνες» , ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου με το «Μόνο για εμάς» και οι Άντης Όσκη και Λουκάς Χρήστου με το τραγούδι «Κραυγή».

Στο τέλος της βραδιάς ανακοινώθηκε ο μεγάλος νικητής από την παρουσιάστρια Μαρίνα Μαλένη-Κυριαζή, η οποία διάβασε ένα-ένα τα ψηφοδέλτια. Νικητής της βραδιάς στέφθηκε ο 18χρονος - τότε – στρατιώτης, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου με 162 ψήφους, ενώ Μιχάλης Χατζηγιάννης είχε λάβει 139 ψήφους, ο οποίος μας εκπροσώπησε τελικά το 1998.

«Και ο Θεός βοηθός…», ήταν τα λόγια του τότε νεαρού καλλιτέχνη μετά τη νίκη του, ο οποίος μάλιστα συνεχάρη τον Μιχάλη Χατζηγιάννη για το τραγούδι του και τη δεύτερη θέση.

Για την ιστορία ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου και του τραγούδι «Μόνο για εμάς», πέρασαν στους ημιτελικούς και κατέκτησαν την 9η θέση στον τελικό του διαγωνισμού της Eurovision.

Δείτε ολόκλρηρο το ρεπορτάζ:


1.jpg


2.jpg


3.jpg

4.jpgΑκούστε το τραγούδι που μας εκπροσώπησε στη Eurovision το 1996:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ