Πολύς κόσμος βίωσε κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις όταν είδε το πρώτο «Avatar»

Θα εμφανιστεί ξανά το σύνδρομο PADS με το πολυαναμενόμενο σίκουέλ της ταινίας να κυκλοφορεί την επόμενη εβδομάδα;

Article featured image
Article featured image


Το θεαματικό «Avatar» του Τζέιμς Κάμερον που κυκλοφόρησε το 2009 μπορεί να ήταν λίγο πολύ αληθινό για ορισμένους θεατές, οι οποίοι φεύγοντας από τις αίθουσες έλεγαν πως νιώθουν κατάθλιψη και είχαν αυτοκτονικές σκέψεις, επειδή μετά την προβολή της ταινίας δεν μπορούσαν να διαχειριστούν πως ο πανέμορφος εξωγήινος κόσμος της Πανδώρα ήταν φανταστικός και ότι δεν θα μπορούσαν να τον επισκεφθούν ποτέ. Η τάση αυτή έμεινε γνωστή ως PADS (Post Avatar Depression Syndrome / Σύνδρομο κατάθλιψης Μετα-Άβαταρ).

Το cnn έγραψε το 2010 πως στο φόρουμ «Avatar Forums» εμφανίστηκε ένα θέμα με τίτλο «Τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη του ότι η Πανδώρα είναι ένα άυλο μέρος», το οποίο έλαβε περισσότερες από χίλιες δημοσιεύσεις από άτομα που βίωναν κατάθλιψη μετά την ταινία αλλά και φανς που προσπαθούσαν να τους βοηθήσουν να την αντιμετωπίσουν.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, το φόρουμ έγινε τόσο δημοφιλές, που ο διαχειριστής τους, ο Philippe Baghdassarian, χρειάστηκε να δημιουργήσει ένα δεύτερο νήμα, ούτως ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να συνεχίσουν να δημοσιεύουν τα μπερδεμένα συναισθήματά τους για την ταινία.

«Βασικά, δεν είχα ακριβώς κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα η ταινία με έκανε χαρούμενο», είπε ο Baghdassarian. «Αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί έκανε τους ανθρώπους να πέφτουν σε κατάθλιψη. Η ταινία ήταν τόσο όμορφη και έδειξε κάτι που δεν έχουμε εδώ στη Γη. Νομίζω ότι οι άνθρωποι είδαν ότι θα μπορούσαμε να ζούμε σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο και αυτό ήταν που τους προκάλεσε κατάθλιψη», πρόσθεσε.

«Από τότε που πήγα να δω το "Avatar" έχω κατάθλιψη. Παρακολουθώντας τον υπέροχο κόσμο της Πανδώρα και τους Να’βι με έκανε να θέλω να γίνω ένας από αυτούς. Δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι όλα τα πράγματα που συνέβησαν στο ταινία και όλα τα δάκρυα και τα ρίγη που μου προκάλεσε», είχε γράψει ένας χρήστης με το όνομα Μάικ σε ένα ανάλογο φόρουμ. «Σκέφτομαι ακόμη και την αυτοκτονία, σκεπτόμενος ότι αν το κάνω θα ξαναγεννηθώ σε έναν κόσμο παρόμοιο με την Πανδώρα και ότι όλα θα είναι ίδια όπως στο “Avatar”».

Μεταξύ άλλων, υπήρξαν και χρήστες οι οποίοι εξέφρασαν την «αηδία τους» για την ανθρώπινη φυλή και την απόσυρσή της από την πραγματικότητα.

Την ερχόμενη Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, το σίκουελ του «Avatar», το «Avatar: The Way of Water» θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους της Κύπρου και αν είναι εξίσου καλό με τον προκάτοχό του, τότε ίσως αναμένεται ακόμα ένα «κύμα» του συνδρόμου PADS.



Η σύνοψη του Avatar: The Way of Water:

Το «Avatar: The Way of Water» διαδραματίζεται πάνω από 10 χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας και ξεκινά να διηγείται την ιστορία της οικογένειας των Sully (Jake, Neytiri και των παιδιών τους), τα βάσανα που τους ακολουθούν, τα άκρα που θα φτάσουν για να παραμείνουν ασφαλείς, τις μάχες που θα δώσουν για να παραμείνουν ζωντανοί και τις τραγωδίες που θα υπομένουν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ