Δωρητής σπέρματος απέκτησε 15 παιδιά αποκρύπτοντας ότι πάσχει από γενετική πάθηση

Η εν λόγω γενετική κληρονομική διαταραχή προκαλεί ήπια έως μέτρια νοητική υστέρηση που μπορεί να σχετίζεται με διαταραχές συμπεριφοράς και διακριτά φυσικά χαρακτηριστικά.

Article featured image
Article featured image


Ο 37χρονος Τζέιμς Μακ Ντούγκαλ προσέφερε τις «υπηρεσίες» του μέσω Facebook προχωρώντας σε ιδιωτικές δωρεές σπέρματος σε πολλές ομοφυλόφιλες γυναίκες, παρόλο που γνώριζε ότι πάσχει από το σύνδρομο FragileX (Σύνδρομο Εύθραυστου Χρωμοσώματος Χ).

Πρόκειται μια γενετική διαταραχή που προκαλεί ήπια έως μέτρια νοητική υστέρηση που μπορεί να σχετίζεται με διαταραχές συμπεριφοράς και διακριτά φυσικά χαρακτηριστικά, όπως υψηλό μέτωπο, προεξέχοντα και μεγάλα αυτιά, αρθρώσεις των δακτύλων σε υπερέκταση, πλατυποδία με πρηνισμό και, σε εφήβους και ενήλικες άνδρες, μεγάλους όρχεις. Περίπου το ένα τρίτο των προσβεβλημένων ατόμων έχουν διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού (ASD), και καθυστερημένη ομιλία. Η υπερδραστηριότητα είναι συχνή και οι επιληπτικές κρίσεις εμφανίζονται περίπου στο 10% των περιπτώσεων.

Η ταυτότητα του Βρετανού άνδρα έγινε γνωστή το βράδυ της Δευτέρας, μετά από μια άνευ προηγουμένου δικαστική κίνηση. Η δικαστής του Ντέρμπι αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του 37χρονου, προκειμένου να εμποδίσει άλλες γυναίκες να τον χρησιμοποιούν ως δότη σπέρματος, καθώς έχει ήδη αποκτήσει 15 παιδιά, ηλικίας μεταξύ 4 ετών και μερικών μηνών.

Οι γιατροί έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες για την ανάπτυξη ενός από τα παιδιά, το οποίο δεν έχει μιλήσει σε ηλικία 3 ετών. Παράλληλα, υπάρχει διερεύνηση καταγγελιών πως ο 37χρονος προκάλεσε μώλωπες σε ένα άλλο από τα παιδιά.

58472429-10868359-Mr_MacDougall_s_genetic_condition_which_is_inheritable_leads_to_-a-11_1653939662788.jpg
Φωτογραφία: Daily Mail



Η δικαστής Nathalie Lieven ανέφερε ότι ο άνδρας εκμεταλλεύτηκε τη μεγάλη επιθυμία των εν λόγω γυναικών να αποκτήσουν παιδί, ενώ τον κατηγόρησε για «ανευθυνότητα» γιατί δεν ήταν ειλικρινής για την κατάστασή του, η οποία τον εμπόδιζε από το να γίνει δωρητής σπέρματος σε κάποια κλινική. 

Ο 37χρονος και οι μέλλουσες μητέρες είχαν υπογράψει σχετικά συμφωνητικά, στα οποία υπήρχε αναφορά στο σύνδρομο, αλλά δεν δινόταν καμία εξήγηση επ΄ αυτού. Τα συμφωνητικά, δε, ήταν τόσο πολύπλοκα που ακόμα και δικηγόρος δεν μπορούσε να τα διαβάσει με ευκολία, όπως ακούστηκε στο δικαστήριο.

Τουλάχιστον δύο από τις μητέρες παραδέχθηκαν πως δεν κατάφεραν να διαβάσουν όλες τις σελίδες, με τη δικαστή να τις ψέγει για την πλημμελή τους έρευνα αλλά να αποδέχεται ότι είχαν μεγάλη επιθυμία να αποκτήσουν παιδί. 

58472431-10868359-James_MacDougall_37_went_ahead_with_private_sperm_donations_desp-m-10_1653939653754.jpg
Φωτογραφία: Daily Mail



Οι θετοί γονείς του, Τζουν και Τζον Μακ Ντούγκαλ, υπερασπίστηκαν τον Τζέιμς και αποκάλυψαν την εμμονή του γιου τους να γίνεται δωρητής σπέρματος.

Μιλώντας στην Daily Mail, η 73χρονη μητέρα του περιέγραψε πώς αντιμετωπίζει πλέον την κατάσταση ο γιος της, αφού του απαγορεύθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στις ζωές μερικών από τα παιδιά που είχε αποκτήσει.

«Ήθελε να είναι μέρος της ζωής τους, ήθελε να βλέπει τα παιδιά του. Είναι καλόκαρδος και θα έκανε τα πάντα για οποιονδήποτε, αλλά είναι ευκολόπιστος. Ήθελε απλώς να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους, να βοηθήσει αυτές τις γυναίκες που βρίσκονται σε μια γκέι σχέση να εκπληρώσουν τα όνειρά τους και να γίνουν γονείς. Δεν αναζήτησε χρήματα, από όσο γνωρίζουμε, για την παροχή αυτής της υπηρεσίας, απλώς το έκανε», είπε η μητέρα του.

Οι γονείς, που έχουν άλλα δύο παιδιά, εξήγησαν ότι ο Τζέιμς είναι φορέας του συνδρόμου Ευθραύστου Χ. «Αλλά πρέπει να είχε πει σε αυτές τις μητέρες για την κατάσταση, είμαστε πεπεισμένοι ότι το έκανε, για να βοηθήσει στην προστασία των παιδιών», υπογράμμισε η κα Μακ Ντούγκαλ.

Σύμφωνα με την ίδια, ο γιος της είναι «θύμα» μιας δικαστικής απόφασης που ήταν ενάντια στην προσπάθειά του να του επιτραπεί η πρόσβαση σε τέσσερα από τα παιδιά του. Το δικαστήριο υποστήριξε ότι ο Τζέιμς είχε υπογράψει συμφωνία ότι δεν ήθελε καμία επαφή με κανένα από τα παιδιά, αλλά είχε υποβάλει αίτημα για γονική μέριμνα, το οποίο του επέτρεπε να περνά χρόνο με τέσσερα από τα παιδιά του. Ωστόσο, οι τρεις μητέρες αντιτάχθηκαν στο αίτημά του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ