15 εναλλακτικές κυπριακές βρισιές για να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιό σου

Ένας χρήστης του Twitter ζήτησε από τους Κύπριους twitterάδες να γράψουν τις «πιο όμορφες βρισιές που ξέρουν» και το αποτέλεσμα ήταν ένας πραγματικός θησαυρός.

Article featured image
Article featured image



Είναι γεγονός πως η κυπριακή διάλεκτος περιέχει μια μεγάλη γκάμα από βρισιές, των οποίων έμπνευση πολλές φορές αποτελούν τοπικά ζώα (βλ. γάρος), καθημερινά αντικείμενα (βλ. πιθκιαβλοζάμπης) ή ακόμα και ο συνδυασμός των δύο (βλ. καμπανόγαρος). Πολλές φορές όμως η δημιουργικότητα του Κυπρίου μπορεί να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και να δημιουργήσει καινούργιες βρισιές, συνδυάζοντας ήδη υπάρχουσες ή αντλώντας από τα βάθη της -ανεξάντλητης- φαντασίας του ολοκαίνουργιες, εκκεντρικές λέξεις (βλ. κεντικελένης).

Έτσι, ο χρήστης του Twitter, @klappostrouthos, αποφάσισε να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο όλων μας, κάνοντας μια ανάρτηση που έγραφε: «Ποια είναι η πιο όμορφη κυπριακή λέξη (βρισιά) που έχετε ακούσει;».



Μέσα σε ένα 24ωρο έχει μαζέψει ήδη δεκάδες απαντήσεις. Εμείς βέβαια, μαζέψαμε τις πιο family-friendly για να τις μεταφέρουμε σε εσάς, αλλά αν είστε για πιο hardcore ακούσματα μπορείτε να δείτε όλες τις απαντήσεις πατώντας ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ