Πτώση αεροσκάφους στην Καβάλα: Επί τόπου πυροτεχνουργοί, έρευνες για την «άγνωση λευκή ουσία»

Το αεροσκάφος μετέφερε «επικίνδυνο φορτίο», ενώ οι διασώστες δεν έχουν προσεγγίσει το σημείο πιο κοντά από τα 50 μέτρα, όπου εντόπισαν μια λευκή ουσία, η οποία προκαλεί κάψιμο στα μάτια και τα χείλη. [Εικόνες & Βίντεο]

Article featured image
Article featured image


Πεντακόσια μέτρα από τα πρώτα σπίτια του Παλαιοχωρίου και των Αντιφιλίππων Καβάλας συνετρίβη λίγο πριν από τις 11 το βράδυ στον κάμπο των Αντιφιλίππων το μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Νότια Σερβία προς το Αμμάν της Ιορδανίας με 8 έως 10 επιβαίνοντες.

Το Αντόνοφ μετέφερε «επικίνδυνο φορτίο», χωρίς να έχει ακόμη διευκρινισθεί το είδος του, αν και οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για φορτίο πυρομαχικών 12 τόνων. Επι τόπου βρίσκονται ήδη εμπειρογνώμονες της Πολιτικής Αεροπορίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού για να ελέγξουν πρώτα τι είναι η λευκή σκόνη που έχει απλωθεί στην περιοχή, το είδος του εμπορεύματος, την τυχόν τοξικότητα μετά την πτώση του αεροσκάφους και να αναζητήσουν το «μαύρο κουτί», που θα δώσει πληροφορίες για το τραγικό γεγονός.


Βίντεο που κατέγραψαν κάτοικοι της περιοχής:



Επιχειρεί και drone

Όπως ανέφερε ο συντονιστής της επιχείρησης, κ. Μάριος Αποστολίδης, η μεγάλη επιχείρηση ξεκίνησε περίπου στις 6 το πρωί και αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η άγνωστη λευκή ουσία, η οποία εντοπίστηκε στο σημείο της πτώσης.

«Το σχέδιό μας είναι να σηκώσουμε το drone για να δούμε από μακριά τι γίνεται στο πεδίο, διότι πριν από μια ώρα μπήκαν άνδρες της ΕΜΑΚ με ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό και ειδικά όργανα και προχώρησαν σε κάποιες μετρήσεις. Οι μετρήσεις δεν έδειξαν τίποτα, όμως παρατήρησαν μια αστάθεια στο σημείο, με έντονο καπνό, θερμότητα και κάποια λευκή ουσία την οποία δεν γνωρίζουμε. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να μας διαβεβαιώσει η ειδική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων τι υλικό είναι κι αν μπορούμε τελικά να μπούμε στο σημείο», ανέφερε ο κ. Αποστολίδης.


Οι πρώτες εικόνες από το drone:



Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχει ενεργή φωτιά καθώς έχει σβήσει από τις νυχτερινές ώρες, ωστόσο υπάρχουν κάποιες μικροεστίες. Επιπλέον, η είσοδος και η έξοδος στο σημείο έχει απαγορευτεί για τους πολίτες σε ακτίνα μεγαλύτερη των 500 μέτρων, για λόγους ασφαλείας.

«Νιώσαμε ένα καύσιμο στα χείλια και στη γλώσσα, επομένως κι εμείς φοράμε μάσκες πηγαίνοντας εκεί καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τι είναι αυτό που μας επηρεάζει», είπε.

Από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, δύο πυροσβέστες που ήταν κοντά στο σημείο του δυστυχήματος αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.



Εξετάζεται η εκκένωση των Αντιφιλίππων

Σημειώνεται ότι έχει δοθεί ισχυρή σύσταση οι κάτοικοι να μην πλησιάσουν την περιοχή, να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, να μην χρησιμοποιήσουν ούτε τα κλιματιστικά τους, μέχρι να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για πιθανή μόλυνση του αέρα από τα υλικά του αεροσκάφους.

Την ίδια ώρα, εξετάζεται και η εκκένωση των Αντιφιλίππων, λόγω φόβων για εκρήξεις.

Είναι ενδεικτικό πως ούτε οι διασώστες, μέλη της ΕΜΑΚ, δεν έχουν προσεγγίσει το σημείο πιο κοντά από τα 50 μέτρα, όπου εντόπισαν τη λευκή ουσία, η οποία προκαλεί κάψιμο στα μάτια και τα χείλη όσων την πλησιάζουν.

«Έχουμε πλησιάσει με τις μάσκες στα 50 μέτρα και έχουμε δει ένα κομμάτι από την άτρακτο. Μέσα στα χωράφια υπάρχει πολύ υλικό διάσπαρτο. Το πεδίο πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές για να μπουν μέσα οι διασώστες», υπογράμμισε ο κ. Αποστολίδης.

Στο σημείο επίσης υπάρχει θερμότητα, ενώ οι μετρήσεις για ραδιενέργεια δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό, σύμφωνα με τον ίδιο.



Το χρονικό του αεροπορικού δυστυχήματος

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το τελευταίο στίγμα του αεροπλάνου δόθηκε 10 ναυτικά μίλια δυτικά της Καβάλας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος έχασε τον τέταρτο κινητήρα στον αέρα και έπιασε φωτιά. Ειδικότερα, ο πιλότος ενημέρωσε για το πρόβλημα το FIR Αθηνών που τον ρώτησε εάν μπορεί να προσγειωθεί στην Καβάλα ή στη Θεσσαλονίκη. Ο πιλότος απάντησε ότι από τη φωτιά στον κινητήρα δημιουργούνται κι άλλα προβλήματα και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να προσγειωθεί στην Καβάλα.

Τη στιγμή που πετούσε στη «μύτη» της χερσονήσου του Άθω στο Άγιον Όρος, το αεροσκάφος φαίνεται πως έκανε στροφή 180 μοιρών κι άρχισε να χάνει ύψος φλεγόμενο σε μικρή απόσταση από σπίτια, σύμφωνα με βίντεο ντοκουμέντο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες το αεροπλάνο κατέπεσε σε χωράφι με καλαμπόκια εν μέσω εκρήξεων.

7.jpg
Φωτογραφία: INTIME NEWS / ΗΛΙΑΣ ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ

8.jpg
Φωτογραφία: INTIME NEWS / ΗΛΙΑΣ ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ



Όπως μετέδωσε, εξάλλου, το kavalanews.gr, κατά τη συντριβή του, το αεροσκάφος πιθανολογείται ότι προσέκρουσε σε πυλώνα ή ηλεκτροφόρα καλώδια, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έκρηξη και γενικό μπλακ-άουτ σε Νικήσιανη, Γεωργιανή, Άγιο Χριστόφορο, Παλαιοχώρι και Αντιφιλίππους.

Μέχρι τις 23:40 κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι οι εκρήξεις ήταν συνεχείς και ότι δεν μπορούν οι διασώστες και η Πυροσβεστική να προσεγγίσουν το σημείο.



Στο flightradar24.com καταγράφηκε η πορεία του αεροσκάφους:

Screenshot_1.jpg


Με πληροφορίες από CNN Ελλάδος


Δείτε φωτογραφίες (AP /Giannis Papanikos) από το σημείο της συντριβής:

Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image
Gallery image

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ