Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Frederick διαθέτει κάτι πολύ σπουδαίο!

Ξενάγηση σε μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Κύπρου που ανοίγει για το κοινό.

Article featured image
Article featured image


Κάθε πρωί, στις 8, συναθροίζονται πρώτες-πρώτες στον κήπο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Frederick στη Λευκωσία οι γάτες της γειτονιάς. Εκεί είναι… σαν στο σπίτι τους αφού ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης, κος Δάφνος Οικονόμου, φροντίζει να έχουν φαγητό και νερό ανά πάσα στιγμή! Μάλιστα, κάποιες αποδείχθηκαν ιδιαίτερα βιβλιόφιλες αφού ανάμεσα στα πελώρια ράφια και τους χιλιάδες τόμους βιβλίων, επιδεικνύουν απαράμιλλη οικειότητα.

Ο Δάφνος (δεν μας επέτρεψε να τον λέμε κύριο Οικονόμου!) εργάζεται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Frederick εδώ και πολλά χρόνια. Ήταν, λοιπόν, ο καταλληλότερος για να μάς ξεναγήσει όταν επισκεφτήκαμε τον χώρο της Βιβλιοθήκης στην Παλλουριώτισσα, στη γειτονιά όπου βρίσκεται και το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Frederick.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Πανεπιστήμιο Frederick διαθέτει Βιβλιοθήκη και στην πανεπιστημιούπολή του στη Λεμεσό, όπου αυτήν την περίοδο πραγματοποιούνται έργα ανακαίνισης και επέκτασης. Μαζί με πολλές άλλες αίθουσες, η Βιβλιοθήκη στη Λεμεσό μεταφέρεται στον νέο όροφο του κεντρικού κτηρίου και θα διαθέτει, πέρα από μια πλούσια συλλογή βιβλίων, σύγχρονους χώρους μελέτης με πλούσιο φυσικό φως και θέα στον ορίζοντα της Λεμεσού και τη θάλασσα!

λάιπραρι.jpg



Όπως μας ενημερώνει ο Δάφνος, πρόσφατα ανακαινίστηκε και η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Frederick στη Λευκωσία, ώστε να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών και φοιτητριών. Περνώντας την επιβλητική είσοδο με τα ράφια που φτάνουν μέχρι το ταβάνι, ο χώρος ανοίγεται σε δύο μεγάλες αίθουσες, οι τοίχοι των οποίων αποτελούνται αποκλειστικά από βιβλία. Ενδιάμεσα ράφια σχηματίζουν μικρά δωματιάκια που λειτουργούν ως ιδιωτικά αναγνωστήρια, ενώ τα εντυπωσιακά φωτιστικά κερδίζουν αμέσως το βλέμμα των επισκεπτών. Σκάλες στα αριστερά και δεξιά οδηγούν σε εσωτερικά μπαλκόνια με ακόμη περισσότερους τόμους βιβλίων, ενώ μια ανεμόσκαλα οδηγεί στο μεσοπάτωμα. Εκεί βρίσκονται χώροι για διάβασμα για φοιτητές και φοιτήτριες. Τουλάχιστον αυτούς προτιμούν όσοι/ες θέλουν να δουλέψουν πάνω σε ομαδικές εργασίες, όπως μάς πληροφορεί ο Δάφνος.

Για πιο χαλαρό διάβασμα και κοινωνικοποίηση -μιλώντας φυσικά χαμηλόφωνα-, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπορούν να απολαύσουν ένα διάλειμμα από τη μελέτη σε έναν από τους πολύχρωμους καναπέδες.

Όπου κι αν επιλέξουν να καθίσουν, έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυο του Πανεπιστημίου μέσω σταθερών Η/Υ και σημείων σύνδεσης για τον δικό τους υπολογιστή.

λάιπραρι4δ.jpg



«Ο φυσικός χώρος της βιβλιοθήκης μπορεί να μην φαντάζει μεγάλος, ο κόσμος της όμως είναι τεράστιος και απόλυτα προσβάσιμος»
, μας λέει ο Δάφνος. «Μέσα από τη συνδρομή μας ως ιδρυτικό μέλος της Κοινοπραξίας Κυπριακών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (CALC), όλες και όλοι οι φοιτητές και φοιτήτριές μας, τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού, οι ερευνητές και ερευνήτριες του Πανεπιστημίου μας έχουν πρόσβαση σε χιλιάδες ακαδημαϊκά περιοδικά και σε περίπου 200 χιλιάδες τίτλους βιβλίων σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων εγνωσμένης ακαδημαϊκής εγκυρότητας. Αυτές περιλαμβάνουν τις Oxford University Press, Cambridge University Press, ScienceDirect(Elsevier), Springer Nature, ProQuest, Sage, Wiley Online Library, Taylor & Francis, Clackson’s Research, CYS (Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης), Leginet κ.ά. Η πρόσβασή τους είναι πλήρης είτε βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο ή αλλού, μέσω ειδικού λογαριασμού που παρέχει το Πανεπιστήμιο. Όσο για τον πλούτο που διαθέτει σε έντυπη μορφή η Βιβλιοθήκη, ξεπερνά τις 100 χιλιάδες τίτλους στον χώρο μας στη Λευκωσία ενώ στη Λεμεσό ανέρχονται στις 30 περίπου χιλιάδες. Όλοι αυτοί οι τίτλοι καλύπτουν τους τομείς της Μηχανικής και της Πληροφορικής, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και της Νομικής, της Εκπαίδευσης, της Αρχιτεκτονικής και των Καλών Τεχνών, των Επιστημών Υγείας και των Κοινωνικών Επιστημών. Μπορούμε, δηλαδή, να καλύψουμε ανά πάσα στιγμή τη βιβλιογραφία που χρειάζονται οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας, ό,τι κι αν σπουδάζουν».

λιβραριφρεντερικ.jpg



Ρωτήσαμε τον Δάφνο να μας πει τι ξεχωρίζει ο ίδιος από τον μεγάλο θησαυρό της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Frederick! «Αναμφίβολα, τη σπάνια συλλογή κυπριακών εφημερίδων που καλύπτει την περίοδο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 έως και στην τουρκική εισβολή του 1974», μάς είπε και κέρδισε αμέσως το ενδιαφέρον μας!

Ο Δάφνος μοιράστηκε μαζί μας τον ενθουσιασμό του για την προοπτική της Βιβλιοθήκης στo campus της Λεμεσού που αλλάζει ριζικά και θα είναι έτοιμη τον Οκτώβριο, με το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Μας είπε, ακόμη, πόσο περήφανος νιώθει γιατί η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Frederick είναι ανοιχτή στην ευρύτερη κοινότητα και εξυπηρετεί τους κατοίκους των περιοχών γύρω από τις δύο πανεπιστημιουπόλεις του, σε Λευκωσία και Λεμεσό: είτε πρόκειται για μαθητές/τριες που χρειάζεται να δουλέψουν για μια σχολική εργασία και χρειάζονται ησυχία, είτε για ερευνητές που χρειάζεται να έχουν πολλούς τίτλους στη διάθεσή τους, ή απλά για γείτονες βιβλιοφάγους!

λάιπραρι2kjf.jpg



-Επισκέψου τη Βιβλιοθήκη της Λευκωσίας στην οδό Φιλοκύπρου 7-9, στην Παλλουριώτισσα. Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή από τις 8 μέχρι τις 6 καθημερινά εκτός σ/κ. Η Βιβλιοθήκη της Λεμεσού θα είναι σύντομα έτοιμη και βρίσκεται μέσα στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Frederick, στην οδό Μάριου Αγαθαγγέλου 18, στον Άγιο Γεώργιο Χαβούζας.

-Περισσότερες πληροφορίες για το Πανεπιστήμιο
Frederick: info@frederick.ac.cy / 22394394 (Λευκωσία), 25730975 (Λεμεσός).

Το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο ξεκινά στις 3 Οκτωβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ