Οι γυναίκες στην Ουγγαρία υποχρεούνται να ακούν «τον καρδιακό παλμό του εμβρύου» πριν κάνουν άμβλωση

Το διάταγμα που εξέδωσε η κυβέρνηση του ακροδεξιού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα και σηματοδοτεί μια (επικίνδυνη) αυστηροποίηση των κανόνων που σχετίζονται με την πρόσβαση στην άμβλωση.

Article featured image
Article featured image


Οι γυναίκες στην Ουγγαρία που θέλουν να κάνουν άμβλωση θα πρέπει προηγουμένως να πληροφορηθούν «με ξεκάθαρο τρόπο» από τον μαιευτήρα τους τις «ζωτικές λειτουργίες του εμβρύου», σύμφωνα με τροποποίηση του νόμου που δημοσιεύτηκε αργά τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Ουγγαρίας.

Το διάταγμα που εξέδωσε η κυβέρνηση του ακροδεξιού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ, τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα Πέμπτη και σηματοδοτεί την αυστηροποίηση των κανόνων.

Το αντιπολιτευόμενο, ακροδεξιό κόμμα Mi Hazank, που ζητούσε αυτήν την αλλαγή, εξέφρασε την ικανοποίησή του με ανακοίνωση όπου υποστηρίζεται ότι «οι μαμάδες θα ακούν στο εξής τον χτύπο της καρδιάς του εμβρύου», μολονότι στο κείμενο του νόμου δεν γίνεται ρητή αναφορά σε κάτι τέτοιο. Ωστόσο, σύμφωνα με την ιατρική πρακτική, σημάδι των ζωτικών λειτουργιών του εμβρύου είναι ο καρδιακός παλμός.

Οι γιατροί στη χώρα θα πρέπει μάλιστα, να υποβάλλουν σχετική έκθεση που να επιβεβαιώνει ότι οι μητέρες έχουν πράγματι ακούσει τον «καρδιακό παλμό του εμβρύου» πριν μπορέσουν να προχωρήσουν στην άμβλωση.



Αυστηροποιείται (επικίνδυνα) το νομικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις

«Σχεδόν τα δύο τρίτα των Ούγγρων γυναικών συνδέουν την αρχή της ζωής ενός παιδιού με τον πρώτο καρδιακό παλμό», δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών.

Από την ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας ο Βίκτορ Όρμπαν το 2010, επιχειρεί με την κυβέρνησή του να προωθήσει τις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες» και να εισαγάγει μία σειρά μέτρων, που στοχεύουν στην τόνωση του μειωμένου ποσοστό γεννήσεων στη χώρα. Ωστόσο, δεν είχε επιχειρήσει προηγουμένως να τροποποιήσει τους σχετικά φιλελεύθερους νόμους της Ουγγαρίας για τις αμβλώσεις.

Παρόμοια νομοθεσία έχει εισαχθεί σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως το Τέξας και το Κεντάκι, που απαιτεί από τις γυναίκες να ακούν τον «εμβρυϊκό καρδιακό παλμό» πριν από την πρόσβαση στην άμβλωση, παρόλο που οι γιατροί λένε ότι η χρήση του όρου «εμβρυϊκός καρδιακός παλμός» είναι ιατρικά ανακριβής.

Στην Ουγγαρία, από το 1992 δεν έχουν υπάρξει νομοθετικές αλλαγές για τις αμβλώσεις. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο τερματισμός της κύησης –που είναι νόμιμος από το 1953– μπορεί να πραγματοποιηθεί τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης για ιατρικούς ή κοινωνικούς λόγους. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της εγκυμοσύνης.

Όμως, μία γυναίκα που θέλει να υποβληθεί σε έκτρωση χρειάζεται επιστολή από έναν γυναικολόγο που να επιβεβαιώνει την εγκυμοσύνη, ενώ πρέπει να επισκεφθεί τις οικογενειακές υπηρεσίες δύο φορές, με διαφορά τουλάχιστον τριών ημερών, προκειμένου να λάβει συμβουλές για υιοθεσία και κρατικά επιδόματα για τις μητέρες. Μόνο τότε μπορεί να έχει πρόσβαση σε παραπομπή για να υποβληθεί σε έκτρωση σε κάποιο νοσοκομείο.

Η νέα νομοθεσία είναι μια επέκταση των πολιτικών της κυβέρνησης κατά των αμβλώσεων, με στόχο την ενίσχυση του ποσοστού γεννήσεων, δήλωσε η Noá Nógradí από την Patent, μια ουγγρική οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Στην Ουγγαρία, η άμβλωση είναι ευρέως αποδεκτή στην κοινωνία. Στατιστικά, τα δύο τρίτα των Ούγγρων δεν θα ήθελαν να δουν περαιτέρω περιορισμούς στις αμβλώσεις» πρόσθεσε. «Οπότε η κυβέρνηση δεν μπορεί να θέσει εκτός νόμου τη διαδικασία μέσα σε μία νύχτα. Αλλά με μικρά βήματα μπορεί να πετύχει πιο εύκολα τους όποιους περιορισμούς».

Πρόσθεσε δε, ότι οι νόμιμες αμβλώσεις καθίστανται όλο και δύσκολες να γίνουν γιατί οι υποχρεωτικές συμβουλευτικές συνεδρίες δύσκολα προγραμματίζονται, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία.

«Μπορεί εύκολα να παρατηρήσει κανείς ότι η κυβέρνηση έχει γίνει πιο σκληροπυρηνική όσον αφορά στην ανάθεση στις γυναίκες του ρόλου των μητέρων και των φροντιστών», ανέφερε καταληκτικά.

Σημειώνεται δε, ότι οι περισσότεροι ιατροί θεωρούν τον όρο «εμβρυϊκός καρδιακός παλμός» ως παραπλανητικό, όταν αναφέρεται στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ο ήχος που ακούγεται κατά τη διάρκεια των πρώιμων υπερήχων παράγεται από το μηχάνημα υπερήχων.

Η Διεθνής Αμνηστία από την πλευρά της έκανε λόγο για «ανησυχητική οπισθοχώρηση». Η απόφαση, που ελήφθη «χωρίς καμία διαβούλευση», θα καταστήσει δυσκολότερη την πρόσβαση στην άμβλωση και «θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα τραύματα στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ήδη μια δύσκολη κατάσταση», είπε ο εκπρόσωπός τη μη κυβερνητικής οργάνωσης, Άρον Ντεμέτερ.


Με πληροφορίες από Guardian και BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ