Κυοφορεί έμβρυο με ακρανία και ο νόμος δεν της επιτρέπει να κάνει άμβλωση

«Είναι δύσκολο να ξέρω ότι... το κουβαλάω για να το θάψω».

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από WAFB

Μια έγκυος γυναίκα από τη Λουιζιάνα έχει δύο επιλογές: είτε να κυοφορήσει μέχρι τον τοκετό ένα έμβρυο χωρίς κρανίο, το οποίο θα πεθάνει πιθανόν μέσα σε λίγες ώρες, είτε να ταξιδέψει σε άλλες πολιτείες για να κάνει άμβλωση.

Η Νάνσι Ντέιβις που βρίσκεται αντιμέτωπη με το τραγικό αυτό δίλημμα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον Ιούνιο να καταστρατηγήσει το δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο, προσέλαβε τον δικηγόρο Μπεν Κραμπ, διακεκριμένο στον χώρο των δικαιωμάτων, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η πολιτεία της Ντέιβις συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που έχουν θέσει εκτός νόμου τις αμβλώσεις με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η Ντέιβις, από το Μπατόν Ρουζ, δήλωσε δημοσίως ότι προσπάθησε να κάνει έκτρωση, μετά από υπερηχογράφημα 10 εβδομάδων το οποίο έδειξε ότι στο έμβρυό της έλειπε η κορυφή του κρανίου - συνθήκη γνωστή ως ακρανία, η οποία οδηγεί τα μωρά στον θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες από τη γέννησή τους.

Αλλά επειδή η ακράνια δεν περιλαμβάνεται ρητά στον κατάλογο των παθήσεων που δικαιολογούν εξαίρεση από την απαγόρευση των αμβλώσεων στην πολιτεία της Λουιζιάνα, το νοσοκομείο που περιέθαλψε την Ντέιβις αρνήθηκε να διακόψει την εγκυμοσύνη της, η οποία, την Παρασκευή, βρισκόταν στη 13η εβδομάδα της.

Το ιατρικό κέντρο, το νοσοκομείο «Woman's Hospital» στο Μπατόν Ρουζ, την κατεύθυνε σε μια κλινική αμβλώσεων. Αλλά οι κλινικές αμβλώσεων της Λουιζιάνα ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να φύγουν από την πολιτεία εν μέσω νομικής διαμάχης για την εφαρμογή της απαγόρευσης, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Gambit της Νέας Ορλεάνης.



Η γερουσιαστής της πολιτείας που συνέταξε την απαγόρευση των αμβλώσεων στη Λουιζιάνα, η Κατρίνα Τζάκσον, επέμεινε στον τηλεοπτικό σταθμό WAFB του Μπατόν Ρουζ ότι το νοσοκομείο θα έπρεπε να είχε εγκρίνει τη διακοπή της εγκυμοσύνης της Ντέιβις, επειδή ο νόμος περιλαμβάνει εξαιρέσεις για τα έμβρυα που δεν μπορούν να ζήσουν εκτός της μήτρας της μητέρας.

Από την πλευρά της, ο δικηγόρος αναφέρει πως η απαγόρευση των αμβλώσεων στη Λουιζιάνα ήταν σαφώς συγκεχυμένη στην ερμηνεία της και κατηγόρησε τους συντάκτες της ότι «προκάλεσαν βαθύτατο συναισθηματικό και σωματικό τραύμα» στην πελάτισσά της, καθώς και σε άλλες γυναίκες που βρίσκονταν σε παρόμοια κατάσταση.

Η Ντέιβις από την Παρασκευή σχεδίαζε να ταξιδέψει ενδεχομένως στη Φλόριντα ή τη Βόρεια Καρολίνα - όπου έχουν περιορισμούς στις αμβλώσεις, αλλά πληροί τις προϋποθέσεις για να εξαιρεθεί - αντί να γεννήσει το δεύτερο παιδί της, το οποίο θα έχανε ουσιαστικά αμέσως.

«Είναι δύσκολο να ξέρω ότι... το κουβαλάω για να το θάψω», δήλωσε η Davis στο WAFB νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Ντέιβις δήλωσε στο WAFB ότι ελπίζει οι πολιτειακοί νομοθέτες να εξετάσουν πρόσθετες ιατρικές καταστάσεις που θα χρησιμεύσουν ως εξαιρέσεις από την απαγόρευση των αμβλώσεων, η οποία απειλεί τους παρόχους με ποινική δίωξη και απώλεια της ιατρικής τους άδειας.

Άλλοι πελάτες του Κραμπ είναι οι συγγενείς του Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος δολοφονήθηκε από την αστυνομία της Μινεάπολης, του Τρέιβον Μάρτιν, ενός άοπλου εφήβου που πυροβολήθηκε από έναν αρχηγό της γειτονιάς, και της Μπρέοννα Τέιλορ, η οποία σκοτώθηκε από την αστυνομία του Κεντάκι στο δρόμο για το σπίτι της. Το γραφείο του Κραμπ βοήθησε τις οικογένειες των Φλόιντ, Μάρτιν και Τέιλορ να εξασφαλίσουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε χρηματικό διακανονισμό.

Η είδηση της απελπιστικής επιλογής της Ντέιβις εμφανίστηκε σχεδόν την ίδια στιγμή που δικαστήριο της Φλόριντα εμπόδισε μια 16χρονη έγκυο να κάνει έκτρωση. Το δικαστήριο έκρινε ότι το κορίτσι ήταν πολύ ανώριμο για να αποφασίσει αν πρέπει ή όχι να κάνει έκτρωση και επομένως πρέπει αντ' αυτού να γεννήσει ένα παιδί.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα το καλοκαίρι, ένα 10χρονο κορίτσι από το Οχάιο που βιάστηκε και έμεινε έγκυος αναγκάστηκε να ταξιδέψει στη γειτονική Ιντιάνα για να διακόψει την εγκυμοσύνη της λόγω της απαγόρευσης των περισσότερων αμβλώσεων στην πολιτεία της. Αν και ορισμένα μέσα ενημέρωσης και δεξιοί πολιτικοί αμφισβήτησαν αν το κορίτσι υπήρχε ή αν επρόκειτο αντίθετα για μια φιλελεύθερη φάρσα για να υποδαυλιστεί η υποστήριξη των δικαιωμάτων στις αμβλώσεις, οι αρχές απήγγειλαν έκτοτε κατηγορίες σε έναν άνδρα σε σχέση με τον βιασμό του κοριτσιού, έγκλημα για το οποίο φέρεται να ομολόγησε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ