Τα «αδίστακτα» μανιτάρια πλευρώτους μπορεί και να μην είναι vegan

Ο σαρκοφάγος μύκητας έχει μια ελάχιστα γνωστή «σκοτεινή πλευρά».

Article featured image
Article featured image


Τα μανιτάρια πλευρώτους είναι νόστιμα, αλλά έχουν και μια ελάχιστα γνωστή, «σκοτεινή πλευρά»: ο μύκητας που τα παράγει παραλύει και σκοτώνει νηματώδη σκουλήκια χρησιμοποιώντας ένα νευρικό αέριο και στη συνέχεια ρουφάει το εσωτερικό τους.

Το ότι ο εν λόγω μύκητας κυνηγάει νηματώδη σκουλήκια είναι γνωστό από τη δεκαετία του 1980, αλλά το πώς το κάνει αυτό αποτελούσε μυστήριο.

Η Yen-Ping Hsueh του Academia Sinica, ένα ερευνητικό ινστιτούτο στην Ταϊβάν, και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν παλαιότερα ότι ο μύκητας του πλευρώτους περιέχει μικροσκοπικές δομές, σε σχήμα γλειφιτζουριού. Αυτές ανοίγουν όταν τα νηματώδη σκουλήκια πιέζουν το κεφάλι τους πάνω τους.

Τώρα όμως, ανακάλυψαν πως όταν προκληθεί σχισμή, απελευθερώνεται από αυτήν ένα αέριο που είναι πολύ τοξικό για το νευρικό σύστημα των σκουληκιών.

Οι ερευνητές προκάλεσαν χιλιάδες τυχαίες γενετικές μεταλλάξεις στον μύκητα, μετά από τις οποίες παρατήρησαν ότι τα μεταλλαγμένα που δεν είχαν τις δομές - γλειφιτζούρι δεν ήταν πλέον τοξικά για το νηματώδη σκουλήκι Caenorhabditis elegans.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν το περιεχόμενο των δομών του γλειφιτζουριού σε μη μεταλλαγμένους μύκητες και διαπίστωσαν ότι ήταν γεμάτοι με μια πτητική χημική ουσία που ονομάζεται 3-οκτανόνη. Όταν εξέθεσαν τέσσερα διαφορετικά είδη νηματωδών σε αυτή τη χημική ουσία, προκάλεσε μια μαζική εισροή ιόντων ασβεστίου στα νευρικά και μυϊκά κύτταρα σε όλο το σώμα τους, οδηγώντας σε ταχεία παράλυση και θάνατο.

Ο Hsueh αποκαλεί αυτήν τη στρατηγική δολοφονίας «νευρικό αέριο σε γλειφιτζούρι».

Αφού ο μύκητας σκοτώσει τη λεία του, οι υφές του αναπτύσσονται στο σώμα των νηματωδών για να απορροφήσουν το περιεχόμενό τους. Μπορεί να το κάνει αυτό για να απορροφήσει άζωτο, καθώς αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι ανεπαρκές στο σάπιο ξύλο στο οποίο αναπτύσσεται κυρίως ο μύκητας, λέει η Hsueh.

Τα νηματώδη σκουλήκια είναι τα πιο άφθονα ζώα στο έδαφος, γεγονός που τα καθιστά φυσική επιλογή τροφής για μύκητες, προσθέτει η ερευνήτρια. Άλλοι μύκητες χρησιμοποιούν διαφορετικές τακτικές για να πιάσουν θήραμα νηματωδών, συμπεριλαμβανομένων κολλωδών παγίδων και θηλιών που σφίγγουν γύρω από το λαιμό τους.

Το εύρημα ότι τα πλευρώτους τρέφονται με νηματώδεις σκουλήκια οδήγησε σε συζήτηση τη βίγκαν κοινότητα σχετικά με το εάν μπορούν να θεωρηθούν μια πραγματικά vegan τροφή.


Δείτε τη σχετική επιστημονική μελέτη ΕΔΩ.



Με πληροφορίες από newscientist

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ