Η απίστευτη ιστορία του 17χρονου Ταξιάρχη που ξύπνησε από πολυήμερο κώμα

«Τώρα μιλάω κανονικά, είμαι στο κέντρο αποκατάστασης και περπατάω με πατερίτσες, αλλά είναι θέμα ημερών να τις πετάξω κι αυτές», λέει ο ίδιος.

Article featured image
Article featured image

Τον περασμένο Αύγουστο, ο 17χρονος Ταξιάρχης είχε ένα πολύ άσχημο τροχαίο με το μηχανάκι του και για μεγάλο χρονικό διάστημα νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Μυτιλήνης χωρίς να έχει καμία επαφή με το περιβάλλον.

Ο νεαρός βρισκόταν σε κώμα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από το σοβαρό τροχαίο που του προκάλεσε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η κατάστασή του από τους γιατρούς είχε κριθεί πολύ σοβαρή, ενώ υπήρχαν φόβοι ότι ο 17χρονος θα πέθαινε ή θα έμενε για μια ζωή «φυτό».


Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της 28ης του περασμένου Αυγούστου στο πανηγύρι για τα Νιάμερα της Παναγιάς στη Στύψη. Ο Ταξιάρχης, όπως μεταδίδει το protothema.gr, έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, ξεκίνησε να επιστρέψει με το δίκυκλό του στον Μόλυβο. Κάποιοι κάτοικοι της περιοχής πρόλαβαν να σταματήσουν την παρέα του, που επίσης είχε καταναλώσει αλκοόλ. Αλλά όχι τον Ταξιάρχη. Λίγα λεπτά αργότερα τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι.

Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε κρίσιμη κατάσταση με πολύ σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Μετά την πρώτη επέμβαση, τον μετέφεραν στη ΜΕΘ, όπου διασωληνώθηκε. Λίγες μέρες μετά, έγινε δεύτερη επέμβαση όπου του αφαιρέθηκαν τμήματα του κρανίου, για να αποσυμπιεστεί η εγκεφαλική πίεση.

«Χειρουργήθηκε την ημέρα, που ήρθε, εκείνο το ξημέρωμα. Μετά από λίγες μέρες χρειάστηκε να υποβληθεί σε δεύτερο χειρουργείο λόγω των επιπλοκών, που παρουσίασε. Ενώ φαινόντουσαν ότι όλα είναι χαμένα -εάν θυμάμαι τότε νομίζω πλησίαζε η γιορτή των Ταξιαρχών, που είναι μια πολύ μεγάλη γιορτή- ως διά μαγείας το παιδί μάς έδινε μικρά σημεία βελτίωσης», δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο νευροχειρουργός Πέτρος Σουρτζής που μαζί με την ομάδα του έδωσαν μάχη, για να τον κρατήσουν στη ζωή.

Διασωληνώθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, από όπου βγήκε στις 5 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Ευθύμιου Ζιώγα, το παιδί μετά το χειρουργείο μπήκε σε τεχνητό κώμα προκειμένου να ηρεμήσει ο εγκέφαλός του και στη συνέχεια σιγά σιγά μειώθηκαν τα φάρμακα προκειμένου ο οργανισμός του να αντιδράσει. «Όλο το διάστημα που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ τού παρείχαμε κάθε υποστηρικτική θεραπεία προκειμένου να τον βοηθήσουμε στη μάχη που έδινε. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά, έχει ξανασυμβεί πολλές φορές και κατά το παρελθόν με πολλούς ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ», είπε.

Ο Ταξιάρχης ξύπνησε από το κώμα προς τα τέλη του Σεπτέμβρη. Όπως είπε ο κ. Ζιώγας έπρεπε να παραμείνει στη Μονάδα για παρακολούθηση τουλάχιστον για 10 ημέρες, απ’ όπου εξήλθε τελικά στις 5 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, παρέμεινε για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για όσο χρονικό διάστημα χρειαζόταν προκειμένου να αναρρώσει ο οργανισμός του και έπειτα κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε Κέντρο Αποκατάστασης στο Λουτράκι Κορινθίας προκειμένου να αντιμετωπίσει τα κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Αναμένεται να επιστρέψει στη Μυτιλήνη και πάλι εντός του Ιανουαρίου προκειμένου όπως δήλωσε ο γιατρός κ. Σουρτζής να υποβληθεί σε μια πλαστική επέμβαση για την αποκατάσταση ενός οστού στο κρανίο του και αυτό για καθαρά αισθητικούς λόγους.

ξφξ.png
Φωτογραφία: Πρώτο Θέμα



«Ζω ένα θαύμα»


Ο ίδιος συγκλονίζει περιγράφοντας στο protothema.gr, όπως χαρακτηριστικά, λέει το «θαύμα ζωής» που βίωσε:

«Όταν άνοιξα τα μάτια μου από το κώμα είδα τη μητέρα μου... προσπάθησα να ανοίξω το στόμα μου και να της μιλήσω αλλά δεν έβγαινε η φωνή μου. Δεν το πίστευε η μαμά μου. Ήταν και οι γιατροί δίπλα μου και τους έλεγε η μαμά μου: ''Μου μιλάει το παιδί μου''. Είχαν σοκαριστεί όλοι. Κανείς δεν μπορούσε να το πιστέψει. Πίστευαν ότι μπορεί να μείνω φυτό ή και να πεθάνω. Άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι είμαι χειρουργημένος κι ότι έχω τραχειοστομία. Όταν πάτησα το κουμπί για να μιλήσω θυμάμαι ότι έκλαιγα. Δεν θα ξεχάσω τους νοσηλευτές που έμπαιναν στον θάλαμο, με έβλεπαν κι έκαναν τον σταυρό τους»

«Την ημέρα που έγινε το τροχαίο, θυμάμαι ότι είχα σχολάσει από τη δουλειά και με κάλεσαν οι φίλοι μου να πιούμε ούζα σε ένα πανηγύρι. Μετά θυμάμαι ότι πήρα τη μηχανή, πάτησα τέρμα το γκάζι και τράκαρα πάνω σε ένα τοιχίο. Μετά έπεσα σε κώμα... Δεν θυμάμαι τίποτα άλλο.

Τώρα μιλάω κανονικά, είμαι στο κέντρο αποκατάστασης και περπατάω με πατερίτσες, αλλά είναι θέμα ημερών να τις πετάξω κι αυτές. Πραγματικά είναι ένα μεγάλο θαύμα αυτό που ζω και είμαι χαρούμενος που έδωσα απέραντη χαρά στη μητέρα μου που είναι συνέχεια δίπλα μου χωρίς να χάνει την πίστη της και την ελπίδα της. Θέλω να δώσω ένα μεγάλο μήνυμα σε όλους τους νέους εκεί έξω να μην οδηγούν μετά από αλκοόλ και να φορούν πάντα κράνος. Ελπίζω η δική μου περιπέτεια να περάσει σημαντικά μηνύματα», είπε περαιτέρω.



Αναληθή τα δημοσιεύματα περί δωρεάς οργάνων

Την ίδια ώρα, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα δημοσιεύματα περί δωρεάς οργάνων του 17χρονου που αναπαρήχθησαν από πανελλήνιας εμβέλειας μέσα και κοινωνικά δίκτυα είναι αναληθή και ότι ουδέποτε τέθηκε προς την οικογένειά του 17χρονου το ενδεχόμενο της δωρεάς των οργάνων του από τους θεράποντες ιατρούς.

Στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται ότι ο ασθενής, παρά τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη, ουδέποτε παρουσίασε σημεία εγκεφαλικού θανάτου και ως εκ τούτου ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές εξετάσεις προς επιβεβαίωση ή αποκλεισμό αυτού.

Ο Διευθυντής του νοσοκομείου Μυτιλήνης, Ευθύμης Ζιώγας ανέφερε, από την πλευρά του, στο protothema.gr: «Καταρχάς δεν έγινε ποτέ καμία νύξη από κανέναν γιατρό προς τη μητέρα για να σταματήσει η μηχανική υποστήριξη του παιδιού. Μέσα στην ταραχή της η μητέρα, βλέποντας ότι δεν υπάρχει σωτηρία σκέφτηκε το ενδεχόμενο της δωρεάς οργάνων του παιδιού, πράγμα που ποτέ δεν έγινε. Ήμασταν συνεχώς με πολλές εξετάσεις πάνω από το κεφάλι του νεαρού και δίπλα στη μητέρα του ώστε να καταφέρουμε να φτάσουμε με επιτυχία στο σημερινό αποτέλεσμα».


Με πληροφορίες από ΕΡΤ και protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ