Η φτωχότερη συνοικία του Σαντιάγο πρωτοπορεί (εδώ και χρόνια) στην κομποστοποίηση

Σε μια φτωχή συνοικία της χιλιανής πρωτεύουσας, κάθε πρωί, τεράστια φορτηγά μαζεύουν τα οργανικά απόβλητα που οι κάτοικοι αφήνουν έξω από τα σπίτια τους.

Article featured image
Article featured image

Μια φτωχή συνοικία στο Σαντιάγο της Χιλής είναι πρωτοπόρα σε πρόγραμμα κομποστοποίησης εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια.

Κάθε πρωί, τεράστια φορτηγά μαζεύουν φλούδες πατάτας και αβοκάντο, φλούδες πορτοκαλιού και άλλα υπολείμματα τροφών που οι κάτοικοι της εν λόγω συνοικίας αφήνουν κρεμασμένα σε σακούλες στις μπροστινές πόρτες τους ή σε κλαδιά δέντρων ή τα τοποθετούν σε ειδικούς κάδους.

χιλήκομποστοποίηση2.png



Για σχεδόν δύο δεκαετίες, οι κάτοικοι της Λα Πιντάνα είναι πρωτοπόροι της ανακύκλωσης στη Χιλή, τη μεγαλύτερη παραγωγό σκουπιδιών της Νότιας Αμερικής.

Στο πλαίσιο ενός έργου που ξεκίνησε το 2005, η κοινότητα των 190.000 ανθρώπων συγκεντρώνει με ενθουσιασμό τα φυτικά υπολείμματα τροφών τους, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε λίπασμα, για να βοηθήσουν να γίνει πιο «οικολογική» η κοινότητά τους.

Στη Λα Πιντάνα, όπου το 15 τοις εκατό των ανθρώπων ζει σε συνθήκες φτώχειας, το 50 τοις εκατό των οργανικών απορριμμάτων της κοινότητας συλλέγεται για ανακύκλωση. Αυτό είναι ένα ρεκόρ αν αναλογιστεί κανείς ότι ολόκληρη η χώρα πέτυχε μόλις το 0,8 τοις εκατό των στόχων της στην ανακύκλωση, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

χιλήκομποστοποίηση3.png



Κάτοικοι της συνοικίας αναφέρουν ότι από τα απόβλητα παράγεται λίπασμα που χρησιμοποιείται για την ίδια την κοινότητα, για τις πλατείες και τους κήπους και γίνεται τεράστια εξοικονόμηση για τον Δήμο γιατί δεν χρειάζεται πλέον να αγοράζει λίπασμα ή να πληρώνει τέλη υγειονομικής ταφής.

Η Χιλή παράγει περίπου 1,13 κιλά απορριμμάτων ανά άτομο την ημέρα και αυτή είναι η υψηλότερη παραγωγή στη Νότια Αμερική, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όσον αφορά την ανακύκλωση, απέχει πολύ από το να επιτύχει ακόμη και τον χαμηλό μέσο όρο της Λατινικής Αμερικής, το 4% των στερεών αστικών απορριμμάτων που επεξεργάζονται.


Ωστόσο, η Λα Πιντάνα συλλέγει τώρα περίπου 20 τόνους οργανικών απορριμμάτων κάθε μέρα, που παραδίδονται σε τοπικό εργοστάσιο και μετατρέπονται σε φυσικό λίπασμα. Ο Δήμος εκτιμά ότι εξοικονομεί περίπου 100.000 δολάρια ετησίως, χρήματα που μπορούν να διατεθούν σε άλλα κοινοτικά έργα.

«Υπήρξε μια τεράστια αλλαγή στους ανθρώπους από τότε που ξεκίνησε το έργο», είπε ένας κάτοικος της περιοχής στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Τώρα ενδιαφέρονται για την ανακύκλωση και δεν βάζουν πλέον τα λαχανικά μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια».



Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ