Τα 50 έκτακτα διατάγματα του Βασιλέως της Κύπρου Ανδρόνικου

Ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρόνικος Ζερβίδης, δημοσίευσε το πλάνο διακυβέρνησής του (και οφείλεις να το διαβάσεις).

Article featured image
Article featured image

Ο κ. Ανδρόνικος Ζερβίδης είναι ένας εκ των διεκδικητών της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υποβάλλοντας σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» την υποψηφιότητά του, είπε ότι «μια μέρα θέλω να υπογράψουμε με τους Τούρκους και τη λύση του Κυπριακού. Μια μέρα ελπίζω να γίνει και στο πλαίσιο αυτό έγραψα ένα μανιφέστο 77 σελίδων για το πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις για όλα σχεδόν τα προβλήματα στη χώρα μας και έχουμε πολλά προβλήματα».

Πρόσθεσε ότι έκανε πράγματα «που κανένας υποψήφιος δεν έκανε ποτέ» όπως είναι το σατιρικό μανιφέστο -διαφορετικό από το επίσημο προεδρικό του μανιφέστο- το οποίο, όπως είπε, απευθύνεται σε όλους όσοι «προτιμούν να πάνε στον οδοντογιατρό και να βγάλουν τα δόντια τους χωρίς αναισθητικό παρά να μπλεχτούνε στα πολιτικά πράγματα της Κύπρου».

andronicos1.jpg


Ο Ανδρόνικος και το σατιρικό μανιφέστο


Στο ευφάνταστο μανιφέστο (μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο ΕΔΩ) ο κ. Ζερβίδης -που «κρύβεται» πίσω από μια φανταστική περσόνα- εξηγεί πώς θα κυβερνούσε την Κύπρο με απολυταρχισμό – δηλ. τι θα έκανε αν είχε την απόλυτη εξουσία ως βασιλέας (ή ψευδοβασιλέας). Το μανιφέστο ξεκινά κάπως έτσι:

«Αγαπητοί μου υπήκοοι,

Μετά από τα προβλήματα δεκαετιών που η Κύπρος και ο λαός της έχει υπομείνει υπό τον έλεγχο πολιτικών δεινοσαύρων, αποφάσισα να κυβερνήσω ως βασιλέας. Καθώς στο νησί διαμένουν και Τουρκοκύπριοι, θα είμαι γνωστός και ως Σουλτάνος της Κύπρου. Το ‘πραξικόπημά’ μου θα είναι βελούδινο.

Αρχίζουμε από τις 8.00 το πρωί την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου (14/02/2023) ή εν συντομία ‘142’, λίγες μέρες μετά τις προεδρικές εκλογές του 2023. Θα κυβερνήσω με ενσυναίσθηση και συμπόνια. Επέλεξα την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιατί αγαπώ τον λαό μου, όπως μια γάτα προστατεύει με ανάλογο τρόπο τα χαριτωμένα της γατάκια. Αν οι υπήκοοί μου ήταν λουλούδια, θα ήμουν η μέλισσα που τα γονιμοποιεί. [Ανδρόνικος ο συγγραφέας:* θα μπορούσε κάποιος να μου φέρει έναν κουβά, έχω τάση για εμετό].

Είμαι αυθεντικός πατριώτης. Από την ηλικία των επιμένω να φοράω την κυπριακή σημαία στο κεφάλι μου.

Έχω συντάξει τα διατάγματά μου τώρα, ώστε να δώσω επαρκή χρόνο προετοιμασίας στον νέο πρόεδρο, την κυβέρνησή μου, το κοινοβούλιο, τους δημόσιους υπαλλήλους και τους υπηκόους μου. Περιλαμβάνω σχεδιαγράμματα και ζωγραφιές ώστε να απλοποιήσω τα πράγματα για τα παιδιά αλλά και τους Κύπριους πολιτικούς.

Καταγράφεται. Και θα γίνει».

*Στο κείμενο του μανιφέστου παρεμβάλλεται και η φωνή του συγγραφέα -ως «Ανδρόνικος συγγραφέας»- η οποία σχολιάζει ποικιλοτρόπως.



Τα 50 έκτακτα διατάγματα: Βασιλικό Μανιφέστο


Εν συνεχεία, ο Βασιλιάς Ανδρόνικος καταγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει το βασίλειό του. Δεν θα παραθέσουμε και τις 30 σελίδες των προγραμματικών του δηλώσεων, παρά μόνο το δικό μας Top-10 των Έκτακτων Διαταγμάτων (Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα διαβάσετε ΕΔΩ).

1) «Το επίσημο έμβλημα της εξουσίας μου. Ως σύμβολο της απόλυτης εξουσίας μου, από τις 14/2/23 όλα τα κυβερνητικά κτήρια θα φέρουν το έμβλημά μου που παρουσιάζεται πιο κάτω. Από σεβασμό στην κυπριακή σημαία, το έμβλημά μου πρέπει να κυματίζει πάντα σε χαμηλότερο ύψος. Όλοι οι υπήκοοί μου μπορούν να το εκτυπώσουν σε ρούχα, μπικίνι, μονοκίνι, καπέλα, οχήματα, καταστήματα, γραφεία και σπίτια για να σηματοδοτήσουν την αξίωση για αλλαγή αφού έχουν κουραστεί με τον παλαιοκομματισμό και τους δεινόσαυρους πολιτικούς του. (…)».

ανδρόνικος1.PNG



2)
«Ο νέος πρόεδρος. Θα αποδεχθώ τη βούληση των υπηκόων μου και θα αναγνωρίσω την επιλογή τους για ανάδειξη του νέου Προέδρου τον Φεβρουάριο του 2023. Ως πράξη καλοσύνης εκ μέρους μου, ο προκάτοχός του θα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στο Προεδρικό Μέγαρο, σε ένα πολυτελές μεταχειρισμένο τροχόσπιτο στον χώρο στάθμευσης. Καθώς λοιπόν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρίσκεται τυπικά στην εξουσία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023, θα διαμείνει προσωρινά σε μια σκηνή κοντά στην πίσω πόρτα του παλατιού μου για δύο εβδομάδες. Και οι δύο πρόεδροι, τέως και νυν, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα επί 24ώρου και θα καλούνται για τις οδηγίες μου ανά πάσα στιγμή. Θα χρησιμοποιήσω κουδούνι και ομίχλη για να το κάνω».


3) «Το κοινοβούλιό μου. Από τις 23/4/23 θα τοποθετηθεί ένα ξίφος μπροστά στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ως σύμβολο της δύναμής μου. Θα φορέσει μια συμβολική μάσκα δήμιου για εκφοβισμό. Η μάσκα θα είναι κεντημένη από τις ταλαντούχες Λευκαρίτισσες κυρίες μου, οπότε δεν θα μοιάζει με μάσκα από εξειδικευμένο κατάστημα ενηλίκων ή παιδική μάσκα Batman. Για όνομα του Θεού, δεν θέλω ο πρόεδρος του κοινοβουλίου να φαίνεται και γελοίος. Επιπλέον, το έμβλημά μου θα εμφανίζεται σε περίοπτη θέση στον τοίχο πίσω από το κάθισμά του/της ως ένδειξη της απόλυτης δύναμης και εξουσίας μου.

ανδρονικος2.PNG

Η δουλειά του κοινοβουλίου μου είναι να επικυρώνει τα διατάγματά μου και να τα εφαρμόζει, καθώς δεν έχω τον χρόνο ή την υπομονή να διαχειριστώ τα πάντα. Όποιος βουλευτής μιλάει πολύ ή διαφωνεί μαζί μου θα αναγκαστεί να βάλει πιπίλα. Τη δεύτερη φορά που θα το τολμήσουν, θα αντικατασταθούν από προσωρινό εκπρόσωπο της επιλογής μου μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

αν3.PNG



Ως κοινωνικό πείραμα θα συνεδριάζει παράλληλα και η «Παιδοβουλή». Αν είναι καλύτεροι, θα αντικαταστήσουν όλους τους σημερινούς εκπροσώπους μέχρι τις επόμενες εκλογές. Κανένα παιδί δεν θα επιτρέπεται να συμμετάσχει εάν έχει ποτέ πουλήσει διαβατήρια, διαθέσει άγνωστους υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς, συμμετάσχει σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών με σύγκρουση συμφερόντων, ή χρηματοδοτείται και εκπροσωπεί ομάδες ειδικών συμφερόντων χωρίς διαφάνεια».


4) «Η νέα ‘ανοικτή’ φυλακή θα δημιουργηθεί σε κοινότητα της επιλογής μου και θα περιβάλλεται από ηλεκτρικό φράκτη και τάφρο με κροκόδειλους. Θα κοστίσει στους κρατούμενους 100 ευρώ το βράδυ για διαμονή σε μία από τις 1.000 σκηνές χωρίς γεύματα, χρέωση υπηρεσιών, ΦΠΑ, καθαριότητα, χρήση τουαλέτας και 15% φιλοδώρημα στο επιλεγμένο χωριό για την ταλαιπωρία. Η μέγιστη διαμονή θα είναι 7 διανυκτερεύσεις. Οι οδηγοί ταξί θα πρέπει να λαμβάνουν υποχρεωτικό φιλοδώρημα 100% όταν παραδίδουν κρατούμενους. Θα είναι ακόμα φθηνότερο από τη χρήση του ανοικτού χώρου στάθμευσης των φυλακών. Παραδέχομαι ότι η τέχνη δεν ήταν ποτέ το δυνατό μου σημείο, ωστόσο εξέφρασε την πρόθεσή μου στο πιο κάτω σχέδιο, καθώς το προσωπικό μου δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον Banksy».

αν4.PNG



5) «Η αστυνομία μου.
Οι αξιωματικοί θα λάβουν Tesla Roadster 400 KPH για καταδίωξη οχημάτων σε ζωντανή μετάδοση. Θα είναι πιο διασκεδαστικό από το να βλέπεις, ας πούμε, το «The Real Househusbands of Paphos/Pafos/Tzatziki».


6) «Η Κρήτη θα αποτελέσει μέρος της επικράτειάς μου. Λατρεύω την Ελλάδα, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της. Για να αποδείξω την αγάπη μου, θα επιτραπεί στην Κρήτη να συγχωνευτεί με την Κύπρο σε μια μίνι εκδοχή της ‘Ένωσης', αλλά από την πίσω πόρτα. Θα υλοποιηθεί μέσω διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με κεντρική κυβέρνηση, της οποίας και θα ηγούμαι. Το παλάτι της Κνωσσού θα διαμορφωθεί ως η επίσημη θερινή μου κατοικία. Παρότι κυβερνώ με απολυταρχία, είμαι ένας πολύ ταπεινός, συμπονετικός βασιλιάς. Ως εκ τούτου, θα επιτρέψω δημοψηφίσματα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Κρήτη, προτού επιβάλω το διάταγμα το 2025.

Στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση κατά την οποία τα δημοψηφίσματα δεν εγκριθούν με ποσοστό μεγαλύτερο του 99,777%, θα επιλέξω ένα άλλο μικρό νησί: την Αυστραλία. Όλες οι κυβερνητικές ιστοσελίδες του νησιού αυτού θα είναι γραμμένες στα ελληνικά και ο κόσμος θα πρέπει να μάθει τη γλώσσα σε 100 ημέρες. Τα μαθήματα θα διδάσκονται διαδικτυακά. Ως ένδειξη απόλυτης υπακοής, μέσα σε 7 μήνες όλα τα καγκουρό στην Αυστραλία θα πρέπει να φέρουν τη σημαία της Κύπρου ζωγραφισμένη με σπρέι και όλες οι γάτες πρέπει να μεταφέρουν διαφημιστικά φυλλάδια για το χαλούμι».


7) «Μέτρα κατά της διαφθοράς. Ως συμβολικό στοιχείο των εκτελεστικών διαταγμάτων μου κατά της διαφθοράς, θα εισάγω ένα έθιμο που επιβιώνει ακόμη σε ορισμένες πόλεις, όπως το High Wycombe της Βρετανίας. Όλοι οι δήμαρχοι θα ζυγιστούν δημόσια κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους και με την αποχώρηση τους. Είμαι συμπονετικός μονάρχης και θα εξαιρεθούν τα άτομα με προβλήματα υγείας».


8) «Εκπαίδευση τεχνολογίας και 'Yaya v2.0'. Μέχρι το 2025 οι περισσότεροι υπήκοοί μου θα πρέπει να είναι γνώστες της τεχνολογίας. Οι εταίροι του κλάδου θα παρέχουν την εκπαίδευση με κρατικές δαπάνες.

Οι Κύπριες γιαγιάδες διοικούν τις οικογένειές μας μητριαρχικά. Είναι ευφυέστατες με καινοτόμες μη-τετραγωνισμένες ιδέες. Οι πιο έξυπνες γιαγιάδες κάτω των 95 ετών θα διδαχθούν μεθοδολογίες Agile και Scrum, βέλτιστες πρακτικές ITIL, διαχείριση έργων PMP και πώς να προγραμματίζουν Java, Python και HTML. Τα διατάγματά μου θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίες, θα βοηθήσω χιλιάδες νεοσύστατες εταιρείες και πολλοί διεθνείς τεχνολογικοί οργανισμοί θα εγκατασταθούν στο νησί. Δε θα ξεμείνω επίσης από εκπαιδευμένους ειδικούς υπολογιστών. Οι γιαγιάδες μας δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τον φόρτο εργασίας. Όλα τα αγόρια ηλικίας 14 ετών και άνω θα μαγειρεύουν gourmet εδέσματα και θα καθαρίζουν στα μεγάλα οικογενειακά πάρτι. Όλοι θα μάθουν να μαγειρεύουν στο σχολείο».


9) «Σωματεία. Δεν θα φυλακίσω τους ηγέτες των συνδικάτων. Δεν είμαι τύραννος ή απολυταρχικός. Οι απεργίες θα παραμείνουν νόμιμες και θα υπόκεινται στους ισχύοντες νόμους με μία εξαίρεση όμως. Εάν ένα συνδικάτο του δημόσιου τομέα επιθυμεί να κηρύξει απεργία, ο επικεφαλής θα πρέπει να διασχίσει τον υδατοφράκτη μου με δύο σειρές από ληγμένα, μυρωδάτα κυπριακά λουκάνικα δεμένα σε κάθε αστράγαλό του. Αν τα καταφέρει, η απεργία μπορεί να συνεχιστεί με την επιφύλαξη επίσημης ψηφοφορίας από τα μέλη του σωματείου».


10) «Διαταγμα ως 'Σουλτάνος' ένα άμεσο μήνυμα προς την 'ΤΔΒΚ'

Το τελευταίο μου διάταγμα συνιστά απευθείας μήνυμα προς τους πολιτικούς ηγέτες της 'ΤΔΒΚ'… Αντικαταστήστε τη 'σημαία' της 'ΤΔΒΚ' στο όρος Μπεσπαρμάκ με το έμβλημά μου, ώστε ολόκληρη η Λευκωσία και ο κόσμος να το δουν ως προθυμία να διαπραγματευτούν με καινοτόμες ιδέες. Ακόμα καλύτερα θα είναι για την Τουρκία να δείξει την καλή της θέληση φέροντας το έμβλημά μου στην κορυφή του νέου τουρκικού προεδρικού συγκροτήματος στην Άγκυρα, συνοδευόμενο από τον ενθουσιασμό της βασιλικής επίσκεψής μου το 2027, όταν θα εγκαινιαστεί η νέα μου πρεσβεία στην Τουρκία.

Κύριε Τατάρ, αυτήν τη στιγμή είστε ο 'πρόεδρος' της 'ΤΔΒΚ' και εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και εγώ είμαι ο 'Σουλτάνος', οπότε ας συναντηθούμε για γεύμα στη νεκρή ζώνη που επιτηρούν τα Ηνωμένα Έθνη. Θα πληρώσω το 81,4% του λογαριασμού του εστιατορίου και εσείς το 18,6%. Αν αυτή η πρώτη επαφή είναι θετική, θα δώσω εντολή στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να οργανώσει μια δεύτερη συνάντηση μαζί σας τον Ιούλιο του 2023.

Καταγράφεται. Και θα γίνει.

[Ανδρόνικος ο συγγραφέας: «Ας καταγραφεί λοιπόν. Ας το κοροϊδεύουν λοιπόν. Ας διαγραφεί λοιπόν».]

Ταπεινά,

Ανδρόνικος, Βασιλέας και «Σουλτάνος» της Κύπρου

[Ανδρόνικος ο συγγραφέας: «……..και Αρχιπαλιάτσος της Κύπρου, της ΕΕ, του Κόσμου, του γαλαξία, του σύμπαντος και του πολυσύμπαντος». Είμαι τόσο ανακουφισμένος που ο ψευδοβασιλιάς παλιάτσος δεν έχει άλλα διατάγματα να διαλαλήσει]».

323579731_457012676647303_8978080749420422064_n.jpg



Γιατί αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη σάτιρα



Όπως ο κ. Ζερβίδης επισημαίνει στο τέλος του κειμένου του, «το μανιφέστο του ψευδοβασιλιά είναι διάσπαρτο με σάτιρα, συμβολισμούς και χιούμορ». Στην τελευταία ενότητά του, ο υποψήφιος εξηγεί ορισμένα από τα λιγότερο προφανή στοιχεία, με πρόσθετο σχολιασμό τού ιστορικού.

Για παράδειγμα, ο συμβολισμός πίσω από το Διάταγμα για τη Βουλή είναι ο εξής:

Capture.PNG


Ο κ. Ζερβίδης εξηγεί περαιτέρω ότι επέλεξε να χρησιμοποιήσει τη σάτιρα για να εκφράσει και συζητήσει τις σοβαρές ιδέες του, καθώς τα πολιτικά μανιφέστα είναι συνήθως πολύ βαριά ως κείμενα και γεμάτα υπερβολές, ενώ συχνά αποδεικνύονται πλασματικά μετά την εκλογική νίκη.

«Οι επικρίσεις του ψευδοβασιλιά μου για τον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου τομέα δεν απευθύνονται στο 95%+ του προσωπικού που κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν και αναλαμβάνουν με υπευθυνότητα τη δουλειά τους. Απευθύνεται σε όσους είχαν την εξουσία να βελτιώσουν τον δημόσιο τομέα εδώ και χρόνια προσαρμόζοντας τις εργασιακές πρακτικές, αλλά δεν τα κατάφεραν. Και απευθύνεται στη μειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων που δε συμπεριφέρεται σωστά στο κοινό. Οι εμπορικοί οργανισμοί δεν θα ενεργούσαν ποτέ με αυτόν τον τρόπο.

Αν και μοιράζομαι το ίδιο μικρό όνομα, προφανώς δεν είμαι βασιλιάς, καθώς αυτός ο χαρακτήρας είναι εικονικός και αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς σαρκασμού. Πιστεύω ότι όλοι οι Κύπριοι αποτελούν δυνητικά τον βασιλιά ή βασίλισσα της Κύπρου και από κοινού ελέγχουν τη μοίρα της χώρας μας. Δεν υπάρχει Βασίλειο της Κύπρου. Το βασίλειο είναι μέσα μας και γύρω μας.

Ελπίζω ότι όσοι βρίσκονται στην εξουσία ή αναζητούν την εξουσία θα κοιτάζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη καθημερινά και θα κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για τη χώρα μας και όχι τα πολιτικά τους κόμματα ή την προσωπική τους ατζέντα. Ειλικρινά με έχει απαυδήσει και εξαντλήσει το διεφθαρμένο πολιτικό μας σύστημα παρά τους μεμονωμένους έντιμους πολιτικούς. Στην Κύπρο του σήμερα, αν δεν έχεις πλούτη ή γνωρίζεις κάποιον υψηλά ιστάμενο, οι ευκαιρίες είναι περιορισμένες.

Δεν είχα πρόθεση να προσβάλω κανένα με το διεκδικητικό ύφος του τρελού ψευδοβασιλιά μου. Ανεξάρτητα από αυτό, το βασικό ερώτημα είναι: ‘’Πώς θα κυβερνούσατε την Κύπρο με ενσυναίσθηση αν είχατε απόλυτη εξουσία;’’.

Εν κατακλείδι, το νέο πολιτικό κόμμα που σκοπεύω να σχηματίσω ονομάζεται προσωρινά 142.CY. Από την ημερομηνία της 14ης Φεβρουαρίου, έναρξη μεταμόρφωσης της Κύπρου από τον ψευδοβασιλιά. Σχεδόν όλα τα “διατάγματα” του συμβολίζουν τους τρόπους οικοδόμησης μιας νέας Κύπρου με τη βοήθειά σας. Διαβάστε το επίσημο προεδρικό μου μανιφέστο για να μάθετε περισσότερα. Περιλαμβάνει μια νέα, ριζοσπαστική προσέγγιση στο Κυπριακό», αναφέρει καταληκτικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ