Κατάπαυση πυρός ζητά η Διεθνής Κοινότητα καθώς τα νοσοκομεία της Γάζας μένουν από καύσιμα

Βίντεο δείχνει ένα νεογέννητο που σώθηκε μετά από ισραηλινό χτύπημα στη νότια Γάζα που σκότωσε τη μητέρα του καθώς κυοφορούσε.

Article featured image
Article featured image


Σύμφωνα με την πρωινή ανακεφαλαίωση του Al Jazeera και του BBC, αυτά είναι τα τελευταία σημαντικά γεγονότα που αφορούν τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή:

- Το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 704 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες. Η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ δήλωσε ότι πρόκειται για «τον υψηλότερο αριθμό νεκρών που αναφέρθηκε σε μία μόνο ημέρα» στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Οικογένειες καταπλακώθηκαν στα «ερείπια των κατοικιών», ανέφερε το Associated Press.

- Περισσότερα από το ένα τρίτο των 35 νοσοκομείων της Γάζας έκλεισαν αφού υπέστησαν ζημιές από αεροπορικές επιθέσεις ή ξέμειναν από καύσιμα, ανέφερε ο ΟΗΕ.

- Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να παραιτηθεί μετά την ομιλία του στην οποία είπε ότι υπήρξαν σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη Γάζα.

- Υπάρχουν τώρα σχέδια ψηφισμάτων που ζητούν κατάπαυση του πυρός και εξετάζονται τόσο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

- Την Τρίτη, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς δήλωσε ότι σχεδόν 5.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

- Περισσότεροι από 1.400 σκοτώθηκαν στις αρχικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και περισσότεροι από 200 άνθρωποι κρατούνται ακόμη όμηροι.

gaza-nosokomeia-menoun-apo-kafsima-1_city.png



Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο ανταποκριτής του BBC στη Γάζα ανέφερε πως στα νοσοκομεία έχουν κλείσει όλα τα τμήματα εκτός από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, καθώς τα ζωτικά αποθέματα καυσίμων που διατηρούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων μειώνονται.

«Τα περισσότερα άλλα τμήματα του νοσοκομείου είναι κλειστά επειδή θέλουν να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα των καυσίμων που ξοδεύουν», δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4.

«Επικεντρώνονται μόνο στη διάσωση ζωών», είπε, έτσι ώστε οι άνθρωποι που χρειάζονται σωτήριες θεραπείες, όπως η νεφρική κάθαρση, να εξακολουθούν να είναι σε θέση να τις λαμβάνουν.

Είναι μια πολύ καταστροφική κατάσταση, πρόσθεσε.

gaza-nosokomeia-menoun-apo-kafsima-2_city.png




Συζήτηση ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός λόγω αυξανόμενου αριθμού νεκρών

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διεξήγαγε μια μακρά ανοικτή συζήτηση την Τρίτη, με πολλές από τις σχεδόν 90 χώρες στον κατάλογο των ομιλητών να ζητούν κατάπαυση του πυρός εν μέσω του αυξανόμενου αριθμού των νεκρών στη Γάζα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν ζήτησε από τα άλλα μέλη του Συμβουλίου να εξετάσουν ένα ψήφισμα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που ζητά «ανθρωπιστικές παύσεις» για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας, αλλά όχι πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, πρότεινε το δικό της αντι-ψήφισμα. Η ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα.

gaza-nosokomeia-menoun-apo-kafsima-3_city.png



Θα ξεμείνουν από καύσιμα στη Γάζα

Καθώς πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο ζητούν «ανθρωπιστικές παύσεις» στις μάχες για να παραδώσουν την πολυπόθητη βοήθεια στη Γάζα, οι εργαζόμενοι του ΟΗΕ στην περιοχή έχουν προειδοποιήσει ότι θα ξεμείνουν από καύσιμα μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

Όμως ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Χαμάς ότι αποθηκεύει καύσιμα, δημοσιεύοντας μια δορυφορική φωτογραφία δώδεκα δεξαμενών καυσίμων μέσα στη Λωρίδα της Γάζας που, όπως λέει, περιέχουν 500.000 λίτρα καυσίμων.

«Ρωτήστε τη Χαμάς αν μπορείτε να έχετε λίγο», ανέφερε σε απάντηση στην UNRWA.

gaza-nosokomeia-menoun-apo-kafsima-5_city.png



Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) πραγματοποίησαν μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Παλαιστίνιους κοντά στην πόλη Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δύο άτομα συνελήφθησαν στην Τζενίν εν μέσω ανταλλαγής πυροβολισμών με «ένοπλους τρομοκράτες», σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν καθώς το Ισραήλ πραγματοποιούσε περιπολίες κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, αναφέρει το Ισραήλ, και άρχισαν αφού Παλαιστίνιοι μαχητές άνοιξαν πυρ και πέταξαν βόμβες εναντίον των ισραηλινών στρατευμάτων.

gaza-nosokomeia-menoun-apo-kafsima-6_city.png



Βίντεο δείχνει τη σύλληψη πολλών Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Αρκετοί Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης σήμερα το πρωί, καθώς οι επιδρομές συνεχίζονται μετά από μια φονική νυχτερινή επιχείρηση.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το Al Jazeera Arabic δείχνει βαριά οπλισμένο ισραηλινό προσωπικό να σέρνει και να παρελαύνει αρκετούς άνδρες με χειροπέδες από τον προσφυγικό καταυλισμό Qalandiya, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ της Ραμάλα και της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Νωρίς την Τετάρτη, οι ισραηλινές δυνάμεις συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους στη βόρεια πόλη Τζενίν, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρία άτομα και τραυματίζοντας δώδεκα.



Βρέφος σώθηκε μετά από ισραηλινό χτύπημα στη νότια Γάζα που σκότωσε την έγκυο μητέρα

Το ιατρικό προσωπικό σε νοσοκομείο στη νότια Γάζα κατάφερε να φέρει στον κόσμο ένα βρέφος, αφού η μέλλουσα μητέρα σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το Al Jazeera Mubasher στο X δείχνει το νεογέννητο μωρό με οξυγόνο και άλλους σωλήνες συνδεδεμένους στο σώμα του, ενώ αναπαύεται στη νεογνική μονάδα του νοσοκομείου Nasser στη νότια Γάζα.

Ο Dr Nasser al-Nawajha δήλωσε στο Al Jazeera ότι το βρέφος αναζωογονήθηκε και του χορηγήθηκε η απαραίτητη θεραπεία.

Το μωρό βρίσκεται τώρα σε σταθερή κατάσταση
, ακόμη και όταν το συγκρότημα του νοσοκομείου Nasser αντιμετωπίζει την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης λόγω της έλλειψης καυσίμων που προκαλεί ο ισραηλινός αποκλεισμός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ