Γιατί είναι σημαντική η εκπροσώπηση γυναικών στους τομείς STEM;

Οι τομείς της Μηχανικής και της Τεχνολογίας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου κσι οι γυναίκες δεν μπορούν να λείπουν από αυτή την προσπάθεια.

Article featured image
Article featured image


Η χαμηλή συμμετοχή γυναικών στη Μηχανική και την Τεχνολογία, τους τομείς με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, ήταν ο λόγος που ώθησε το Πανεπιστήμιο Frederick να ξεκινήσει το 2021 μια μακροπρόθεσμη εκστρατεία με τίτλο «To all women & girls: Join the journey in Engineering & Technology». Σκοπός της εκστρατείας είναι να ενθαρρύνει κορίτσια να επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτούς τους τομείς στις σπουδές και στην επαγγελματική τους πορεία, για δύο λόγους: α. επειδή αυτά τα επαγγέλματα προσφέρουν και θα συνεχίζουν να προσφέρουν εξαιρετικές προοπτικές απασχόλησης και β. επειδή η συμμετοχή και των γυναικών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου.

«Ως ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα με πολύχρονη παρουσία στους τομείς της Μηχανικής και της Τεχνολογίας, βλέπαμε τη δυσανάλογη συμμετοχή γυναικών στις αίθουσες διδασκαλίας: 100 φοιτητές και μία μόνο φοιτήτρια σε μια αίθουσα διδασκαλίας, για παράδειγμα», αναφέρει η κα Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, και εξηγεί: «Τέτοιες διαφορές δεν προκύπτουν τυχαία. Γνωρίζουμε όλοι το στερεότυπο που θέλει τα μαθηματικά να είναι “είναι έμφυτα στα αγόρια”, όπως και τα “πρακτικά επαγγέλματα”. Οι προκαταλήψεις, οι κοινωνικοί κανόνες και τα στερεότυπα φύλων που φορτώνουμε στα παιδιά μας, είναι λογικό να κάνουν πολλά κορίτσια να διστάζουν να επιλέξουν κλάδους και επαγγέλματα “εκτός νόρμας”. Αλλά ακόμη κι αν είναι αρκετά “τολμηρές” για να επιλέξουν να σπουδάσουν ένα σχετικό αντικείμενο, αντιμετωπίζουν ένα σεξιστικό εργασιακό περιβάλλον στην πορεία, από το οποίο προκύπτουν το μισθολογικό χάσμα και η ανισότητα στις ευκαιρίες ανέλιξης».Σήμερα, οι τομείς της Μηχανικής και της Τεχνολογίας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου. Οι γυναίκες δεν μπορούν να λείπουν από αυτή την προσπάθεια. Όπως επισημαίνει η κα Φρειδερίκου: «Οι γυναίκες έχουν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση λύσεων που θα βελτιώσουν τη ζωή μας, γιατί φέρνουν μαζί τους διαφορετικές εμπειρίες, αντιλήψεις και ιδέες. Αυτή τη στιγμή οι λύσεις για πολλές προκλήσεις σχεδιάζονται κυρίως από άνδρες, με αποτέλεσμα πολλά προϊόντα και τεχνολογίες να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών. Επιπλέον, πολλά επαγγέλματα τα οποία παραδοσιακά στελεχώνονταν από γυναίκες τείνουν είτε να εξαφανίζονται είτε να είναι λιγότερο καλά αμειβόμενα. Αν οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν τη μετάβαση σε επαγγέλματα με ψηφιακές δεξιότητες, θα χάσουν την πρόσβασή τους σε ακόμα περισσότερες και καλύτερες αμειβόμενες ευκαιρίες εργασίας. Επιπλέον, η ανθρωπότητα θα χάσει ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να οδηγήσει στην τόσο αναγκαία πραγματική καινοτομία, ανάπτυξη, ευρηματικότητα και δημιουργικότητα».

Η εκστρατεία του Πανεπιστημίου Frederick υλοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια και καταγράφει αισιόδοξα αποτελέσματα. Ως κίνητρο για να επιλέξουν σπουδές σε αυτούς τους τομείς, το Πανεπιστήμιο Frederick προσφέρει υποτροφίες (ύψους 50%) σε όλα τα κορίτσια που εγγράφονται σε πτυχιακό πρόγραμμα της Πολυτεχνικής Σχολής του (Computer Science, Computer Engineering, Mechanical Engineering, Automotive Engineering, Electrical Engineering, Architect Engineer, Civil Engineering). Όπως σημειώνει η κα Φρειδερίκου, το 2019 το ποσοστό φοιτητριών που είχαν εγγραφεί σε προγράμματα σπουδών στη Μηχανική και την Τεχνολογία ανερχόταν στο 13,5%. Το 2022 ανήλθε στο 20%. «Η διαδικασία είναι αργή γιατί έχει βαθιές ρίζες στις προκαταλήψεις. Επιπλέον, για να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα, θα πρέπει να παρακολουθούνται οι αριθμοί των εγγραφών ανά πρόγραμμα σπουδών σε βάθος χρόνου, αλλά και να γίνεται ανάλυση των λόγων που οδήγησαν τις φοιτήτριες σε αυτή την επιλογή. Είμαστε απόλυτα συνειδητοποιημένοι πως, για να πετύχουμε, χρειάζεται να πάμε πίσω και να μιλήσουμε, να εξηγήσουμε, να δώσουμε άλλες επιλογές, σε κορίτσια από μικρή ηλικία. Γι’ αυτό τον λόγο η εκστρατεία μας δεν αρκείται στην προσφορά υποτροφιών στην Πολυτεχνική Σχολή. Αντίθετα, μεγάλο μέρος της εκστρατείας καταλαμβάνουν τα δωρεάν εργαστήρια που προσφέρουμε σε κορίτσια από την ηλικία των 9 ετών».

Κάθε χρόνο, στο Πανεπιστήμιο Frederick σε Λευκωσία και Λεμεσό πραγματοποιείται το STEM DAY για κορίτσια ηλικίας 9-12 ετών και το STEM CAMP για κορίτσια ηλικίας 13-16 ετών. Το STEM DAY διοργανώνεται δύο φορές τον χρόνο στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία και τη Λεμεσό και περιλαμβάνει δωρεάν εργαστήρια σε τομείς Φυσικών Επιστημών, Μαθηματικών, Τεχνολογίας και Μηχανικής, για κορίτσια ηλικίας 9-12 ετών. Το STEM CAMP είναι μια ετήσια δράση διάρκειας μίας εβδομάδας που προσφέρει σε κορίτσια ηλικίας 13-16 ετών την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δωρεάν εργαστήρια Ρομποτικής, Πληροφορικής, Αρχιτεκτονικής και Πολιτικής Μηχανικής, Φαρμακευτικής και Χημείας αλλά και σε εργαστήρια ενδυνάμωσης.«Μας άρεσε πάρα πολύ! Μάθαμε καινούρια πράγματα, βιώσαμε νέες εμπειρίες και ήταν μια ευκαιρία να ξεχωρίσουμε και να καταλάβουμε με τι θέλουμε να ασχοληθούμε στο μέλλον». «Είναι πολύ ενδιαφέρον να μπορείς να ανακαλύψεις τις ικανότητες που έχεις!», λένε μερικές από τις νεαρές συμμετέχουσες.

«Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολύ θετικά σχόλια που παίρνουμε από τα κορίτσια που συμμετέχουν», αναφέρει η κα Φρειδερίκου. «Τα κορίτσια είναι κατενθουσιασμένα γιατί αντιλαμβάνονται τις πολλές δυνατότητες που έχουν σε τομείς στους οποίους δεν τους δίνεται καν η ευκαιρία να δοκιμαστούν!».

Πέρα από τα εργαστήρια, στο φετινό STEM CAMP, το Πανεπιστήμιο Frederick «έστησε» σε μια από τις αίθουσες διδασκαλίας ένα ολόκληρο Escape Room, ειδικά σχεδιασμένο για τη δράση από δύο διδακτορικούς φοιτητές του Πανεπιστημίου: τον κ. Δαυίδ Χατζηχριστοδούλου, που κάνει το διδακτορικό του στην Ηλεκτρολογία, και τον κ. Γιώργο Ξεκαλάκη, που κάνει διδακτορικό Πολιτικού Μηχανικού.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και μέρος της συγκεκριμένης δράσης επιχορηγείται από τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Frederick πραγματοποιεί διαλέξεις και εργαστήρια για γονείς, μέσα από τα οποία μαθαίνουν τρόπους ψυχικής ενδυνάμωσης και ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης των παιδιών τους και πώς να τα μεγαλώνουν χωρίς στερεότυπα φύλων. Συνεργάζεται, επιπλέον, με πετυχημένες γυναίκες στους τομείς STEM, που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τα κορίτσια όλων των ηλικιών και σχεδιάζει δράσεις προβολής και ενημέρωσης της εκστρατείας μέσα από τα ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Τέλος, τόσο κατά την περσινή όσο και τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, η εταιρεία Chevron, ένας από τους κορυφαίους ενεργειακούς κολοσσούς στον κόσμο, και το Πανεπιστήμιο Frederick συνεργάστηκαν για την προσφορά αριθμού υποτροφιών ύψους από 80% μέχρι 100% με βάση ακαδημαϊκά και κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ευαισθητοποιήθηκαν και κινητοποιήθηκαν για το θέμα μεγάλες εταιρείες και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται σε τομείς STEM ή σε συναφείς τομείς, όπως η Chevron, o Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κ.ά. Επιπλέον, πολύ θετικά έχουν τοποθετηθεί οργανωμένα σύνολα εκπαιδευτικών και σύνδεσμοι γονέων. Χαιρόμαστε, επίσης, γιατί η εκστρατεία συνέβαλε στο να ανοίξει ένας παραγωγικός διάλογος γι’ αυτό το θέμα στην Κύπρο, στην κοινωνία και στον χώρο της εκπαίδευσης και να αποτελεί θέμα συζήτησης σε ΜΜΕ, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και εκδηλώσεις», καταλήγει η κα. Φρειδερίκου.


Η εκστρατεία σε αριθμούς

- 50%
αύξηση στις εγγραφές κοριτσιών στην Πολυτεχνική Σχολή

- 174 κορίτσια ηλικίας 9-12 συμμετείχαν σε εργαστήρια σε τομείς STEM στο πλαίσιο του STEM DAY

- 65 κορίτσια ηλικίας 13-16 συμμετείχαν σε εργαστήρια σε τομείς STEM στο πλαίσιο του STEM CAMP

- 100 γονείς κοριτσιών συμμετείχαν σε εργαστήρια σχετικά με τη σημαντικότητα της εκπροσώπησης περισσότερων γυναικών σε τομείς STEM, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών τους και την ενδυνάμωσή τους ώστε τα παιδιά τους να μεγαλώνουν χωρίς στερεότυπα φύλων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία και τις υποτροφίες 50% για κορίτσια σε πτυχιακά προγράμματα της Πολυτεχνικής Σχολής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Εισδοχής του Πανεπιστημίου Frederick στα τηλέφωνα 22394394 (Λευκωσία), 25730975 (Λεμεσός) ή στο email adminfo@frederick.ac.cy.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ