Στην οικονομολόγο Κλαούντια Γκόλντιν το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2023

Για τις εργασίες της με θέμα τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Article featured image
Article featured image

Η Αμερικανίδα οικονομολόγος Κλαούντια Γκόλντιν (Claudia Goldin) τιμάται με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2023 για τις εργασίες της με θέμα τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Η βραβευόμενη, η τρίτη γυναίκα που βραβεύεται με το Νόμπελ Οικονομίας, «εμβάθυνε την κατανόησή μας για την κατάσταση των γυναικών στην αγορά εργασίας», ανακοίνωσε η επιτροπή του Νόμπελ.

«Οι έρευνες της Κλαούντια Γκόλντιν μάς έδωσαν μία νέα και συχνά απροσδόκητη οπτική του ιστορικού και σύγχρονου ρόλου των γυναικών στην αγορά εργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.

Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια αγορά εργασίας και, όταν εργάζονται, κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες. Η Κλαούντια Γκόλντιν παρείχε τον πρώτο ολοκληρωμένο απολογισμό των αποδοχών και της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας ανά τους αιώνες. Η έρευνά της αποκαλύπτει τις αιτίες των αλλαγών και τις κύριες πηγές του εναπομείναντος χάσματος μεταξύ των δύο φύλων.

«Η Κλαούντια Γκόλντιν έψαξε στα αρχεία και συγκέντρωσε δεδομένα άνω των 200 ετών για τις Ηνωμένες Πολιτείες, πράγμα που της επέτρεψε να δείξει πώς και γιατί οι διαφορές στην αμοιβή και στο ποσοστό απασχόλησης ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια των χρόνων», σημείωσε ο Ραντ Χόλμαρσον της επιτροπής Νόμπελ.



Το ποσό του βραβείου Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2023 έχει οριστεί σε 11 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (SEK) ανά πλήρες βραβείο, που αντιστοιχούν σε 947.325 ευρώ.

Με την ανακοίνωση του Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2023 κλείνει ο κύκλος των φετινών βραβείων Νόμπελ.

Θυμίζουμε πως το Βραβείο Νόμπελ 2022 στις Οικονομικές Επιστήμες απονεμήθηκε στους Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond και Philip H. Dybvig «για την έρευνά τους σε τράπεζες και χρηματοπιστωτικές κρίσεις».


Τα βραβεία Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών στην Ιστορία

- 54 βραβεία στις οικονομικές επιστήμες έχουν απονεμηθεί μεταξύ 1969 και 2022, σε συνολικά 92 άτομα.

- 25 βραβεία οικονομικών επιστημών έχουν απονεμηθεί σε έναν μόνο βραβευθέντα.

- 2 γυναίκες έχουν βραβευτεί μέχρι σήμερα με το βραβείο στις οικονομικές επιστήμες, η Elinor Ostrom το 2009 και η Esther Duflo το 2019.

- Η Esther Duflo ήταν η νεότερη βραβευμένη στις οικονομικές επιστήμες – 46 ετών ήταν η ηλικία της όταν της απονεμήθηκε το βραβείο.

- Ο γηραιότερος βραβευμένος στις οικονομικές επιστήμες ήταν ο Leonid Hurwicz, 90 ετών όταν του απονεμήθηκε το βραβείο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ