Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε την Παλαιστίνια ακτιβίστρια Άχεντ Ταμίμι

H νεαρή γυναίκα -σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα- συνελήφθη μέσα στο σπίτι της, κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιδρομής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Article featured image
Article featured image

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε την 22χρονη Παλαιστίνια ακτιβίστρια Άχεντ Ταμίμι κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιδρομής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

tamimi.png



«Η Άχεντ Ταμίμι, ύποπτη για υποκίνηση σε βία και τρομοκρατικές δραστηριότητες, συνελήφθη στην πόλη Νάμπι Σάλεχ. Η Ταμίμι παραδόθηκε στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας για πιο ενδελεχή ανάκριση», επεσήμανε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στο AFP.



Η νεαρή ακτιβίστρια είναι μεταξύ των 50 ατόμων που συνελήφθησαν στη διάρκεια της επιδρομής του ισραηλινού στρατού «με στόχο τη σύλληψη προσώπων που είναι ύποπτα ότι εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες και υποκίνηση σε μίσος» στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας από τους συμβούλους της Παλαιστινιακής Αρχής και μέλος της Φατάχ, σύμφωνα με το Al Jazeera.



Βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να τη μεταφέρουν με χειροπέδες στη διάρκεια της νύχτας.



Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν προβεί σε συλλήψεις μεγάλης κλίμακας Παλαιστινίων που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τη Χαμάς ή για υποκίνηση βίας.

Η έξαρση των εντάσεων και της βίας έχει στοιχίσει έκτοτε τη ζωή σε περισσότερους από 150 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, οι περισσότεροι από τους οποίους σκοτώθηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες ή από εποίκους, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.


Σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα


Η Αχέντ Ταμίμι είναι Παλαιστίνια από το Ναμπί Σαλίχ, κόρη του Παλαιστίνιου ακτιβιστή Μπάσεμ αλ-Ταμίμι, η οποία έχει συμμετάσχει σε διαμαρτυρίες από το 2012. Έγινε διεθνές σύμβολο της αντίστασης των Παλαιστινίων κατά της ισραηλινής κατοχής και του αγώνα για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Έχει επισκεφθεί αρκετές φορές και την Ελλάδα και έχει παρέμβει σε εκδηλώσεις και συζητήσεις οργανώσεων της Αριστεράς και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι μαρτυρίες της από τις συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι συγκλονιστικές.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Τον Δεκέμβριο του 2017 είχε συλληφθεί και πέρασε οκτώ μήνες στη φυλακή διότι είχε χειροδικήσει εναντίον δύο Ισραηλινών στρατιωτών, επεισόδιο που καταγράφηκε σε βίντεο. Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την Άχεντ υπόδειγμα θάρρους απέναντι στους Ισραηλινούς.



Σε ηλικία 11 ετών, η Άχεντ κινηματογραφήθηκε να απειλεί να γρονθοκοπήσει έναν στρατιώτη μετά τη σύλληψη του μεγαλύτερου αδελφού της, ενώ σε ηλικία 14 ετών δάγκωσε έναν Ισραηλινό στρατιώτη προκειμένου να τον εμποδίσει να συλλάβει τον μικρό αδελφό της που είχε το ένα του χέρι στον γύψο και βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος στην αυλή του σπιτιού τους.

tamimi2.png



Τεράστιο πορτρέτο της έχει ζωγραφιστεί στο τείχος που έχει ανεγείρει το Ισραήλ στη Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη.

Bethlehem_wall_graffiti_Ahed_Tamimi_by_Jorit_Agoch_and_others.jpeg


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ