Πίνακας αξίας (μόλις) $15.000 απεδείχθη ότι ήταν αυθεντικός Ρέμπραντ

Η εξωπραγματική τιμή που άγγιξε τώρα σε δημοπρασία.

Article featured image
Article featured image

Ένας πίνακας αξίας 15.000 δολαρίων μόλις πριν από δύο χρόνια έφτασε σε σχεδόν 11 εκατομμύρια λίρες (13,8 εκατομμύρια δολάρια) σε δημοπρασία του Sotheby’s την Τετάρτη, αφού αναγνωρίστηκε ως έργο του Ολλανδού μάστερ Ρέμπραντ.

Το «Adoration of the Kings» ήταν εξαφανισμένο από τη δεκαετία του 1950, όταν ήρθε για πρώτη φορά στο φως. Αποκτήθηκε από τον συλλέκτη J.C.H. Heldring στο Άμστερνταμ το 1955. Η χήρα του το πούλησε σε μια γερμανική οικογένεια το 1985, όπου παρέμεινε μέχρι να πουληθεί από τον οίκο Christie's στο Άμστερνταμ πριν από δύο χρόνια.

Την εποχή εκείνης της πώλησης, ο οίκος Christie's απέδωσε τη βιβλική σκηνή στον «Κύκλο του Ρέμπραντ», υποδηλώνοντας ότι είχε πραγματοποιηθεί από μαθητή ή καλλιτέχνη κοντά στον διάσημο ζωγράφο και υπολόγισε την αξία του μεταξύ 10.000 και 15.000 ευρώ (τότε περίπου $10.600 έως $15.900).

Ο μονόχρωμος πίνακας, που έχει διαστάσεις 9,6 x 7,3 ίντσες, αγοράστηκε από έναν ανώνυμο αγοραστή για 860.000 € (τότε περίπου 910.000 $) στην πώληση του Christie's — περισσότερο από 50 φορές την εκτιμώμενη αξία του πίνακα εκείνη την εποχή. Αργότερα αναγνωρίστηκε ως «ένα έργο μεγάλης σημασίας» από τον Ολλανδό ζωγράφο, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του Sotheby's που δημοσιεύθηκε πριν από την πώληση της Τετάρτης.

rembr.png



Αφού ο ανώνυμος αγοραστής τον παρέδωσε στον οίκο Sotheby's, ο οίκος δημοπρασιών ξεκίνησε ένα ερευνητικό πρόγραμμα διάρκειας 18 μηνών για να καταλήξει στην πραγματική απόδοση και αξία του πίνακα.

Η εξέταση, η οποία περιελάμβανε ακτίνες Χ και υπέρυθρη απεικόνιση, καθώς και εντατικές συζητήσεις με κορυφαίους μελετητές του Ρέμπραντ, οδήγησε τους Sotheby's στο συμπέρασμα ότι ο πίνακας είναι «ένα αυτόγραφο έργο του Ρέμπραντ». Πριν από την πώληση, ο οίκος δημοπρασιών έδωσε στο έργο εκτιμώμενη αξία από 10 έως 15 εκατομμύρια στερλίνες (12,6 εκατομμύρια δολάρια έως 18,8 εκατομμύρια δολάρια).

Ο οίκος δημοπρασιών πιστεύει ότι ζωγραφίστηκε νωρίς στην καριέρα του Ρέμπραντ, γύρω στο 1628, όταν θα ήταν 21 ή 22 ετών και θα ζούσε στην ολλανδική πόλη Leiden.


Η συντριπτική πλειονότητα των έργων του Ρέμπραντ κρέμονται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο και σχεδόν όλα εκείνα που βγήκαν σε δημοπρασία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες «ήταν πορτρέτα ή μελέτες κεφαλιών μεμονωμένων χαρακτήρων», σύμφωνα με την έκδοση του Sotheby's.

Ως εκ τούτου, το «Adoration of the Kings», το οποίο απεικονίζει τη συνάντηση μεταξύ των Τριών Σοφών και του μωρού Ιησού, αντιπροσώπευε μια φανταστική ευκαιρία στον κόσμο της τέχνης, είπε ο George Gordon, συμπρόεδρος του Old Master Paintings Worldwide στον Sotheby's.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το CNN, είπε: «Θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί προσθέτει στην κατανόησή μας για τον Ρέμπραντ σε αυτήν την κρίσιμη ημερομηνία στην εξέλιξη και την καριέρα του, όταν ήταν σαφώς πολύ φιλόδοξος και εξελισσόταν πολύ γρήγορα ως καλλιτέχνης».

Η παλαιότερη αναφορά στον πίνακα φαίνεται να είναι από τον κατάλογο του 1714 ενός συλλέκτη στο Άμστερνταμ, του Constantijn Ranst. Στη συνέχεια προσφέρθηκε προς πώληση το 1814 και ξανά το 1822, μετά το οποίο εξαφανίστηκε μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα.


Με πληροφορίες από CNN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ