Άτομα που δεν είναι συγγραφείς εκδίδουν βιβλία γραμμένα από το ChatGPT και βγάζουν λεφτά

Με τη χρήση εργαλείων AI όλοι μπορούν πλέον να εκδώσουν ένα βιβλίο.

Article featured image
Article featured image


Μέχρι πρόσφατα, ο Μπρετ Σίκλερ δεν είχε ποτέ φανταστεί ότι θα γινόταν συγγραφέας. Όταν όμως έμαθε για το ChatGPT, έσπευσε να αρπάξει την ευκαιρία.

«Η ιδέα της συγγραφής ενός βιβλίου ξαφνικά έμοιαζε εφικτή». λέει στο Reuters ο Σίκλερ, πωλητής στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης. «Σκέφτηκα πως μπορώ να το κάνω».

Χρησιμοποιώντας το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI, το οποίο γράφει κάθε είδους κείμενα σύμφωνα με τις οδηγίες του χρήστη, ο Σίκλερ έγραψε σε λίγες ώρες ένα εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο 30 σελίδων, το οποίο διέθεσε για πώληση τον Ιανουάριο μέσω του τμήματος αυτοέκδοσης της Amazon.

Στο παραμύθι πρωταγωνιστεί ο Σάμι ο Σκίουρος, εικονογραφημένος με άλλα εργαλεία AI, ο οποίος βρίσκει ένα χρυσό νόμισμα στο δάσος και μαθαίνει από τους φίλους του τα οφέλη της αποταμίευσης.

Φτιάχνει έναν κουμπαρά σε σχήμα βελανιδιού και επενδύει σε μια επιχείρηση εμπορίας βελανιδιών με την ελπίδα να αγοράσει μια μέρα μια μυλόπετρα για να αλέθει βελανίδια.

Ο Σάμι γίνεται έτσι ο πλουσιότερος σκίουρος και «το δάσος αρχίζει να ευημερεί».

Το βιβλίο «The Wise Little Squirrel: A Tale of Saving and Investing (Το Σοφό Σκιουράκι: Μια Ιστορία Αποταμίευσης και Επένδυσης)» πωλείται για 2,99 δολάρια ως e-book και 9,99 δολάρια για την έντυπη έκδοση.

Ο Σίκλερ έχει κερδίσει μέχρι σήμερα λιγότερο από 100 δολάρια, το ποσό όμως ήταν αρκετό για να τον ενθαρρύνει να γράψει κι άλλα βιβλία με την ίδια μέθοδο.

«Μπορώ να φανταστώ ανθρώπους να κάνουν ολόκληρη καριέρα έτσι», λέει ο συγγραφέας, ο οποίος χρησιμοποίησε απλές οδηγίες στο ChatGPΤ όπως «γράψε μια ιστορία για έναν πατέρα που μαθαίνει στον γιο του χρηματοοικονομικές γνώσεις».



Έκρηξη βιβλιοπαραγωγής

Ο Σίκλερ είναι έτσι μέρος ενός κινήματος χρηστών που δοκιμάζει τα όρια του ChatGPT, το οποίο έκανε ντεμπούτο τον Σεπτέμβριο και εντυπωσίασε τη Σίλικον Βάλεϊ με τις ικανότητές του στον χειρισμό της ανθρώπινης γλώσσας.

Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου υπήρχαν πάνω από 200 e-books στο Amazon Kindle Store που εμφανίζουν το ChatGPT ως συγγραφέα ή ως έναν από τους συγγραφείς.

Παράδειγμα είναι το «How to Write and Create Content Using ChatGPT (Πώς να Γράψετε και να Δημιουργήσετε Περιεχόμενο με το ChatGT)», «The Power of Homework («H Δύναμη της Μελέτης στο Σπίτι)» και η ποιητική συλλογή «Echoes of the Universe (Η Ηχώ του Σύμπαντος)».

Υπάρχει μέχρι και μια νέα υποκατηγορία στο Amazon, που αφορά βιβλία για τη χρήση του ChatGPT, τα οποία είναι γραμμένα από την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη.

Είναι πάντως αδύνατο να υπολογίσει κανείς πόσα βιβλία έχουν γραφτεί με ΑΙ, δεδομένου ότι πολλοί συγγραφείς δεν αποκαλύπτουν ότι χρησιμοποίησαν το εργαλείο.

Η εμφάνιση του ChatGPT έχει φέρει αναστάτωση στις εταιρείες τεχνολογίας, με την Google και την Microsoft να σπεύδουν να ενσωματώσουν λειτουργίες ΑΙ στις μηχανές αναζήτησής τους.

Τα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία φαίνεται πως είναι το αγαπημένο αντικείμενο πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων. Εκατοντάδες χρήστες έχουν αναρτήσει οδηγίες στο YouTube, το TikTok και το Reddit για το πώς μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα βιβλίο σε λίγες ώρες, είτε πρόκειται για συμβουλές πλουτισμού, δίαιτες ή συνταγές μαγειρικής.

«Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε. Αυτά τα βιβλία θα πλημμυρίσουν την αγορά και πολλοί συγγραφείς θα μείνουν χωρίς δουλειά», λέει η Μέρι Ράσενμπεργκερ, εκτελεστική διευθύντρια της εταιρείας συγγραφέων Authors Guild. Η λογική του ghostwriting, βιβλίων που γράφτηκαν με τη βοήθεια τρίτων, έχει μακρά ιστορία, είπε, όμως η αυτοματοποίηση που φέρνει η AI μπορεί να μετατρέψει τη συγγραφή σε εμπόρευμα.

«Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια εκ μέρους των συγγραφέων και των πλατφορμών για το πώς δημιουργούνται αυτά τα βιβλία, αλλιώς θα καταλήξουμε να δούμε πολλά βιβλία κακής ποιότητας», λέει η Ράσενμπεργκερ.

Ένας συγγραφέας που εμφανίζεται με το όνομα Φρανκ Ουάιτ εξηγεί σε βίντεο στο YouTube πώς έγραψε σε λιγότερο από μια ημέρα μια νουβέλα 119 σελίδων με τίτλο «Galactic Pimp: Vol. 1 («Γαλαξιακός Νταβατζής: Τόμος 1)», στην οποία φράξιες εξωγήινων πολεμούν για έναν οίκο ανοχής με ανθρώπους.

Το e-book κοστίζει μόλις 1 δολάριο, ο Ουάιτ όμως λέει ότι αν κάποιος έχει την όρεξη μπορεί να δημιουργεί 300 τέτοια βιβλία τον χρόνο με τη βοήθεια της AI.

Ο Ουάιτ, όπως και πολλοί άλλοι, δεν νιώθει την υποχρέωση να διευκρινίσει ότι το βιβλίο γράφτηκε από μηχανή, δεδομένου ότι αυτό δεν απαιτείται από τους όρους της Amazon.

Απαντώντας σε ερώτηση του Reuters, η εταιρεία δεν διευκρίνισε αν σκοπεύει να αλλάξει τους όρους χρήσης της υπηρεσίας αυτοέκδοσης.

Το Kindle Direct Publishing που λάνσαρε η Amazon το 2007 επιτρέπει σε οποιονδήποτε να εκδώσει και να πουλήσει το βιβλίο του χωρίς έξοδα ή εκδότη.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι τα πονήματα του ChatGPT δεν ενθουσίασαν τους πάντες. Ο Μαρκ Ντόσον, συγγραφέας που έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα βιβλίων που εξέδωσε μόνος του, χαρακτήρισε τα βιβλία AI «ανιαρά».

«Αν ένα βιβλίο πάρει κακές κριτικές επειδή είναι ανιαρό, γρήγορα θα βυθιστεί στον πάτο» είπε.



Με πληροφορίες από in.gr, reuters

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ