Προεδρικές Εκλογές: Μερικές χρήσιμες διευκρινίσεις για την αυριανή ψηφοφορία

Τι ώρες μπορούμε να ψηφίσουμε και ποιος είναι ο ορθός τρόπος να το πράξουμε.

Article featured image
Article featured image

Να προσέλθουν έγκαιρα στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα καλεί τους εκλογείς ο Γενικός Έφορος Εκλογών.


Ο Γενικός Έφορος Εκλογών υπενθυμίζει, ότι η ψηφοφορία την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Κύπρο, αρχίζει η ώρα 7.00 π.μ. και λήγει κανονικά η ώρα 6.00 μ.μ.


Όπως τονίζει, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, o/η προεδρεύων/ουσα κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας, αν παραστεί ανάγκη, το αργότερο μέχρι τις 9.00 μ.μ., με την προϋπόθεση, ότι έξω από το εκλογικό του/της κέντρο αναμένει, για να ψηφίσει, μεγάλος αριθμός εκλογέων.


Γι’ αυτό καλούνται οι εκλογείς, όπως προσέλθουν έγκαιρα στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αναφέρεται.


Σημειώνεται, επίσης, ότι οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η ψηφοφορία να λήξει και εκεί στις 6.00 μ.μ., ώρα Κύπρου.


Ο σωστός τρόπος ψηφοφορίας


Σε οδηγίες σε σχέση με τον ορθό τρόπο ψηφοφορίας προβαίνει ο Γενικός Έφορος Εκλογών.


Σύμφωνα με τις πρόνοιες της εκλογικής νομοθεσίας, τα μόνα καθορισμένα σημεία, με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν, είναι το «Χ», το «+», και το «√», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.


Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, οι εκλογείς θα πρέπει να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα καθορισμένα σημεία, μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του/της υποψηφίου/ας της προτίμησής τους, αφού αποσυρθούν στον θάλαμο ψηφοφορίας.


Σε περίπτωση που ο/η εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα με το οποίο είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η ταυτότητά του/της, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.


Αν ο/η εκλογέας ψηφίσει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του ψηφοδελτίου, εκτός από το ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του/της υποψηφίου/ας της προτίμησής του/της, το ψηφοδέλτιο θα είναι επίσης άκυρο, αναφέρεται τέλος στην σχετική ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ