Ισπανικό δικαστήριο δικαίωσε τελικά τον άνδρα που κυκλοφορεί γυμνός στους δρόμους

Ο 29χρονος γυμνιστής έφτασε στο δικαστήριο φορώντας μόνο τις μπότες του.

Article featured image
Article featured image


Ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε υπέρ ενός άνδρα στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή περπάτησε γυμνός στους δρόμους μιας πόλης στην περιοχή της Βαλένθια και αργότερα προσπάθησε να παραστεί γυμνός σε μια ακρόαση.

Σε ανακοίνωσή του, το ανώτατο δικαστήριο της περιοχής είπε ότι αρχικά απέρριψε την έφεση κατά απόφασης κατώτερου δικαστηρίου για την ακύρωση των προστίμων που επιβλήθηκαν στον άνδρα επειδή ήταν γυμνός στους δρόμους της Aldaia, μιας πόλης στα περίχωρα της περιφερειακής πρωτεύουσας.

Το δικαστήριο, ωστόσο, αναγνώρισε ένα «νομικό κενό» στην ισπανική νομοθεσία σχετικά με τον δημόσιο γυμνισμό.

gimnistis-dikastirio-ispania-1_cit.png
Φωτογραφία: Reuters



Ο Alejandro Colomar, 29 ετών, βιντεοσκοπήθηκε να φτάνει στο δικαστήριο φορώντας μόνο ένα ζευγάρι μπότες πεζοπορίας πριν του διαταχθεί να φορέσει περισσότερα ρούχα για να μπει στο κτίριο. Στη δίκη του, υποστήριξε ότι τα πρόστιμα παραβίαζαν το δικαίωμά του στην ιδεολογική ελευθερία.

Μιλώντας στο Reuters είπε ότι άρχισε να κάνει δημόσιο γυμνισμό το 2020 και εκ τότε έχει λάβει περισσότερη υποστήριξη παρά προσβολές όταν το κάνει, αν και κάποτε τον απείλησαν με μαχαίρι.

«Το πρόστιμο δεν έχει κανένα νόημα», είπε. «Με κατηγόρησαν για επιδειξιομανία. Σύμφωνα με το λεξικό, αυτό υποδηλώνει σεξουαλική πρόθεση και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έκανα εγώ».

Ο δημόσιος γυμνισμός είναι νόμιμος στην Ισπανία από το 1988. Οποιοσδήποτε μπορεί να περπατήσει γυμνός σε έναν δρόμο χωρίς να συλληφθεί, αλλά ορισμένες περιοχές όπως η Βαγιαδολίδ και η Βαρκελώνη έχουν θεσπίσει τους δικούς τους νόμους για τη ρύθμιση του γυμνισμού, ειδικά όταν δεν γίνεται στις παραλίες. Το δικαστήριο σημείωσε ότι η Aldaia δεν έχει νόμο που να απαγορεύει τον γυμνισμό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Κολομάρ «περιορίστηκε να κυκλοφορεί γυμνός σε δύο διαφορετικούς δρόμους της Aldaia, σε διαφορετικές περιστάσεις, και η συμπεριφορά του δεν απειλούσε τη δημόσια τάξη ή την ασφάλεια των πολιτών».



Με πληροφορίες από reuters

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ