Γνωρίζεις ποιες είναι οι παλαιότερες εταιρείες της Κύπρου;

Ανάμεσα στις πάμπολλες εταιρείες που στεγάζει το νησί μας υπάρχουν μερικές που είναι συνυφασμένες με την ιστορία και την κληρονομιά του.

Article featured image
Article featured image


Στην Κύπρο στεγάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εταιρείες, με την παλαιότερη από αυτές να έχει δημιουργηθεί τον 19ο αιώνα.

Σε ρεπορτάζ του ceoworld.biz, παρουσιάστηκαν οι 10 παλαιότερες εταιρείες της Κύπρου, οι οποίες συνεχίζουν να επιβιώνουν μέχρι και τη σύγχρονη εποχή, παρά τα (ποικίλα) σκαμπανεβάσματα της οικονομίας.

Μια αναδρομή στο παρελθόν της Κύπρου που αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία για να κατανοήσουμε καλύτερα την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Η ίδρυσή της χρονολογείται από το 1899 και η έδρα της βρίσκεται στο Στρόβολος. Σήμερα, η τράπεζα Κύπρου διαθέτει περισσότερα από 100 καταστήματα σε όλη την Κύπρο και περισσότερους από 4.000 υπαλλήλους. Από το 2020, τα καθαρά έσοδά της ήταν περίπου 175 εκατομμύρια δολάρια. Το πρώτο υποκατάστημα στο εξωτερικό άνοιξε το 1955 στο Λονδίνο. Στη συνέχεια ακολούθησαν υποκαταστήματα και γραφεία αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, την Αφρική, τον Καναδά, τη Νορμανδία κ.α.


Louis Group

Ο αείμνηστος Λούης Λοΐζου, με μεγάλη εμπειρία στον τουριστικό τομέα, ίδρυσε τον όμιλο Louis το 1935 στην Κύπρο. Οι αρχικές δραστηριότητες της ομάδας είχαν να κάνουν με τη μεταφορά. Στη συνέχεια ιδρύθηκε ένα ταξιδιωτικό γραφείο γνωστό ως «Louis Tourist Agency». Ο όμιλος κατάφερε σταδιακά να διαφοροποιηθεί σε άλλους κλάδους για να καλύψει το πλήρες φάσμα των απαιτήσεων υπηρεσιών για τις ανάγκες του τουριστικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας ξενοδοχείων, εγκαταστάσεων εστίασης, θαλάσσιου τουρισμού και άλλα.


Leon Beer

Η Leon κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1937. Ήταν το πρώτο ζυθοποιίο στην Κύπρο. Ωστόσο, μερικά χρόνια αργότερα, οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να σταματήσουν την παραγωγή της μπύρας. Μετά από μια μακρά περίοδο, η Λέων κυκλοφόρησε ξανά το 2003 χρησιμοποιώντας τη συνταγή του 1937.


Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ)

Το γνωστό σε όλους μας ΡΙΚ λειτουργεί από το 1953 και το πρόγραμμά του είναι διαθέσιμο σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι κάτοικοι της Κύπρου έχουμε πρόσβαση στο πρόγραμμά του μέσω τεσσάρων ραδιοφωνικών σταθμών και δύο εγχώριων τηλεοπτικών καναλιών.


Πετρολίνα

Ανήκει στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και σήμερα κατέχει ηγετική θέση στον τομέα του πετρελαίου στην Κύπρο. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1959. Η έδρα της είναι στη Λάρνακα και ιδρυτής ήταν ο Κίκης Λευκαρίτης, με τα τέσσερα αδέρφια του. Δυστυχώς, ο Κίκης Λευκαρίτης πέθανε το 2020. Από το 2020 η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.


Joannou & Paraskevaides

Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1961 και ανήκει στον κατασκευαστικό και ενεργειακό κλάδο. Στις μέρες της δόξας της, η J&P Overseas Ltd. έφτασε τους 15.000 υπαλλήλους και πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε κύκλο εργασιών. Αν και η εταιρεία κατάφερε μεγάλη επέκταση στο εξωτερικό σε διάφορες περιοχές, δεν απέφυγε τη χρεοκοπία το 2018.


CYTA

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών ιδρύθηκε το 1961. Οι υπηρεσίες της CYTA δεν παρέχονται μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα. Η έδρα της βρίσκεται στη Λευκωσία. Σύμφωνα με τη wikipedia, η Cyta αποτελεί τον πρώτο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της Κύπρου που αξιολογήθηκε με βάση το μοντέλο ποιοτικής διεύθυνσης του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ποιοτικής Διεύθυνσης EFQM.


Πανεπιστήμιο Frederick

Ιδρύθηκε το 1965 και η προηγούμενη ονομασία της ήταν Τεχνική και Οικονομική Σχολή Λευκωσίας. Διαθέτει δύο εγκαταστάσεις, μια στη Λευκωσία και μια στη Λεμεσό. Προσφέρει επιστημονική κατάρτιση στις επιστήμες, την τεχνολογία, τα γράμματα και τις τέχνες. Τα προγράμματά του απευθύνονται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.


Εκδόσεις Μουφλόν

Πρόκειται για έναν εκδοτικό οίκο που ιδρύθηκε το 1967. Η έδρα του είναι στη Λευκωσία. Ο Jirayr Keshishian είχε την ιδέα της δημιουργίας αυτής της εταιρείας και το όνομά της προέρχεται από την αγγλική μετάφραση του εμβληματικού αγρινού. Η εταιρεία καλύπτει μια ποικιλία θεμάτων.


Αρχή Λιμένων

Ανήκει στο κράτος της Κύπρου, άρα δεν έχει 100% αυτονομία. Η έδρα βρίσκεται στη Λευκωσία και ιδρύθηκε το 1973. Συνολικά εννέα λιμάνια και τερματικοί σταθμοί βρίσκονται υπό την εποπτεία της Αρχής Λιμένων Κύπρου.


Με πληροφορίες από ceoworld, wikipedia

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ