Η θέση της Κύπρου στη λίστα με τις πιο δυστυχισμένες χώρες στον κόσμο

Καλά τα πήγαμε.

Article featured image
Article featured image

Η Ζιμπάμπουε είναι η πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο, ξεπερνώντας τη Βενεζουέλα, την εμπόλεμη Συρία, τον Λίβανο και το Σουδάν που αποτελούν την πρώτη πεντάδα των πλέον δυστυχισμένων κρατών.

Αυτό προκύπτει από έναν ετήσιο «δείκτη δυστυχίας», ο οποίος κατατάσσει 157 χώρες με βάση παράγοντες όπως η ανεργία, ο πληθωρισμός και τα ποσοστά τραπεζικού δανεισμού. Toν κατάλογο δημοσίευσε και φέτος ο καθηγητής του πανεπιστημίου Johns Hopkins, Στιβ Χάνκε.

Prof._Hanke_at_desk_Cropped.jpg



Η Ζιμπάπουε, που φιλοξενεί περίπου 16 εκατομμύρια ανθρώπους, κατατάσσεται μεταξύ των πέντε πιο θλιβερών χωρών για τρία συνεχόμενα χρόνια, εξαιτίας της βίαιης διακυβέρνησης από τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε, της διαφθοράς, της βίας και της οικονομικής κρίσης. Πίσω από τη Ζιμπάμπουε στον ετήσιο δείκτη δυστυχίας του Χάνκε ήρθαν η Βενεζουέλα, η οποία επίσης μαστίζεται από «οικονομική κακοδιαχείριση», και η Συρία, η οποία έχει εμπλακεί σε έναν φρικτό εμφύλιο πόλεμο για περισσότερο από μια δεκαετία.

Την πρώτη δεκάδα απαρτίζουν ακόμη ο Λίβανος, το Σουδάν, η Αργεντινή, η Υεμένη, η Ουκρανία, η Κούβα και η Τουρκία, χώρες δηλαδή που βρίσκονται στη δίνη των συρράξεων και της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

distixismenesxores.png



Η θέση της Κύπρου και της Ελλάδας


Όσον αφορά στην Κύπρο, η χώρα μας βρίσκεται στη θέση 113, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είμαστε και τόσο δυστυχισμένοι συγκριτικά με άλλες χώρες! Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 84η θέση, ενώ όσον αφορά στα κράτη-μέλη της ΕΕ που βρίσκονται πριν από αυτήν στην κατάταξη συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η Λετονία (θέση 69) και η Ουγγαρία (θέση 58). Στην 90ή θέση είναι η Ισπανία, ενώ η Ιταλία δύο θέσεις πιο κάτω της. Αντίθετα, η Γαλλία είναι στη θέση 117 και η Γερμανία στην 135η θέση.

fCapture.PNG



Η Βρετανία είναι πιο δυστυχισμένη από πέρυσι, δηλαδή ανέβηκε από την 153η στην 129η θέση της κλίμακας. Ο καθηγητής Στιβ Χάνκε, ο οικονομολόγος που βρίσκεται πίσω από την κατάταξη, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος ανήλθε στο 10,1% τον Μάρτιο, ήταν ένας «σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε». Παρά την πτωτική τάση που παρουσιάζει πλέον, προκάλεσε τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των τροφίμων από το 1977 και πρόσθεσε 800 λίρες στον ετήσιο λογαριασμό του μέσου νοικοκυριού.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση, από την 102η στην 134η θέση. Η ανεργία ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας επίδρασης, καθώς μόλις το 3,4% των Αμερικανών (5,7 εκατομμύρια) ήταν άνεργοι τον Απρίλιο – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Την ίδια στιγμή, η Ελβετία παρέμεινε στον πάτο της λίστας, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη. Η κεντροευρωπαϊκή χώρα είναι μία από τις πλουσιότερες στον κόσμο και συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής, τον χρόνο που δαπανάται στην εκπαίδευση και τους μέσους μισθούς, σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Μετά την ευρωπαϊκή χώρα στον πάτο της κατάταξης ακολουθούν το Κουβέιτ, η Ιρλανδία, η Ιαπωνία και η Μαλαισία.

Capture.PNG



Η κατάταξη της δυστυχίας βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που δίνει σε κάθε έθνος μια βαθμολογία με βάση την ανεργία, τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και την αύξηση του ΑΕΠ. Δεν λαμβάνει υπόψη άλλες μετρήσεις, όπως οι δημοσκοπήσεις των κατοίκων ή η υγεία.

Οι βαθμολογίες είναι το άθροισμα της ανεργίας (πολλαπλασιασμένο επί δύο), του πληθωρισμού και των επιτοκίων τραπεζικού δανεισμού, μείον την ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ