Η Δανία θέλει να μειώσει το ηλικιακό όριο για άμβλωση χωρίς γονική συναίνεση

Σήμερα, τα 18 έτη είναι η ηλικία, από την οποία μια νεαρή Δανή μπορεί να υποβληθεί σε άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των κηδεμόνων της.

Article featured image
Article featured image

Η Δανία θέλει να μειώσει στα 15 έτη, από τα 18 που είναι σήμερα, την ηλικία από την οποία μια νέα γυναίκα θα μπορεί να υποβληθεί σε άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των κηδεμόνων της, ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπουργός Ισότητας των Φύλων Μαρί Μπγιέρε.


Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να στηρίξει αυτήν την πρόταση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την έγκριση του νόμου με τον οποίο αναγνωρίστηκε στις γυναίκες το δικαίωμα να επιλέγουν την άμβλωση. Η Δανία ήταν μια από τις πρώτες χώρες της Δυτικής Ευρώπης που νομιμοποίησαν τις αμβλώσεις, το 1973. Προηγουμένως η άμβλωση έπρεπε να εγκριθεί από γιατρό.


Οι νέες κάτω των 18 ετών επιτρέπεται να υποβάλλονται σε άμβλωση, όμως μόνο με τη συγκατάθεση των γονιών τους.


«Η άμβλωση μπορεί υποδαυλίσει πολλά συναισθήματα, ενοχές και ντροπή. Το να ζητείται η γονική συναίνεση για τις ηλικίες κάτω των 18 μπορεί να είναι ντροπιαστικό και να έχει σοβαρές συνέπειες», έγραψε η Μπγιέρε στο Twitter. «Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό έτσι ώστε οι νέες να επιλέγουν αν θα εμπλέξουν ή όχι τους γονείς τους» στη διαδικασία, πρόσθεσε.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ