Η «επιστήμη» πίσω από την «τιρκουάζ χώρα των θαυμάτων» στις Μαλδίβες

Τι είναι αυτό που φωσφορίζει μέσα στη θάλασσα, κάτω από τον νυχτερινό ουρανό;

Article featured image
Article featured image


Η NASA καθημερινά δημοσιεύει μια αστρονομική φωτογραφία από κάποιο μέρος του κόσμου και κάθε φορά μας εκπλήσσει με τις εντυπωσιακές εικόνες που αποκαλύπτει. Η χθεσινή φωτογραφία που δημοσιεύθηκε προέρχεται από τις Μαλδίβες και απεικονίζει ένα ξεχωριστό φαινόμενο στη θάλασσα κάτω από τον νυχτερινό ουρανό.

Η ασυνήθιστη μπλε λάμψη που φαίνεται στη φωτογραφία ονομάζεται βιοφωταύγεια. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που προκαλείται από το Noctiluca scintillans, ένα μονοκύτταρο πλαγκτόν. Το Noctiluca scintillans ενεργοποιείται από τα κύματα και εκπέμπει φως, το οποίο χρησιμοποιεί τόσο ως αμυντικό μηχανισμό όσο και ως μέθοδο επικοινωνίας.

SeaBlueSky_Horalek_960_city.jpg



Η εκπληκτική εικόνα, που τραβήχτηκε από τον Petr Horálek τον περασμένο Φεβρουάριο, ήταν τόσο εντυπωσιακή που ο αστροφωτογράφος την περιέγραψε ως μια «τιρκουάζ χώρα των θαυμάτων».

Στον ουρανό είναι ορατές οι πιο γνωστές λάμψεις αστεριών και νεφελωμάτων. Στα αριστερά φαίνεται το αστρικό σμήνος Ωμέγα Κενταύρου, ενώ πιο δεξιά προς το κέντρο εμφανίζεται ο περίφημος αστερισμός του Σταυρού του Νότου. Τα κόκκινα νεφελώματα περιλαμβάνουν το φωτεινό νεφέλωμα Carina, ακριβώς δεξιά από το κέντρο, και το εκτεταμένο νεφέλωμα Gum στην επάνω δεξιά γωνία.

SeaBlueSky_Horalek-960-annotated_city.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ