Μπορεί κανείς να μυρίσει τη βροχή που έρχεται;

Η επιστήμη "μίλησε".

Article featured image
Article featured image

Ο ισχυρισμός ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούν να μυρίσουν την επερχόμενη βροχή έχει όντως κάποια αλήθεια πίσω του.

Υπάρχει μια μυρωδιά που βγαίνει πολύ έντονα μόνο όταν βρέχει μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ηλιοφάνειας, όπως ακριβώς μετά από μια βροχή του Απριλίου. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να μυρίσουν αυτή την τόσο οικεία μυρωδιά ακόμη και πριν από την άφιξη της βροχής.

Ωραίο κόλπο για να αποφύγετε να βραχείτε, αν μπορείτε να το κάνετε. Όμως οι ισχυρισμοί αυτοί βασίζονται στην επιστήμη ή πρόκειται για δεισιδαιμονία;

Όλα έχουν να κάνουν με την πετριχώρα. Ως πετριχώρ ή πετριχώρας ονομάζεται η οσμή που αναδύεται από το έδαφος όταν πέφτουν πάνω του οι σταγόνες της βροχής. Η ετυμολογία της λέξης προκύπτει από τον συνδυασμό των ελληνικών λέξεων πέτρα και ιχώρ, όπου κατά την ελληνική μυθολογία ο ιχώρας ήταν το χρυσό υγρό που έρεε στις φλέβες των θεών αντί αίματος.

Η μυρωδιά παράγεται από ένα βακτήριο του εδάφους, το οποίο απελευθερώνει μια χημική ουσία που ονομάζεται "γεωσμίνη". Η ικανότητά μας να μυρίζουμε τη γεωσμίνη είναι πραγματικά εξαιρετική, ξεπερνώντας ακόμη και την ικανότητα των καρχαριών να ανιχνεύουν το αίμα.

Ο λόγος που η μυρωδιά γίνεται τόσο διαδεδομένη μετά από μια περίοδο βροχής είναι ότι όταν οι σταγόνες της βροχής χτυπούν το έδαφος και ισιώνουν, μπορούν να παγιδεύσουν θύλακες αέρα εκεί μέσα. Αυτοί στη συνέχεια αναδύονται σαν μικροσκοπικά αερολύματα, παίρνοντας μαζί τους στον αέρα όποιες χημικές ουσίες και μικροοργανισμούς τυχαίνει να υπάρχουν εκεί.

Αλλά το IFLScience τεκμηρίωσε ότι υπάρχει και μια άλλη πηγή οσμής που θα μπορούσε να μας επηρεάσει. Πρόκειται για τη χημική ουσία "όζον".

Το όζον έχει μια ξεχωριστή μυρωδιά, η οποία είναι πιο γλυκιά από εκείνη του πετροχρώματος. Η μυρωδιά του όζοντος μπορεί μερικές φορές να υποδεικνύει ότι μια καταιγίδα είναι καθ' οδόν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θύλακες αερίου όζοντος ωθούνται στο επίπεδο του εδάφους από τους ανέμους της καταιγίδας που πλησιάζει. Αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκονται στο επίπεδο όπου τα ρουθούνια μας είναι πιο πιθανό να είναι σε θέση να τα αντιληφθούν.

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ