Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο αποτύπωμα ποδιού Homo sapiens

Ένα μοναδικό εύρημα ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη Νότια Αφρική.

Article featured image
Article featured image

Ένα μοναδικό εύρημα ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη Νότια Αφρική. Πρόκειται για το αρχαιότερο αποτύπωμα ποδιού Homo sapiens που έχει βρεθεί ποτέ. Τα αποτυπώματα αυτά χρονολογούνται πριν από 153.000 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες αποκαλύπτουν πολλά στοιχεία για το είδος μας.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Αφρικανικό Κέντρο Παράκτιας Παλαιοεπιστήμης του Πανεπιστημίου Νέλσον Μαντέλα στη Νότια Αφρική, ανακάλυψε επτά ξεχωριστά αποτυπώματα που άφησαν οι πρώτοι άνθρωποι, ανατολικά του νότιου άκρου της Αφρικής. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, στις τοποθεσίες αυτές βρέθηκαν τέσσερα ίχνη ανθρωποειδών, ένα αποτύπωμα γόνατος και άλλα τέσσερα αποτυπώματα.

gich_a_2204231_f0005_c.jpeg


Σύμφωνα με τους ερευνητές, «παρέχουν όχι μόνο στοιχεία για τους ανθρώπους που ταξίδευαν σε αυτές τις περιοχές ως άτομα ή ομάδες, αλλά και για ορισμένες από τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν», έγραψαν οι συγγραφείς στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ichnos».

Προκειμένου να προσδιορίσουν την ηλικία αυτών των αποτυπωμάτων, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν Οπτικά Διεγερμένη Φωταύγεια (OSL). «Αυτή η μέθοδος χρονολόγησης δείχνει πότε ένας κόκκος άμμου εκτέθηκε στο ηλιακό φως- με άλλα λόγια, πόσο καιρό ήταν θαμμένο αυτό το τμήμα ιζήματος», αναφέρουν οι ερευνητές σε άρθρο τους στον ιστότοπο The Conversation.

Τα ίχνη αυτά βρέθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Garden Route (GRNP), όπου οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει περίπλοκα λίθινα εργαλεία, κοσμήματα, παράκτια σπήλαια, καταφύγια και συλλογή οστρακοειδών. Τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι έζησαν και εξελίχθηκαν στη νότια ακτή της Αφρικής πριν μεταναστεύσουν σε άλλες ηπείρους, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές.

gich_a_2204231_f0006_c.jpeg

Σημειώνουν, ωστόσο, ότι η απόδοση των ιχνών σε ένα συγκεκριμένο είδος βασίζεται περισσότερο σε αρχαιολογικά αντικείμενα και σκελετικά κατάλοιπα παρά στο σχήμα των ίδιων των ιχνών.

«Δεν παρέχουν όλες οι τοποθεσίες πειστικές αποδείξεις, επομένως οι αντιπαραθέσεις και οι συζητήσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν», λένε.

gich_a_2204231_f0008_c.jpeg


Οι ερευνητές βρήκαν επίσης και 14 ίχνη αφρικανικών ανθρωποειδών με ηλικία άνω των 50.000 ετών. Πιστεύουν μάλιστα ότι θα εντοπίσουν ακόμα περισσότερα στην ακτή του Cape South.

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ