Ο Κρόνος όπως δεν τον έχεις ξαναδεί

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατάφερε να τραβήξει την πιο φωτεινή εικόνα των δακτυλίων του.

Article featured image
Article featured image


Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατάφερε να τραβήξει την πιο φωτεινή εικόνα του πλανήτη Κρόνου και συγκεκριμένα των δακτυλίων του.

Η πρώτη επίσημη εικόνα του Κρόνου που απαθανάτισε το τηλεσκόπιο της NASA δείχνει λεπτομέρειες μέσα από το σύστημα δακτυλίων του πλανήτη, μαζί με πολλά από τα φεγγάρια του- τη Διόνη, τον Εγκέλαδο και την Τηθύ.

Οι εικόνες καταγράφηκαν στις 24 και 25 Ιουνίου και ο πλανήτης αποτυπώνεται μαζί με τα δαχτυλίδια του που μοιάζουν να έχουν ένα φωτισμό τύπου Neon.

nees-fotos-kronos-james-webb-1_city.png



Οι ασπρόμαυρες εικόνες που κυκλοφόρησαν αρχικά, ελήφθησαν στο πλαίσιο μιας μελέτης που κάνουν αστρονόμοι του Πανεπιστημίου του Λέστερ στη Βρετανία για τον Κρόνο θέλοντας να αποκαλύψουν νέα στοιχεία για τον πλανήτη, τους εντυπωσιακούς του δακτυλίους αλλά και τα δεκάδες φεγγάρια του.

Αποστολές όπως το Pioneer 11 της NASA, το Voyagers 1 και το 2, το διαστημόπλοιο Cassini και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχουν παρακολουθήσει την ατμόσφαιρα και τους δακτυλίους του Κρόνου εδώ και πολλές δεκαετίες. Αυτές οι παρατηρήσεις από το Webb είναι απλώς μια υπόδειξη για το τι έπεται γύρω από τη μελέτη του πλανήτη τα επόμενα χρόνια, καθώς η επιστημονική ομάδα εμβαθύνει στα δεδομένα για να προετοιμάσει αποτελέσματα αξιολογημένα από ομοτίμους.

nees-fotos-kronos-james-webb-2_city.png



Ακόμη, υπενθυμίζεται πως η ηλικία των δακτυλίων του Κρόνου προσδιορίζεται σε όχι περισσότερο από 400 εκατομμύρια χρόνια, ενώ ο ίδιος ο Κρόνος έχει ηλικία περίπου 4,5 δισεκατομμύρια έτη. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας το στρώμα σκόνης στους δακτυλίους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ