Συνεχίζεται η ένταση στη Γαλλία εξαιτίας της απαγόρευσης της αμπάγιας στα σχολεία

Πατέρας φέρεται να απείλησε λυκειάρχη ότι θα τον σκοτώσει επειδή δεν επέτρεψε στην κόρη του να εισέλθει στο σχολείο με το εν λόγω μουσουλμανικό ένδυμα.

Article featured image
Article featured image

Στα τέλη Οκτωβρίου θα δικαστεί ένας πατέρας, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή καθώς απείλησε να σκοτώσει έναν λυκειάρχη, καθώς εκείνος δεν επέτρεψε στην κόρη του να μπει στο σχολείο επειδή φορούσε αμπάγια – ένα φαρδύ ένδυμα σαν φόρεμα που αφήνει ακάλυπτα μόνο το κεφάλι, τα πόδια και τα χέρια και το οποίο έχει απαγορευτεί πλέον στα σχολικά ιδρύματα της χώρας.

abayadress.jpg



Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης, όταν μια μαθήτρια, ντυμένη με αμπάγια, πήγε στο λύκειο Αμπρουάζ-Μπριζιέρ του Κλερμόν Φεράν αλλά της απαγόρευσαν την είσοδο, επειδή εκείνη αρνήθηκε να βγάλει το συγκεκριμένο ένδυμα. Λίγο αργότερα, ο πατέρας της τηλεφώνησε στο λύκειο και μίλησε διαδοχικά σε δύο υπαλλήλους, εξαπολύοντας απειλές σε βάρος του λυκειάρχη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο πατέρας της μαθήτριας «απείλησε ότι θα στραγγαλίσει τον λυκειάρχη», κάτι που ο ίδιος αρνείται ότι είπε. Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε πως: «Πρόκειται για σοκαριστικές απειλές. Χθες μίλησα τηλεφωνικά με τον λυκειάρχη, τον διαβεβαίωσα ότι έχει την πλήρη στήριξη, τη δική μου, της κυβέρνησης, του κράτους και, ευρύτερα, πιστεύω, των συμπολιτών μας, απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες και αχαρακτήριστες απειλές». Ο λυκειάρχης θα λάβει αστυνομική προστασία για την ασφάλειά του.

Ο άνδρας που συνελήφθη, αφέθηκε ελεύθερος και θα δικαστεί για «απειλή με στόχο τον εκφοβισμό ενός προσώπου που ασκεί δημόσιο λειτούργημα» ανέφερε η εισαγγελέας της πόλης Ντομινίκ Πισμάιγ. Οι απειλές σε βάρος εκπαιδευτικών αντιμετωπίζονται με τη μέγιστη σοβαρότητα στη Γαλλία μετά τη δολοφονία του Σαμουέλ Πετί, στα τέλη του 2020. Υπενθυμίζεται ότι ένας 18χρονος Τσετσένος τζιχαντιστής σκότωσε τον καθηγητή ιστορίας και γεωγραφίας, επειδή έδειξε στην τάξη μια γελοιογραφία του προφήτη Μωάμεθ.

Στις 27 Αυγούστου ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται να φορούν οι μαθήτριες αμπάγια στο σχολείο τους. Την Πέμπτη το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την απαγόρευση, θεωρώντας ότι η αμπάγια, ένα μακρύ και φαρδύ φόρεμα που καλύπτει όλο το σώμα, φοριέται για θρησκευτικούς λόγους, κάτι που απαγορεύεται στα σχολικά ιδρύματα της Γαλλίας.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, με την έναρξη του σχολικού έτους, περίπου 300 μαθήτριες εμφανίστηκαν στα σχολεία τους φορώντας αμπάγια και 67 από αυτές αρνήθηκαν να αλλάξουν ενδυμασία, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ