Δεκάδες μουσουλμάνες μαθήτριες στη Γαλλία στάλθηκαν σπίτι τους γιατί φορούσαν αμπάγια

Την πρώτη μέρα έναρξης των σχολείων.

Article featured image
Article featured image

Στις 4 Σεπτεμβρίου, την πρώτη μέρα του γαλλικού ακαδημαϊκού έτους δεκάδες κορίτσια που αρνήθηκαν να βγάλουν τη μουσουλμανική αμπάγια, ένα φαρδύ ένδυμα σαν φόρεμα που αφήνει ακάλυπτα μόνο το κεφάλι, τα πόδια και τα χέρια, επέστρεψαν στα σπίτια τους, αφού τους απαγορεύτηκε η είσοδος στο σχολείο, σύμφωνα με όσα δήλωσε o Γάλλος υπουργός Παιδείας την Τρίτη.

Αψηφώντας την απαγόρευση του μουσουλμανικού ενδύματος, περίπου 300 κορίτσια εμφανίστηκαν το πρωί της Δευτέρας φορώντας αμπάγια, δήλωσε ο Γκαμπριέλ Ατάλ στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό BFM, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Οι περισσότερες συμφώνησαν να αλλάξουν, αλλά 67 αρνήθηκαν και τις έστειλαν σπίτι τους, είπε.

abayadress.jpg



Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι απαγορεύει την αμπάγια στα σχολεία, λέγοντας ότι παραβιάζει τους κανόνες για την εκκοσμίκευση στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες έχουν απαγορευθεί και οι μουσουλμανικές μαντίλες, με το σκεπτικό ότι αποτελούν επίδειξη θρησκευτικής πίστης.

Η κίνηση αυτή χαροποίησε την πολιτική Δεξιά, αλλά οι επικριτές υποστήριξαν ότι αποτελεί προσβολή των πολιτικών ελευθεριών. Ο Ατάλ δήλωσε ότι τα κορίτσια στα οποία απαγορεύτηκε η είσοδος έλαβαν μια επιστολή που απευθυνόταν στις οικογένειές τους και έγραφε ότι «η εκκοσμίκευση δεν είναι περιορισμός, είναι ελευθερία». Εάν εμφανίζονταν ξανά στο σχολείο φορώντας την αμπάγια, θα γινόταν ένας «νέος διάλογος», δήλωσε ο υπουργός.


Αργά τη Δευτέρα, ο Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε το αμφιλεγόμενο μέτρο λέγοντας ότι υπάρχει μια «μειονότητα» στη Γαλλία που «καπελώνει μια θρησκεία και αμφισβητεί τη δημοκρατία και την εκκοσμίκευση», οδηγώντας στις «χειρότερες συνέπειες».

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στη δολοφονία του εκπαιδευτικού Σαμουέλ Πατί το 2020 επειδή έδειξε καρικατούρες του προφήτη Μωάμεθ κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος πολιτικής αγωγής. «Δεν μπορούμε να ενεργούμε σαν να μην είχε συμβεί η τρομοκρατική επίθεση, η δολοφονία του Σαμουέλ Πατί», δήλωσε σε συνέντευξή του στο κανάλι του YouTube, HugoDécrypte.

abaya.png
Μια γυναίκα φορεί αμπάγια στη Μασσαλία.



Μια ένωση που εκπροσωπεί μουσουλμάνους κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο της Πολιτείας, το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας, καταγγέλλοντας τις κρατικές αρχές και ζητώντας την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απαγόρευσης της αμπάγια και του καμίς, του αντίστοιχου ενδύματος για τους άνδρες. Η αίτηση της Δράσης για τα Δικαιώματα των Μουσουλμάνων (ADM) εξετάστηκε την Τρίτη.

Το Συμβούλιο της Μουσουλμανικής Πίστης της Γαλλίας (CFCM), το οποίο έχει συσταθεί για να εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους ενώπιον της κυβέρνησης, δήλωσε ότι η απαγόρευση της αμπάγια θα μπορούσε να προκαλέσει «αυξημένο κίνδυνο διακρίσεων» και δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει τη δική του καταγγελία ενώπιον του κρατικού συμβουλίου.

Η απουσία «ενός σαφούς ορισμού αυτού του ενδύματος δημιουργεί μια ασαφή κατάσταση και νομική αβεβαιότητα» ανέφερε. Εξέφρασε τον φόβο του για «αυθαίρετους» ελέγχους και για το γεγονός ότι τα κριτήρια αξιολόγησης της ενδυμασίας των νεαρών κοριτσιών θα μπορούσαν να βασίζονται «στη φερόμενη καταγωγή, στο επώνυμο ή στο χρώμα του δέρματος», και όχι στο τι φορούσαν.

Ένας νόμος που εισήχθη τον Μάρτιο του 2004 απαγόρευε «τη χρήση συμβόλων ή ενδυμασιών με τις οποίες οι μαθητές δείχνουν φαινομενικά τη θρησκευτική τους ένταξη» στα σχολεία. Αυτό περιλαμβάνει μεγάλους χριστιανικούς σταυρούς, εβραϊκά κιπά και μουσουλμανικές μαντίλες.

Σε αντίθεση με τις μαντίλες, οι αμπάγια αποτελούσαν μια γκρίζα ζώνη και δεν είχαν αντιμετωπίσει καμία απόλυτη απαγόρευση μέχρι τώρα. Το θέμα αποτέλεσε κυρίαρχο θέμα της γαλλικής πολιτικής μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, με τους επικριτές να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με την απαγόρευση της αμπάγια επιχειρεί να ανταγωνιστεί τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν και να μετατοπιστεί περισσότερο προς τα δεξιά.

Η ανακοίνωση της απαγόρευσης στα τέλη του περασμένου μήνα ήταν η πρώτη σημαντική κίνηση του Ατάλ από τότε που προήχθη, αυτό το καλοκαίρι, για να χειριστεί το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο χαρτοφυλάκιο της εκπαίδευσης. Αυτός και ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, θεωρούνται ανερχόμενα αστέρια που θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο μετά την αποχώρηση του Μακρόν, το 2027.


Δοκιμαστική επαναφορά της μαθητικής στολής


Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας δήλωσε πως σκέφτεται να επαναφέρει τη μαθητική στολή, μέτρο που έχει πάψει να είναι υποχρεωτικό στη Γαλλία από το 1968.

«Δεν νομίζω ότι η μαθητική στολή είναι μια θαυματουργή λύση που λύνει όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την παρενόχληση, τις κοινωνικές ανισότητες ή την εκκοσμίκευση» δήλωσε. Πρόσθεσε όμως: «Πρέπει να κάνουμε πειράματα, να δοκιμάζουμε πράγματα» προκειμένου να προωθήσουμε τη συζήτηση.

Η συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα επανέρχεται συχνά στην πολιτική ατζέντα και προωθείται συνήθως από συντηρητικούς και ακροδεξιούς πολιτικούς.

Πηγή: Protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ