Τέσσερα άτομα μοιράζονται μαζί μας την αγαπημένη τους φωτογραφία από την Κύπρο

Ασχολούνται (επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά) με τη φωτογραφία, εξερευνούν (με πάθος) το νησί μας και εγκλωβίζουν (μοναδικά) με τον φακό τους κάθε κρυμμένη ή όχι γωνιά του.

Article featured image
Article featured image

Από τον Χαράλαμπο Παναγιώτου


Η Κύπρος έχει αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία στον κόσμο. Από ακτές με κρυστάλλινα νερά μέχρι καταπράσινα ορεινά τοπία. Όσο εξερευνάς σε βάθος αυτό το νησί, τόσο πιο πολύ σε γοητεύει.

Οι ομορφιές αυτές αποτυπώνονται (και) μέσα από τον φακό των ανθρώπων που ασχολούνται με τη φωτογραφία και δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στιγμιότυπα από διάφορα μέρη της Κύπρου. Εκτός από τα γνωστά αξιοθέατα ή τοπία, δίνεται εννοείται έμφαση και σε άγνωστα ή λιγότερο γνωστά για το ευρύ κοινό μέρη.

Η CITY επικοινώνησε με κάποια από αυτά τα άτομα, θέλοντας να μάθουμε -μεταξύ άλλων- τι τους ενέπνευσε να ασχοληθούν με τη φωτογραφία, ποιο τοπίο τους εντυπωσίασε περισσότερο και φυσικά, ποια είναι η αγαπημένη φωτογραφία που τράβηξαν.


Mr
Droner


Η ενασχόληση του Mr Droner με τη φωτογραφία ήταν τυχαία, αφού είχε αγοράσει το πρώτο του drone καθαρά σαν εργαλείο της δουλειάς του ως αρχιτέκτονα.

«Στην προσπάθειά μου να μάθω να το χειρίζομαι καλύτερα, έβρισκα μέρη με θάλασσα ή μακριά από την πόλη. Η θέα της θάλασσας από ψηλά ήταν κάτι το οποίο δεν μπορούσα να φανταστώ, κοιτάζοντάς την από το έδαφος. Όταν είχα πρωτοξεκινήσει να βγάζω φωτογραφίες με το drone, τότε οι λήψεις από ψηλά δεν ήταν τόσο διαδεδομένες όπως σήμερα που ο αριθμός των φωτογράφων με drone έχει αυξηθεί κατά πολύ σε σύγκριση με το 2017-18. Ήταν κάτι που ενθουσίαζε τον κόσμο που έβλεπε τι μπορούσα να δω κι εγώ μέσα από τον φακό του drone μου. Αυτό ήταν κάτι που με ώθησε να βγάζω περισσότερες φωτογραφίες και με παρότρυνση των φίλων μου, να δημιουργήσω τον λογαριασμό μου στο Instagram, για να μοιράζομαι τις φωτογραφίες μου με τον κόσμο της Κύπρου και στη συνέχεια με κόσμο από το εξωτερικό», είπε.

Σημείωσε ότι στην Κύπρο υπάρχουν αρκετά τοπία για φωτογράφηση, ειδικά όταν πρωτοξεκινήσεις με τη φωτογραφία.

«Το λέω αυτό γιατί είμαστε μικρή χώρα και με τον καιρό τα τοπία που μπορείς να επισκεφθείς, λιγοστεύουν, όταν σχεδόν έχεις πάει στα πιο πολλά μέρη. Ωστόσο, η κάθε τοποθεσία μέσα από τα μάτια τού κάθε φωτογράφου αποτυπώνεται διαφορετικά. Ο καθένας έχει τη δική του οπτική γωνία, κάδρο και τεχνική, έτσι πολλά μέρη μπορεί να φαίνονται διαφορετικά από φωτογράφο σε φωτογράφο, ενώ στην πραγματικότητα να είναι το ίδιο μέρος», πρόσθεσε.

Αν και οι περισσότερες φωτογραφίες στον λογαριασμό του είναι από θάλασσα, η αγαπημένη του φωτογραφία είναι μία από την Κοιλάδα των Κέδρων, στο δάσος της Πάφου, το φθινόπωρο.

«Πραγματικά, πρόκειται για ένα τοπίο βγαλμένο από παραμύθι ή περιοχή του Αμαζονίου. Είναι η αγαπημένη μου, γιατί αποτυπώνει μια κρυμμένη ομορφιά του νησιού μας. Πιστεύω κιόλας ότι αυτή η φωτογραφία πρέπει να παροτρύνει τον κόσμο να προσέχει τα δάση μας. Αν δεν είχα τοποθεσία στην περιγραφή της φωτογραφίας, πιστεύω οι πιο πολλοί δεν θα πίστευαν ότι αυτό το τοπίο είναι στην Κύπρο», τόνισε χαρακτηριστικά.


Ραφαέλλος Μαρκιτανής


Με τη σειρά του ο Ραφαέλλος Μαρκιτανής ανέφερε στη CITY ότι αυτό που τον ενέπνευσε να ασχοληθεί με τη φωτογραφία είναι η φύση της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα η κοιλάδα της Μαραθάσας.

«Ξεκίνησα αποθανατίζοντας με το κινητό διάφορα τοπία όπως ποτάμια, φράγματα, σημεία θέας και άλλα. Το έψαξα λίγο περισσότερο με μονοπάτια και κάποια στιγμή, αποφάσισα να πάρω μια φωτογραφική μηχανή, για να εξελίξω περαιτέρω τα skills μου», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης, ότι υπάρχουν πάρα πολλά τοπία για φωτογράφηση στην Κύπρο, ενώ κάποια εξ αυτών είναι δύσκολο να εντοπιστούν. «Πολλά από αυτά τα τοπία μοιάζουν εξωπραγματικά. Σίγουρα η Κύπρος μας δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από άλλες χώρες», πρόσθεσε.


Κληθείς να απαντήσει ποιο είναι το αγαπημένο του τοπίο, είπε ότι «ξεκάθαρα είναι το παγκάκι στο μονοπάτι “Δόξα σοι ο Θεός” δίπλα από τα Τεισιά της Μαδαρής». «Με εντυπωσίασε το 360° view point που έχεις από την κορυφή εκεί. Βλέπεις από τις ανεμογεννήτριες στη Σκαρίνου μέχρι τον Κόλπο της Μόρφου. Από το "πόδι" της Κύπρου το Ακρωτήρι της Λεμεσού μέχρι την Οροσειρά του Πενταδακτύλου, αλλά και την Οροσειρά του Τροόδους», επεσήμανε.

Κλείνοντας ανέφερε ότι η αγαπημένη του φωτογραφία είναι οι χιονισμένες κορυφές του Τροόδους, με το χιόνι να φτάνει μέχρι τους πρόποδές του και στο χωριό του Πεδουλά. «Από ψηλά με το μαύρο πεύκο και στο βάθος ο Πεδουλάς, η φωτογραφία μοιάζει σαν χριστουγεννιάτικη κάρτα».


Chris
Belesis


O Chris Belesis ανέφερε ότι, όταν ήταν μικρός, παρατηρούσε τη φύση και τις λεπτομέρειές της, σκεπτόμενος πως δημιουργήθηκαν όλα αυτά, συνθέτοντας εν τέλει ένα τόσο όμορφο τοπίο.

«Στα 16 μου απέκτησα την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή και άρχισα να βγάζω τις πρώτες μου φωτογραφίες με διάφορα τοπία, ελαιόδεντρα και δασώδεις περιοχές. Αργότερα και μέχρι σήμερα άλλαξα πολλές φορές φωτογραφικό εξοπλισμό, αλλά η αγάπη μου για τα τοπία εξελίχθηκε όλα αυτά τα χρόνια με γνώσεις και αρκετή παρατηρητικότητα», είπε.

Σημείωσε ότι υπάρχουν ατελείωτα τοπία να βρεις και να φωτογραφήσεις στην Κύπρο. «Η Κύπρος μας είναι ένα πανέμορφο νησί, γεμάτο από καταγάλανα νερά, χρυσές αμμουδιές και υπέροχες πεδιάδες που αλλάζουν χρώματα ανάλογα με την εποχή. Στο νησί μας υπάρχουν επίσης, βουνά που υψώνονται μέχρι 1.900 μέτρα και φέρουν μια μοναδική χλωρίδα και πανίδα. Θα βρείτε αμέτρητα τοπία να φωτογραφήσετε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι έμπνευση από το τοπίο που βλέπετε».

Ο Chris ανέφερε επίσης, ότι η Κύπρος δεν υστερεί σε σχέση με το εξωτερικό, αντιθέτως είναι ένα μοναδικό γεωγραφικά και γεωμορφολογικά νησί της Μεσογείου. Έφερε ως παράδειγμα ότι πριν από χρόνια στο Τρόοδος έκανε ski και ταυτόχρονα οι παραλίες ήταν γεμάτες από κολυμβητές.

Κληθείς να απαντήσει ποιο είναι το αγαπημένο τοπίο της Κύπρου που επισκέφτηκε, απάντησε πως αυτό είναι το Γεφύρι του Ρουδιά στην Πάφο, καθώς είναι μία υπέροχη τοποθεσία μέσα στο καταπράσινο δάσος με πυκνή βλάστηση και ποταμό. «Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ο αριθμός των πλάτανων και κέδρων που υπήρχαν στην περιοχή, αλλά και το πόσο όμορφο ήταν όλο το τοπίο εκείνη τη στιγμή», επεσήμανε.

Κλείνοντας ανέφερε ότι η αγαπημένη του φωτογραφία είναι ο δρόμος προς τον Πύργο, στο σημείο που οδηγείς παράλληλα του ποταμού Λιμνίτη. «Ένα απόγευμα σε μία στροφή μετά από βροχή είχε βγει ο ήλιος και αντανακλούσε τις ακτίνες του στο τοπίο. Ήταν τόσο έντονα τα χρώματα που φαινόταν σαν τοπίο από ταινία! Βέβαια κάθε φωτογραφία έχει τη δική της ιστορία και στιγμή που έζησε ο φωτογράφος. Όλες οι φωτογραφίες είναι αγαπημένες γιατί η κάθε μία είναι ξεχωριστή», κατέληξε.


Σωτήρης Σαββίδης


Ο Σωτήρης από τα παιδικά του χρόνια όπου και αν πήγαινε είχε στα χέρια του μία φωτογραφική μηχανή.

«Λόγω δουλειάς δεν είχα αρκετό καιρό να ασχοληθώ όσο ήθελα με τη φωτογραφία, αλλά το 2020 που άρχισε η πανδημία μού δόθηκε περισσότερος χρόνος να ασχοληθώ με αυτό που μου άρεσε περισσότερο», είπε.

Ο Σωτήρης είναι ερασιτέχνης φωτογράφος με αγάπη στην αστροφωτογραφία, αφού μέσω του τηλεσκοπίου του παρακολουθεί και τα καιρικά φαινόμενα (stormchaser). Δεν το κρύβει όμως, ότι είναι λάτρης (και) των φωτογραφιών του δρόμου και της φύσης.


«Στη μικρή μας Κύπρο υπάρχουν αρκετά τοπία για φωτογραφία, φτάνει να έχεις το μεράκι, τον χρόνο και την κατάλληλη παρέα να τα εξερευνήσεις και να φωτογραφίσεις».

Το αγαπημένο του τοπίο στην Κύπρο είναι το φράγμα του Προδρόμου. «Ειδικά τις καλοκαιρινές νύχτες, χωρίς φεγγάρι μπορείς να βγάλεις καταπληκτικές νυχτερινές φωτογραφίες τον γαλαξία μας. Εκείνο που με εντυπωσιάζει είναι ότι είσαι μόνος στη φύση, χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα, μόνο να ακούς τα δέντρα από τον αέρα που τα διαπερνά. Αλλά δεν θα το κρύψω πως και ο Ακάμας μας είναι ένα από τα αγαπημένα μου μέρη», σημείωσε.

Η αγαπημένη του φωτογραφία ήταν σε ένα κυνήγι κεραυνού που είχε κάνει τον Μάρτιο του 2020. «Το αποτέλεσμα ήταν ένας κεραυνός με πλάτος τρία χιλιόμετρα σε απόσταση 200 μέτρα από το σημείο όπου ήμουνα όταν έβγαλα τη φωτογραφία. Ήταν η ώρα πέντε το πρωί και όταν την είδα από την κάμερα μου μέσα στις βροχές, φώναζα σαν τρελός από τη χαρά μου. Φανταστείτε τη σκηνή από το τραγούδι ‘Singin' in the Rain’», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ