Θα μπορούμε (επιτέλους) να μεταφέρουμε δωρεάν χειραποσκευή στην καμπίνα του αεροπλάνου;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την αναγνώριση του δικαιώματος όλων των επιβατών της ΕΕ να μεταφέρουν δωρεάν χειραποσκευή.

Article featured image
Article featured image

H Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε, αυτήν την Τετάρτη, με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα, το οποίο καλεί τις αεροπορικές εταιρείες να εγγυηθούν ότι οι επιβάτες μπορούν να μεταφέρουν τις αποσκευές καμπίνας τους δωρεάν. Επικεφαλής του ψηφίσματος είναι ο Ισπανός ευρωβουλευτής της Ciudadanos, Jordi Cañas, ο οποίος έστειλε ρητό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν μια προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ), η οποία θεωρεί τις χειραποσκευές ως «απαραίτητο στοιχείο» του επιβάτη και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπόκειται σε επιπλέον κόστος.



Ο Jordi Cañas, διαπραγματευτής του κειμένου εξ ονόματος των Ευρωπαίων φιλελεύθερων, ανέφερε, με άλλα λόγια, ότι το ψήφισμα απηχεί την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο αναγνωρίζεται ότι οι αποσκευές στην καμπίνα αποτελούν «απαραίτητο στοιχείο» της μεταφοράς των επιβατών. Ωστόσο, παρά την απόφαση, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες (ειδικά οι λεγόμενες low cost) εξακολουθούν να χρεώνουν για χειραποσκευές.

Το ψήφισμα συνοδεύεται από ακριβείς οδηγίες: πρέπει να αναφέρονται οι διαστάσεις και το βάρος των αποσκευών που επιτρέπονται δωρεάν στην καμπίνα, έτσι ώστε όλες οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ να χρησιμοποιούν τα ίδια πρότυπα. Ωστόσο, όπως τονίζεται, η εν λόγω πτυχή δεν αναφέρεται λεπτομερώς στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επομένως το ψήφισμα του Cañas προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει και αυτό το σημείο.

Σύμφωνα με το κείμενο, η διαφορά στα πρότυπα μεταξύ μιας αεροπορικής εταιρείας και άλλης συνεπάγεται πρόσθετο κρυφό κόστος για τους επιβάτες, γεγονός που δυσκολεύει τον επιβάτη να επιλέξει την καλύτερη προσφορά. Αυτή η πρακτική θα μπορούσε να θεωρηθεί καταχρηστική, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις πτήσεις ανταπόκρισης και την πιθανότητα ένας επιβάτης να πετάξει, την ίδια μέρα, με διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες, με διαφορετικά πρότυπα. Επιπλέον, δίνει έμφαση σε άλλα πιθανά κρυφά κόστη όπως η εκχώρηση θέσης, που δυσκολεύουν τον καταναλωτή να γνωρίζει εκ των προτέρων το τελικό κόστος του εισιτηρίου.


Τα κρυφά κόστη


Σύμφωνα με το ψήφισμα, πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι οι αεροπορικές εταιρείες παρέχουν διαφανείς πληροφορίες σχετικά με την τιμή και το πρόγραμμα της πτήσης.

«Οι εταιρείες χαμηλού κόστους συναλλάσσονται με την τιμή των εισιτηρίων, κρύβοντας το συμπλήρωμα για τη μεταφορά αποσκευών καμπίνας μέχρι το τέλος της αγοράς. Η Ευρώπη έχει ήδη μιλήσει για το θέμα, ωστόσο, τα κράτη μέλη συνεχίζουν να επιτρέπουν στις αεροπορικές εταιρείες να παίζουν με τις τιμές και να εξαπατούν τους ταξιδιώτες. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Cañas.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η πρακτική της αποκάλυψης στους επιβάτες της τιμής του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των χειραποσκευών, μόνο στο τέλος της διαδικασίας αγοράς του εισιτηρίου, καθιστά δύσκολο να συγκρίνουν τους ναύλους και να επιλέξουν την καλύτερη προσφορά.

Επί του παρόντος, στους επιβάτες που δεν πληρώνουν το πρόσθετο κόστος που απαιτείται από ορισμένες αεροπορικές εταιρείες για τις χειραποσκευές, επιβάλλεται πρόστιμο στην πύλη επιβίβασης εάν φέρουν χειραποσκευές μεγαλύτερες από ένα σακίδιο πλάτης. Το ψήφισμα, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Cañas, απαιτεί να σταματήσει αυτή η παράνομη και καταχρηστική πρακτική για τον καταναλωτή.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφιστεί στην ολομέλεια στο Στρασβούργο τον ερχόμενο Οκτώβριο.


Με πληροφορίες από eunews.it, in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ