Ο ειδικός στα μηναλλάγια, κ. Λεωνίδας Λεωνίδου, έκανε τις προβλέψεις του για φέτος

Ο κ. Λεωνίδας που παρατηρεί τα μηναλλάγια εδώ και 63 χρόνια, προέβλεψε -μεταξύ άλλων- «βαρύ χειμώνα», αλλά και συγκεκριμένες μέρες ενός (ανοιξιάτικου) μήνα με «θεομηνία και χαλάζι».

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Γεωργία Χριστοδούλου / FB


Η ανάπτυξη της τεχνολογίας μάς έχει επιτρέψει να κάνουμε καιρικές προβλέψεις με αρκετή ακρίβεια τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, οι παλαιότερες γενιές, που δεν είχαν στη διάθεσή τους ανάλογα εργαλεία, βασίζονταν στην πρακτική τής παρατήρησης των καιρικών φαινομένων στις αρχές του Αυγούστου κάθε έτους, για να προβλέψουν πώς θα ήταν ο καιρός για τους επόμενους 12 μήνες, μια πρακτική γνωστή ως παρατήρηση των μηναλλαγιών.

Η παρατήρηση των μηναλλαγιών ξεκινά από την 1η Αυγούστου. Οι τρεις πρώτες μέρες του Αυγούστου -1η, 2η και 3η- θεωρείται ότι αντιστοιχούν στον μήνα Αύγουστο της τρέχουσας χρονιάς («Άουστος και Πάουστος και πάλε αρκή του Αούστου»), ενώ η 15η του Αυγούστου θεωρείται ότι αντιστοιχεί στον Αύγουστο του επόμενου έτους. Ουσιαστικά, όποιος θέλει να «διαβάσει» τα σημάδια για να προβλέψει τον καιρό του επόμενου χρόνου, πρέπει να παρατηρεί τον ουρανό και τα καιρικά φαινόμενα για 12 ημέρες, εκ των οποίων η κάθε μια αντιστοιχεί σε έναν μήνα. [Για παράδειγμα, η 4η Αυγούστου αντιστοιχεί στον Σεπτέμβριο, η 5η Αυγούστου αντιστοιχεί στον Οκτώβριο, η 6η Αυγούστου αντιστοιχεί στον Νοέμβριο και ούτω καθεξής].

Ο κ. Λεωνίδας Λεωνίδου, ασχολείται με τα μηναλλάγια εδώ και 63 χρόνια -από τότε που ήταν 10 ετών και διδάχθηκε την τέχνη από τη γιαγιά του. Μιλώντας σήμερα στο «Πρωτοσέλιδο» παρουσίασε τις προβλέψεις του για φέτος. Ο ίδιος παρακολουθεί τα μηναλλαγιά και με βάση το Παλαιό και το Νέο Ημερολόγιο και «παντρεύει» τις προβλέψεις που συμφωνούν μεταξύ τους – γι’ αυτό και η διάρκεια παρακολούθησης είναι 24 ημέρες [από τις 3 μέχρι τις 15 Αυγούστου είναι το Νέο Ημερολόγιο και από τις 16 μέχρις τις 28 του ίδιου μήνα το Παλαιό].

Το γενικότερό του σχόλιο για τη φετινή χρονιά είναι ότι «αναμένουμε έναν πολύ καλό χειμώνα», παρόλο που ο Νοέμβριος και ο μισός Γενάρης δεν θα έχουν ιδιαίτερες βροχοπτώσεις. Αντίθετα, ο Δεκέμβριος και ο Φεβρουάριος θα έχουν «τόσες πολλές βροχές που θα νομίζουμε ότι είμαστε στις Φιλιππίνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεωνίδου.


Αναλυτικά οι προβλέψεις του


Σεπτέμβριος

Λίγες βροχές από τις 14 μέχρι τις 17, στη συνέχεια από τις 20 μέχρι τις 22 και από τις 25 μέχρι και τις 28. Πρόκειται για λίγες βροχές που θα είναι τοπικές και δεν θα επηρεάσουν όλο το νησί.


Οκτώβριος

Θα συνεχίσει για δυο-τέσσερις μέρες να έχουμε λίγες βροχές, ενώ τα πρωτοβρόχια αναμένονται από τις 14-18 του μήνα. Είναι πρωτοβρόχια γιατί θα είναι σε πολλές περιοχές, δηλαδή δεν θα είναι τοπικές βροχές, επηρεάζοντας πέραν από το 50% του νησιού.


Νοέμβριος

Αναμένονται λίγες βροχές από τις 3 μέχρι τις 5 του μήνα και από τις 14 μέχρι τις 18. Τις τρεις τελευταίες μέρες αναμένονται καθολικές βροχές. Σύμφωνα με τον κύριο Λεωνίδα, «ο φετινός χειμώνας ξεκινάει 28 Νοεμβρίου».


Δεκέμβριος

Έντονες βροχές θα συνεχιστούν από το τέλος του προηγούμενου μήνα μέχρι και τις 10 του Δεκέμβρη με τον κ. Λεωνίδου να αναφέρει χαρακτηρίστηκα ότι «θα μας πνίξει». Από τις 12 Δεκεμβρίου μέχρι τις 17 και από τις 23 μέχρι τις 28, θα έχουμε και πάλι πολλές βροχές. Ο μήνας αυτός προβλέπεται να έχει πάνω από είκοσι μέρες βροχής, σύμφωνα με τον ίδιο.

Όσο αφορά τα Χριστούγεννα ο κ. Λεωνίδας ανέφερε ότι αναμένονται να είναι λευκά, τονίζοντας ότι για 3-4 μέρες αναμένονται βροχές και χιόνια.


Ιανουάριος

Το πρώτο δεκαπενθήμερο αναμένονται πολύ λίγες βροχές, ενώ από τις 15-18 και από τις 26-30 αναμένονται βροχές και χιόνια.


Φεβρουάριος

Το διάστημα 4-10, 15-20 και 25-28 αναμένονται πολλές βροχές.


Μάρτιος

Λίγες βροχές από τις 5 μέχρι τις 8. Για το διάστημα από τις 15 μέχρι τις 18 προέβλεψε θεομηνία με χαλάζι, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι την ημέρα που έκανε τη συγκεκριμένη πρόβλεψη «μπήκε στην εκκλησία και παρακάλεσε την Παναγία ώστε τις μέρες αυτές να μην έχουμε νεκρούς. Τόσο ακραία φαινόμενα αναμένονται».

«Η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τα πάντα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι αν έχουμε κάποια θεομηνία να προστατέψουμε τον κόσμο. Ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος», είπε ο κ. Λεωνίδου.


Απρίλιος

Αυτόν το μήνα από τις 13-18 αναμένονται και πάλι βροχές και χαλάζι.


Μάιος

Από 9-12 αναμένονται λίγες βροχές, ενώ στο μέσο του μήνα, δηλαδή από τις 15-20, ο κ. Λεωνίδου προέβλεψε βροχές και χαλάζι.


Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος

Αναμένονται καλοκαιρινά μπουρίνια

minallagia.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ