Έρευνα εντόπισε τι είναι αυτό που μπορεί να αυξήσει τον όγκο του εγκεφάλου

Εικάζεται πως ένας μεγαλύτερος εγκέφαλος μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της νοητικής παρακμής.

Article featured image
Article featured image


Αν και ο όγκος του εγκεφάλου δεν υποδηλώνει αυτόματα βελτιωμένη λειτουργικότητα, συχνά λαμβάνεται ως ακριβής δείκτης των αλλαγών στις γνωστικές ικανότητες. Αυτή η μελέτη δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι εγκεφαλικές ενισχύσεις μπορεί να εκδηλωθούν σε άτομα που ασκούνται τακτικά, αλλά γνωρίζουμε για ποιες περιοχές είναι υπεύθυνες, οπότε η μνήμη και η μάθηση μπορεί κάλλιστα να ενισχυθούν.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η συχνή σωματική άσκηση μπορεί να ενισχύσει τις νευρολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η άσκηση βελτιώνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα (συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου) και αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών που διατηρούν υγιείς τους νευρώνες.

Αυτός ο παράγοντας γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός όσο μεγαλώνουμε καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Εικάζεται ότι ένας μεγαλύτερος όγκος εγκεφάλου θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της νοητικής παρακμής που συνοδεύει καταστάσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, για παράδειγμα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και χαμηλότερου κινδύνου άνοιας. Δεν είναι αρκετές για να αποδείξουν άμεση αιτία και αποτέλεσμα, αλλά φαίνεται να υπάρχει κάποιου είδους σχέση εδώ.

Οι ερευνητές επιθυμούν να γίνουν περισσότερα πράγματα για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη της άσκησης και τη διατήρηση της άσκησης στη μετέπειτα ζωή. Ακόμη και αν δεν αισθάνεστε ότι μπορείτε να κάνετε 10.000 βήματα την ημέρα, το σώμα και ο εγκέφαλός σας εξακολουθούν να επωφελούνται από τη δραστηριότητα.

«Η έρευνά μας υποστηρίζει προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα κάνει καλό στον εγκέφαλό σας», λέει ο ακτινολόγος Cyrus Raji από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις. «Η άσκηση όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, αλλά βοηθά επίσης στη διατήρηση του μεγέθους του εγκεφάλου, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας καθώς μεγαλώνουμε».Η μελέτη εκδόθηκε στο Journal of Alzheimer's Disease.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ