Χωρίς δουλειά θα μας αφήσει η νέα εφαρμογή AI

Έρχεται το πρώτο παγκόσμιο δίκτυο ειδήσεων που θα τροφοδοτείται (σχεδόν) αποκλειστικά από την τεχνητή νοημοσύνη. [ΒΙΝΤΕΟ]

Article featured image
Article featured image

Το πρώτο παγκόσμιο δίκτυο ειδήσεων που θα τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη, αλλιώς AI, έρχεται τον Μάρτιο. Η λειτουργία αυτή του καινοτόμου AI δικτύου θα αποτελέσει μία τεράστια επιστημονική εξέλιξη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και θα κατευθύνει τη δημοσιογραφία σε μία νέα εποχή παραγωγής περιεχομένου. Ο στόχος του ειδησεογραφικού δικτύου είναι να παρέχει άμεσα, αξιόπιστα και αμερόληπτα νέα, 24/7, από μία ομάδα δημοσιογράφων που έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Οι ειδήσεις που θα προβάλλονται θα είναι «οι απολύτως απαραίτητες» και εξατομικευμένες, ώστε να πληρούν μόνο τα ενδιαφέροντα του κάθε θεατή ξεχωριστά. Όλα αυτά, σύμφωνα με την τοποθεσία και τη γλώσσα προτίμησης του χρήστη.

Screenshot 2024-01-18 140146.jpg



Όποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Chanel 1, μπορεί να παρακολουθήσει ένα βίντεο προσομοίωσης, το οποίο περιγράφει τον μελλοντικό τρόπο λειτουργίας του δικτύου. Στο ίδιο βίντεο παρέχεται και ένα δείγμα της AI προβολής των ειδήσεων από τους ΑΙ generated παρουσιαστές. Τα «avatars» των παρουσιαστών είναι βασισμένα πάνω σε αληθινούς τηλεοπτικούς παρουσιαστές, οι οποίοι αμείφθηκαν για την άδεια χρήσης της εικόνας τους.

ai_chanel1_city (1).png



Τι είναι η είδηση που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη;

«Δεν είναι fake news»
, εξηγεί ένας AI παρουσιαστής του Chanel 1. «Δεν υπάρχει ένας υπολογιστής που γράφει τις δικές του ειδήσεις για πράγματα που δεν έχουν συμβεί. Το σύστημά μας βασίζεται μόνο σε αξιόπιστες πηγές ειδήσεων για να συγκεντρώσει τα καλύτερα δείγματα δημοσιογραφικού προϊόντος, για οποιοδήποτε θέμα από όλο τον κόσμο σε ένα ενιαίο πρόγραμμα ειδήσεων».

Ο παρουσιαστής προσθέτει πως η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί και με άλλους τρόπους, όπως μεταφράζοντας τη γλώσσα πραγματικών ρεπόρτερ από όλο τον κόσμο με στόχο την παρουσίαση συγκεκριμένων ειδήσεων ανά το παγκόσμιο. Επίσης, όταν χρειάζεται, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα δημιουργούνται πλάνα τα οποία δεν κατάφερε να τραβήξει καμία κάμερα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα εμφανίζονται γραφικά στην οθόνη που θα υποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι το υλικό δεν είναι υπαρκτό, αλλά κατασκευασμένο από την τεχνητή νοημοσύνη.

«Είναι με τον ίδιο τρόπο που ένα σκίτσο στην αίθουσα του δικαστηρίου δεν είναι μια κυριολεκτική απεικόνιση πραγματικών γεγονότων, αλλά μπορεί να παρέχει σημαντικές πληροφορίες ή αποχρώσεις σε μια αναφορά ειδήσεων», αναφέρεται.

Screenshot 2024-01-18 140249.jpg



Σύμφωνα με την Julia Sieger, δημοσιογράφο του France24, το Chanel 1 θα λειτουργεί ως εφαρμογή πριν αναπτυχθεί σε τηλεοπτικό κανάλι. «Η πλατφόρμα θα χρηματοδοτείται από διαφημιστικές εταιρείες. Ο στόχος [του δικτύου] είναι να μην υπάρχει κάποια διάκριση ανάμεσα σε ανθρώπους-παρουσιαστές και AI generated παρουσιαστές».

Η δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι η ομάδα των ανθρώπων πίσω από την εφαρμογή, που θα αναλαμβάνει το fact-checking θα αποτελείται συνολικά από 11 άτομα: τον αρχισυντάκτη και άλλους τεχνικούς. Ακόμη, η Julia Sieger επισημαίνει πως το περιεχόμενο θα εξαρτάται από την πηγή την οποία θα αξιοποιεί το Chanel 1. Επομένως, η πληροφόρηση θα εξαρτάται από το αν η είδηση αντλήθηκε από εναλλακτική ή mainstream πηγή.




Τον Μάρτιο αναμένεται επίσημα η λειτουργία του Chanel 1

«Φιλοδοξούμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ιστορίες και γεγονότα και θέλουμε να το κάνουμε συνεργαζόμενοι με αξιόπιστα ειδησεογραφικά μέσα» δήλωσε μία άλλη AI παρουσιάστρια, προσθέτοντας μάλιστα πως αναζητούν ανεξάρτητους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν σε αυτό το έργο. Όσοι επιθυμούν να γίνουν θεατές αυτού του νέου μέσου πρέπει να εγγραφούν στην ιστοσελίδα και θα ενημερωθούν μόλις τεθεί σε λειτουργία το δίκτυο.

Με πληροφορίες από France24

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ