Μετά το τετραπλό θανατηφόρο της Λεμεσού, έρχονται αλλαγές στον μοιραίο δρόμο

Οι εισηγήσεις προς το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας περιλαμβάνουν ποικίλα μέτρα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Article featured image
Article featured image

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών, που συγκάλεσε ο αρμόδιος Υπουργός, Αλέξης Βαφεάδης, στον απόηχο του τετραπλού θανατηφόρου που σημειώθηκε την Πρωτοχρονιά στη Λεμεσό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη και εμπειρογνώμονες του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του Τμήματος Οδικών Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν μέτρα που αφορούν τόσο στον δρόμο όπου σημειώθηκε το θανατηφόρο, όσο και γενικότερα στην οδική ασφάλεια. Τα μέτρα αυτά θα προταθούν στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι οι εισηγήσεις προς το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας περιλαμβάνουν ποικίλα μέτρα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, μεταξύ των οποίων το πιο άμεσο αφορά την τοποθέτηση συστήματος φωτοεπισήμανσης για έλεγχο της ταχύτητας. Εφόσον η εισήγηση υιοθετηθεί, το σύστημα φωτοεπισήμανσης θα μπορέσει να λειτουργήσει εντός λίγων μηνών, ενώ μέχρι τότε, όπως είπε ο Υπουργός, θα εισηγηθεί τακτικούς ελέγχους του σημείου από την Αστυνομία.



Σχετικά με τη μοιραία διασταύρωση, θα γίνουν εισηγήσεις προς την Αστυνομία, ως εξής:

-Εγκατάσταση συστήματος φωτοεπισήμανσης στο σημείο για έλεγχο της ταχύτητας και όχι της διασταύρωσης. Αυτό θα γίνει εντός δύο μηνών. Μέχρι να εγκατασταθεί, θα γίνει εισήγηση η περιοχή να ελέγχεται συχνά από κινητές κάμερες.

-Επίσης, στον ίδιο δρόμο, θα εκπονηθεί μελέτη για δημιουργία κυκλικού κόμβου. Το έργο θα πραγματοποιηθεί τα επόμενα 3-4 χρόνια στη διασταύρωση των λεωφόρων Ευαγόρα Λανίτη και Γιάννη Κρανιδιώτη. Το έργο βρίσκεται υπό μελέτη.

-Όταν γίνει ο κόμβος, στη διασταύρωση που έγινε το θανατηφόρο θα απαγορεύεται η δεξιά στροφή και θα επιτρέπεται μόνο η αριστερή έξοδος από τον δρόμο και η αριστερή είσοδος στον δρόμο.

-Η περιοχή θα παρακολουθείται και αν χρειαστεί θα εισαχθούν περαιτέρω μέτρα.


Πέραν από τα πιο πάνω μέτρα, αποφασίστηκαν δράσεις για ενίσχυση της οδικής ασφάλειας εν γένει. Συγκεκριμένα:

-Προώθηση της αναθεώρησης του νομοσχεδίου για τους εκπαιδευτές οδηγών, με πρόθεση τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσής τους.

-Επικαιροποίηση κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ώστε να αναβαθμιστεί η ύλη που διδάσκεται στους νέους οδηγούς. Ο νέος κώδικας θα είναι διαθέσιμος και ηλεκτρονικά, σε διάφορες γλώσσες.

-Συζήτηση Υπουργείου Μεταφορών με την Αστυνομία για ενδεχόμενη κατασκευή επιπρόσθετων πάρκων οδικής ασφάλειας. Αυτό θα συζητηθεί στην επόμενη σύσκεψη του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, για να γίνει εφικτή η συνεχής επιμόρφωση οδηγών σε όλες τις επαρχίες, όχι μόνο στη Λευκωσία που υφίσταται σήμερα το πάρκο οδικής ασφάλειας.

Ο Αλέξης Βαφεάδης αναφέρθηκε και στην ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς για διασφάλιση της οδικής ασφάλειας, λέγοντας ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούμε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Με πληροφορίες από Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ