Πώς θα ήταν η Λεμεσός αν είχε το Central Park (της Νέας Υόρκης);

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα social media, παρουσιάζει τη Λεμεσό όπως θα έπρεπε να ήταν, αν δεν έκοβαν τα δέντρα για να φτιάξουν πύργους!

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Bora Markovic


Αν κάτι λείπει από τις πόλεις της Κύπρου είναι εστίες πρασίνου. Οι αστικοί χώροι πρασίνου -πέραν της αισθητικής αναβάθμισης των πόλεων- έχουν και μεγάλη οικολογική αξία καθώς βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας, απορροφούν τους θορύβους της πόλης και αποτελούν εστίες βιοποικιλότητας στα αστικά κέντρα. Την ίδια στιγμή σημαντικότατη είναι και η επίδραση τέτοιων χώρων στην υγεία των ατόμων – τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική. Μια πρόσφατη μελέτη επί του θέματος έδειξε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με πράσινο έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοπόρωση, ενώ μια άλλη σχετική έρευνα αποκάλυψε ότι η ζωή κοντά σε πράσινο επιβραδύνει τη γήρανση.


Όσον αφορά στο αστικό τοπίο της Κύπρου και ειδικότερα της Λεμεσού, αυτό έχει υποστεί ποικίλες αλλαγές τα τελευταία χρόνια με ίσως πιο προφανή τους πολλούς, ψηλούς πύργους που «ξεφύτρωσαν» και συνεχίζουν να εμφανίζονται σε διάφορα σημεία, διαμορφώνοντας ουσιαστικά τον χαρακτήρα της παραθαλάσσιας πόλης. O φωτογράφος Bora Markovic ανήρτησε ένα βίντεο το οποίο παρουσιάζει μια διαφορετική και -κατά τη γνώμη μας- πολύ πιο όμορφη εκδοχή της πόλης αν αυτή διέθετε ένα πάρκο, αντίστοιχο του εμβληματικού Central Park της Νέας Υόρκης.

Δείτε το βίντεο πιο κάτω:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ