ΑββακούμGate: Τα σκάνδαλα, οι αποκαλύψεις και όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Σαν σενάριο ταινίας, που θα μπορούσε με επιτυχία, να βρεθεί στην πιο δημοφιλή δεκάδα του κυπριακού Netflix, εξελίσσεται το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ με τις τελευταίες εξελίξεις να αφορούν σε (εξοργιστικά) βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Article featured image
Article featured image


Παρόλο που αναμέναμε πως η ιστορία για το σκάνδαλο στη Μονή Αββακούμ, θα ξεφούσκωνε νωρίς, ως μια άλλη από εκείνες που κουκουλώθηκαν κατά καιρούς, αντ΄ αυτού ήδη διανύουμε τη δεύτερη βδομάδα αποκαλύψεων για την υπόθεση. Αποκαλύψεις, που μπορεί να σκανδαλίσουν ακόμη και τους πιο πιστούς.

Από την περασμένη βδομάδα, οι αποκαλύψεις για οικονομικά και ερωτικά σκάνδαλα, αλλά και (πιθανά) ποινικά αδικήματα των μοναχών, βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Όπως για παράδειγμα το βίντεο που δημοσιεύθηκε από την ιστοσελίδα της εφημερίδας «Πολίτης», στο οποίο απεικονίζονται και ακούγονται ο ηγούμενος της Μονής Νεκτάριος και ο μοναχός Αββακούμ, να συζητούν για την προετοιμασία του «μύρου», το οποίο θα τοποθετούσαν στον σταυρό, τον οποίο χρησιμοποιούσαν για τα «θαύματα» για τα οποία έγινε γνωστή η Μονή.

Το εν λόγω βίντεο, καταγράφηκε από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης που είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα δωμάτια της Μονής, ενώ ο ηγούμενος ακούγεται να δίνει οδηγίες στον μοναχό για την ποσότητα του «μύρου» που θα πρέπει να τοποθετηθεί εντός του δοχείου.



Συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις και από την ιστοσελίδα Reporter, που δημοσιοποιεί τους διαλόγους ανάμεσα στον Νεκτάριο και τους μοναχούς για το πού και πώς θα «έθαβαν» το χρηματοκιβώτιο (αυτό που στη συνέχεια κατασχέθηκε και τα χρήματα εντός του οποίου καταμετρήθηκαν από τη Μητρόπολη). Από τους διαλόγους διαφαίνεται πως γνώριζαν καλά πως επρόκειτο να αναζητηθεί το εν λόγω χρηματοκιβώτιο. Ανάμεσα σε πολλές -ευφάνταστες- ιδέες που καταγράφονται μέσα από τους διαλόγους ήταν να το θάψουν κάτω από το πλυντήριο που υπάρχει στη Μονή.

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν σταματούν εδώ. Πέραν των αποκαλύψεων για το fake μύρο, τα δήθεν θαύματα και τους διαλόγους του ηγούμενου και των μοναχών για το ποια θα είναι η καλύτερη κρυψώνα για το χρηματοκιβώτιο, η εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του Σίγμα έφερε στη δημοσιότητα βίντεο πολύ προκαλεί το αίσθημα των πολιτών.

Συγκεκριμένα στο βίντεο, απεικονίζονται οι μοναχοί, οι οποίοι διαπληκτίζονται με γυναίκα που ως φαίνεται εργαζόταν στη Μονή ως καθαρίστρια. Από την έντονη λεκτική αντιπαράθεση δεν λείπουν οι φωνές και τα προσβλητικά λόγια προς τη γυναίκα, από την οποία ζητούν να αποχωρήσει, ενώ το πιο τρομακτικό είναι πως ένας εκ των μοναχών – εκτός ελέγχου – την κτυπά με το ζωνάρι του με εκείνη -μετά το κτύπημα - να αποχωρεί με δυσκολία από τη Μονή. Για βίντεο του Σίγμα, η Αστυνομία άρχισε αυτεπάγγελτη έρευνα.



Έρευνες επί ερευνών


Τα στοιχεία που έχουν ενώπιόν τους οι Αρχές είναι πολλά και αφορούν τόσο στις καταγγελίες από τη Μητρόπολη Ταμασσού, αλλά και στην καταγγελία, στην οποία προέβησαν και οι μοναχοί της Μονής, κάτι που καταδεικνύει πως θα χρειαστεί χρόνος ώστε να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Για τη διερεύνηση του ΑββακούμGate, έχουν συσταθεί από την Αστυνομία δύο ανακριτικές ομάδες, τα μέλη των οποίων λαμβάνουν συνεχείς καταθέσεις από μάρτυρες και εξετάζουν τεκμήρια και έγγραφα που έχουν ενώπιόν τους.

Περαιτέρω, αναμένεται και το πόρισμα από το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, το οποίο φαίνεται πως θα καθυστερήσει να λάβει αποφάσεις, αφού ήθελαν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πριν από τις γιορτές του Πάσχα. Ως φαίνεται όμως, τα τεκμήρια και τα στοιχεία, δεν τους αφήνουν αρκετά περιθώρια παρά να επεκτείνουν τα χρονοδιαγράμματα με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται μάλλον, μετά το Πάσχα.



Ο Χρίστου και οι άλλοι


Όπως ήταν αναμενόμενο, η παρουσία του προέδρου του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου, ως μάρτυρα στις διαδικασίες της Μητρόπολης στις 5 Μαρτίου και τον εντοπισμό του χρηματοκιβωτίου, το οποίο περιείχε πέραν των 800 χιλιάδων ευρώ, προκάλεσε αναταραχή στο πολιτικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή του διορισμού του ως θρονικού Επιτρόπου της Μητρόπολης.

Τα κόμματα ζήτησαν περαιτέρω εξηγήσεις για την παρουσία του εκεί, με το ΑΚΕΛ να ζητά διευκρινίσεις, ενώ το θέμα για τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, κάτι για το οποίο έφερε ένσταση το ΕΛΑΜ. Το κόμμα του κου Χρίστου, από την αρχή που ξέσπασε το σκάνδαλο δέχεται πυρά από παντού.

Παρόλα αυτά, ανάμεσα σε άλλα, στην Επιτροπή αναμένεται να τεθεί και ο χειρισμός του σκανδάλου από την Αστυνομία, αφού εδώ και μέρες συζητείται και η (μη αναμενόμενη) παρουσία μελών της στη Μονή κατά τη διάρκεια της κατάσχεσης του χρηματοκιβωτίου, ενώ αναπάντητο παραμένει (μέχρι σήμερα) το εάν υπήρξε παρουσία κουκουλοφόρων.

Πάντως, σε δηλώσεις του (σήμερα) ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, απαντώντας για την παρουσία της Αστυνομίας στη Μονή, είπε πως στάλθηκαν δύο μέλη της στη Μονή «τα οποία διακριτικά, σε απόσταση από τη Μονή, χωρίς να έχουν εις γνώση το ποιοι ήταν μέσα, τι έκαναν κτλ., διότι αποστολή τους ήταν απλά να συνοδεύσουν το όχημα που είχε το περιεχόμενο της Ιεράς Μονής. Αφού λοιπόν το όχημα εξήλθε, η Αστυνομία με δυο μέλη διακριτικά ακολούθησε αυτό το όχημα, μέχρι την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και μετά το όχημα απομακρύνθηκε και πήγε στον Αστυνομικό Σταθμό».

Πρόσθεσε πως, «οι αστυνομικοί δεν είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτό το πράγμα. Το γεγονός αυτό σημειώθηκε ως ένα γεγονός που έγινε τη συγκεκριμένη μέρα, μετά από παραίνεση του Μητροπολίτη Ησαΐα. Εγώ προσωπικά το συγκεκριμένο γεγονός ως υπουργός δεν το έχω υπόψη μου, γιατί όπως μου λέχθηκε όλες οι επιχειρήσεις που γίνονται καθημερινώς μπορεί να είναι εκατοντάδες σε όλη της επικράτεια».



Τα ερωτήματα των απλών ανθρώπων



Πολλά ερωτήματα πλανώνται πάνω από το νέο σκάνδαλο, μιας και οι αποκαλύψεις είναι συνεχείς. Όπως για παράδειγμα:

-Αφού ο Μητροπολίτης Ταμασσού, γνώριζε πως οι μοναχοί καπηλεύονταν τα χρήματα των πιστών, γιατί δεν προχώρησε άμεσα και εξ αρχής σε καταγγελία στις αρχές;

-Τα «θαύματα» στη Μονή Αβακούμ, ήταν τοις πάσι γνωστά. Πώς γίνεται κάποιοι να μην γνώριζαν τον τρόπο που στήνονταν για να προσελκύσουν πιστούς;

-Εισήλθαν ή όχι κουκουλοφόροι στη Μονή την 5η Μαρτίου; Και εάν ναι, ποιοι ήταν;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ