Πρόβατα-Φρανκενστάιν δημιούργησε ένας κτηνοτρόφος στις ΗΠΑ

Χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους, δημιούργησε «γιγάντια υβριδικά πρόβατα» με σκοπό το κέρδος.

Article featured image
Article featured image

Γενετικά τροποποιημένα πρόβατα για κέρδος δημιούργησε κτηνοτρόφος από την Πολιτεία της Μοντάνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση των ομοσπονδιακών εισαγγελέων που χειρίζονται την υπόθεση, η οποία παραπέμπει σε Φρανκενστάιν. Ο αγρότης χρησιμοποίησε γενετικό υλικό από το μεγαλύτερο είδος προβάτων στον κόσμο και στη συνέχεια τα πούλησε.

Η Washington Post αναφέρει ότι η κερδοφόρα επιχείρηση είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα υβριδικό είδος προβάτου που θα μπορούσε να πωληθεί σε υψηλή τιμή για κυνήγι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αρνιά ήταν «απομιμήσεις» εκείνων της μεγαλύτερης ράτσας στον κόσμο – του πρόβατου Αrgali Marco Polo, ενός απειλούμενου είδους που ζει στην κεντρική Ασία και γίνεται συχνά στόχος κυνηγών τροπαίων.

Ο 80χρονος Αρθουρ «Τζακ» Σούμπαρτ δημιούργησε περισσότερα από 150 κλωνοποιημένα έμβρυα της ράτσας και εξέθρεψε με επιτυχία ένα αρσενικό Marco Polo argali, πουλώντας έναν από τους απογόνους του για 10.000 δολάρια (9.200 ευρώ). Ακολούθως, χρησιμοποίησε το σπέρμα του προβάτου για να το επιμείξει με άλλα είδη, δημιουργώντας υβριδικά πρόβατα και πουλώντας τα στο Τέξας και στη Μινεσότα.

sheepfj.jpg
Πρόβατο που δημιούργησε ο κτηνοτρόφος.

Αυτήν την εβδομάδα, ο Σούμπαρτ, ο οποίος εκτρέφει και πουλάει ορεινά πρόβατα, κατσίκες του βουνού και παρόμοιες ράτσες στο έκτασης 215 στρεμμάτων ράντσο του στην πόλη Βον της Μοντάνα, ομολόγησε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο την ενοχή του για δύο κατηγορίες κακουργημάτων ενάντια στην άγρια ζωή. Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών και πρόστιμα έως και 500.000 δολαρίων (460.000 ευρώ).

Ο κτηνοτρόφος ξεκίνησε τις απόπειρές του να κλωνοποιήσει το Argali Marco Polo το 2013, συνεργαζόμενος με τουλάχιστον άλλα πέντε άτομα –τα ονόματα των οποίων δεν αναφέρονται στα δικαστικά έγγραφα– σε χρονικό διάστημα οκτώ ετών, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

«Πρόκειται για ένα τολμηρό σχέδιο με στόχο τη δημιουργία ογκωδέστατων υβριδικών ειδών προβάτων, προς πώληση και κυνήγι εν είδει τροπαίου» ανέφερε σε δήλωσή του ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Τοντ Κιμ, του Τμήματος Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τα πρόβατα Argali Marco Polo έχουν διακριτικά σπειροειδή κέρατα και μπορεί να ζυγίζουν πάνω από 300 κιλά. Αποτελούν στόχο για κυνηγούς τροπαίων που ταξιδεύουν ως το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και τη Μογγολία για να τα κυνηγήσουν. Το είδος προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις και θεωρείται είδος προς εξαφάνιση στις ΗΠΑ. Επίσης, βρίσκεται στη λίστα των απαγορευμένων για κυνήγι εξωτικών άγριων ζώων της Πολιτείας της Μοντάνα.

Tα πρόβατα με μεγαλύτερα κέρατα και όγκο έχουν μεγαλύτερη αξία για τους κυνηγούς, αλλά και για τα ιδιωτικά σκοπευτήρια, όπου οι κυνηγοί πληρώνουν αδρά για το κυνήγι αιχμάλωτων θηραμάτων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πωληθούν σε τέτοιες εγκαταστάσεις αντί πολύ υψηλότερων τιμών.

Marco-Polo-Sheep.jpg



Για να πραγματοποιήσει το σχέδιό του, ο Σούμπαρτ έλαβε ιστό από ένα Argali Marco Polo που είχε αιχμαλωτιστεί στο Κιργιστάν και μεταφερθεί λαθραία στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια παρέδωσε τον ιστό του προβάτου σε ένα εργαστήριο, το οποίο τον χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει 165 κλωνοποιημένα έμβρυα.

Ο κτηνοτρόφος εμφύτευσε έμβρυα σε μερικές από τις προβατίνες στο ράντσο του, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση ενός καθαρόαιμου αρσενικού Argali Marco Polo το οποίο ονόμασε Montana Mountain King (Βασιλιάς των Βουνών της Μοντάνα). Στη συνέχεια χρησιμοποίησε το σπέρμα του για να εμποτίσει άλλα είδη προβατίνων, εισάγοντας είδη που απαγορεύεται να μεταφερθούν από τις συνοριακές γραμμές της Πολιτείας.

Αυτά περιελάμβαναν την αγοραπωλησία διαμελισμένων μελών από πρόβατα με μεγάλα κέρατα της ράτσας Rocky Mountain, κατά παράβαση των νόμων της Μοντάνα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Ο Σούμπαρτ πούλησε και το σπέρμα του Montana Mountain King.


Το σχέδιό του παραβίασε πολλούς πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς νόμους σχετικά με την εισαγωγή και εξαγωγή ζώων, τα ζώα θηραμάτων και την προστασία των ζώων. Με την εισαγωγή νέου γενετικού υλικού στα πρόβατα, δυνητικά απείλησε την υγεία των γηγενών πληθυσμών προβάτων, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές.

Στο παράνομο σχέδιο συμμετείχε συνεργός ο οποίος δήλωνε ψευδώς τους απογόνους του Montana Mountain King ως διαφορετική ράτσα, ώστε να αποκτήσει κρατικά κτηνιατρικά πιστοποιητικά που θα του επέτρεπαν να μετακινήσει τα πρόβατα πέρα από τις πολιτειακές γραμμές, ενώ άλλος συνεργός του Σούμπαρτ εισήγαγε το αιχμάλωτο πρόβατο Argali Marco Polo στις ΗΠΑ από το εξωτερικό.

Ο κτηνοτρόφος πούλησε δεκάδες δόσεις σπέρματος του Montana Mountain King σε αγοραστές στο Τέξας και στη Μινεσότα, οι οποίοι μετέφεραν παράνομα προβατίνες και από τις δύο Πολιτείες στο ράντσο του Σούμπαρτ για τεχνητή γονιμοποίηση. Στη συνέχεια οδήγησαν τους απογόνους του Montana Mountain King πίσω στο Τέξας και στη Μινεσότα.

Εκτός από το πρόβατο των 10.000 δολαρίων, ο Σούμπαρτ πούλησε και 11 πρόβατα που δημιουργήθηκαν με το ένα τέταρτο των γονιδίων του Montana Mountain King, για 13.200 δολάρια (12.100 ευρώ) συνολικά, σε δύο άτομα στο Τέξας.

Η ποινή της καταδίκης του θα ανακοινωθεί από το ομοσπονδιακό δικαστήριο στις 11 Ιουλίου.


Πηγή: Protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ