Οι Τίτλοι Ειδήσεων της Κυπριακής Ειδησεογραφίας (όπως θα έπρεπε να είναι)

Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, να ’ταν η χαρά οικόπεδο, τα ριάλλια ριάλλια τζιαι πούντα, τα πρόστυχα τα μαύρα τα (ράσα) σου, Ησαΐα χόρευε, και άλλες ιστορίες (για αγρίους ή και αγίους). Σε μία παράλληλη ειδησεογραφική πραγματικότητα, οι τίτλοι στα Κεντρικά Δελτία Ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών και τα headlines σε site και εφημερίδες θα μπορούσαν να είναι κάπως έτσι.

Article featured image
Article featured image

Γράφει η Μαριάννα Νικολάου


Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο


Σε ένα από τα βίντεο που είδαμε (επειδή κι αυτά τα βίντεο τον ατελείωτο έχουν), βλέπουμε μοναχό σε κατάσταση υστερίας να χτυπά γυναίκα με ζώνη. Ειλικρινά ανυπομονούσα να δω πώς θα εξηγηθεί όλο αυτό –λες και εξηγήθηκαν όλα τα υπόλοιπα. Και βγήκε στο καπάκι η γυναίκα που έφαγε το «τίμιο ξύλο» και μας είπε: «παιδιά, όλα καλά, απλώς παίζαμε σφαλιάρες». Και μένουμε εμείς για άλλη μια φορά μαλάκες.


Να ’ταν η χαρά οικόπεδο


Επειδή δεν έφταναν όλα τ’ άλλα, ας προσθέσουμε και μια υπόθεση αυθαίρετων οικοδομών, σε περιοχή μέρος, της οποίας εμπίπτει σε ζώνη Natura, εκεί εκεί, στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου αυτήν τη φορά. Όπως μάθαμε, πρόκειται για τριώροφη οικοδομή που περιλαμβάνει εργαστήριο ζαχαροπλαστικής και κελιά μοναχών, ενώ για την ανέγερση του κτίσματος θα έπρεπε να γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ακολούθως να εξασφαλιστούν πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής. Κάνουμε αγώνα πλέον να βρούμε ένα πράγμα που λειτουργούσε σωστά εκεί μέσα.


Τα πρόστυχα τα μαύρα τα (ράσα) σου


Ένα από τα στοιχεία που κάνουν το σίριαλ αυτό άξιο να γίνει σειρά στο Netflix (κάνε πέρα Παπακαλιάτη) είναι το ροζ βίντεο που καταγράφει σεξουαλικές πράξεις εντός της Μονής και σαν να μην έφτανε αυτό, ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα ότι οι Αρχές έχουν ενώπιόν τους και καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από μοναχό σε ευάλωτο άτομο που είχε σχέση παλαιότερα με τη Μονή.


Ησαΐα, χόρευε


Και σε αυτό το σημείο, ένα πράγμα θα πω. Βασικά όχι εγώ, μια πιο πονηρεμένη από ’μένα όμως θα έλεγε ότι ο Ησαΐας, ο Μητροπολίτης, ο γνωστός, όχι μόνο γνώριζε για όλα εξ αρχής, αλλά είχε και αυτός μερίδιο από το μεγάλο αυτό ριφιφί και μόλις κατάλαβε ότι βρόμισε πολύ το πράμα και θα ξεσπούσε, είπε να εγκαταλείψει πρώτος το πλοίο ή μόλις αποφάσισαν να τον αφήσουν εκτός του πάρτι. Τώρα απλώς το ένα χαστούκι διαδέχεται το άλλο, καθώς ένας εκ των δύο μοναχών που εμπλέκονται στην υπόθεση, κατήγγειλε την απαγωγή και την παράνομη κράτησή του από τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής και αναφέρει πως ασκήθηκε εναντίον του σωματική βία. Μη νομίζετε ότι τελειώσαμε, δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Ησαΐας κατέθετε επί τρεις μέρες στην Αστυνομία για τα οικονομικά σκάνδαλα, ούτε ο γάμος στην Κανά να ήταν. Οπότε μην φύγετε, συντονιστείτε εδώ όπως θα λέγαμε αν ήταν να ρίξουμε διαφημίσεις.


Τα ριάλλια ριάλλια τζιαι πούντα - Απόψε κάνεις μπαμ


Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη, που λέει και η ταινία. Και αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Μηδαμινός έλεγχος, χρηματοκιβώτια, θαύματα, εισφορές, καταθέσεις, πιστοί απεγνωσμένοι για ελπίδα και άνθρωποι (του Θεού) που λούζουν σταυρούς με μύρο και παίζουν με ψυχές. Κάπου διάβασα ότι αυτό το σκάνδαλο σείει συθέμελα την εκκλησία. Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Η εκκλησία της Κύπρου είναι ριζωμένη τόσο βαθιά στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου που κάτι τέτοιο είναι απλώς αδύνατον. Θα περάσει κι αυτό, όπως και τόσα άλλα. Και ο πόνος του ανθρώπου θα είναι πάντα το ευάλωτο σημείο του. Και θα υπάρχουν πάντα αυτοί που θα παραμονεύουν για να τον εκμεταλλευτούν.

Η πίστη είναι κάτι το προσωπικό – ή τουλάχιστον κατά την ταπεινή μου άποψη έτσι θα έπρεπε να είναι. Δεν θα έπρεπε να περιστρέφεται η εκπαίδευση γύρω από αυτήν ή οι νόμοι ενός κράτους ή η κοινωνική αποδοχή ανθρώπων με διαφορετικά πιστεύω ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Δεν θα έπρεπε οι εκπρόσωποι της όποιας θρησκείας να κάνουν ό,τι θέλουν και να μη λογοδοτούν.

Δεν είναι θέμα χριστιανός, άθεος ή Μουσουλμάνος κ.λπ. Είναι ότι κάποιοι σέβονται τον ανθρώπινο πόνο, ενώ κάποιοι παίζουν με αυτόν και τον πουλούν ακριβά. Είναι ότι το μαύρο αυτό ράσο και οι χρυσοκέντητοι μανδύες αρκούν για να φιμώσουν άτομα που έπεσαν θύματα βιασμού (υπάρχουν μερικά τρανταχτά παραδείγματα και στην Κύπρο), παρενόχλησης και εξαπάτησης. Είναι η αρρωστημένη δύναμη που τους δίνεται απλόχερα, είναι το ποίμνιο που τα δέχεται όλα αυτά αγόγγυστα και που αυτήν τη δύναμη τη μεταλαμπαδεύουμε από γενιά σε γενιά.

Καλή συνέχεια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ