Ακτινογράφοι ζητούν την κατάργηση του ΦΠΑ στα σουτιέν

Ο σημαντικός λόγος.

Article featured image
Article featured image

Τα σουτιέν αποτελούν βασική ανάγκη και δεν θα έπρεπε να υπόκεινται σε ΦΠΑ, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως διάκριση, βάσει του νόμου περί ισότητας.

Αυτό είναι ένα συμπέρασμα με το οποίο θα έρθουν «αντιμέτωποι» και πρόκειται να συζητήσουν κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου τους στο Λιντς την Τρίτη, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ακτινογράφων. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τις ακτινογραφίες, τις μαγνητικές τομογραφίες και τις αξονικές τομογραφίες τις οποίες πραγματοποιούν οι ακτινολόγοι, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των μυοσκελετικών προβλημάτων που προκαλούνται από μη καλής ποιότητας σουτιέν.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι αντιπρόσωποι θα υποστηρίξουν πως «η επιβολή ΦΠΑ στα σουτιέν επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες», ενώ θα μπορούσε και να θεωρηθεί διάκριση σύμφωνα με τον νόμο περί ισότητας του 2010. «Ενώ μπορεί να μην υπάρχουν παθήσεις υγείας που σχετίζονται με τη χρήση σουτιέν, θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποιες μυοσκελετικές, ιδίως αν φοράτε μεγαλύτερο μέγεθος. Όσες φορούν σουτιέν μεγέθους D ή μεγαλύτερο συχνά έχουν πόνους στην πλάτη, πόνους στους ώμους και στον αυχένα, λόγω του βάρους του στήθους τους.

»Η χρήση ενός καλής ποιότητας και καλά προσαρμοσμένου σουτιέν, θα μπορούσε να ανακουφίσει ορισμένα από αυτά τα προβλήματα και να μειώσει τον χρόνο απουσίας από την εργασία λόγω μυοσκελετικών προβλημάτων», αναμένεται να υποστηρίξουν.

iStock-604354596.jpgΣημειώνεται πως τον Ιανουάριο στη Βρετανία, ο ΦΠΑ στα εσώρουχα περιόδου καταργήθηκε μετά από μια διετή εκστρατεία από λιανοπωλητές, γυναικείες ομάδες αλλά και περιβαλλοντολόγους, όταν ο λεγόμενος «φόρος ταμπόν» καταργήθηκε από άλλα προϊόντα περιόδου, όπως σερβιέτες και ταμπόν. Ωστόσο ο φόρος του 20% στα παντελόνια περιόδου, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να φοριούνται ως εναλλακτική λύση στη χρήση ταμπόν και σερβιέτας, είχε παραμείνει επειδή ταξινομούνται ως ενδύματα.

Σημειώνεται ωστόσο πως οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού, είτε πρόκειται για μαστεκτομή, είτε για μερική μαστεκτομή, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ όταν αγοράζουν ορισμένα σουτιέν.


ΠΗΓΗ: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ