Το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον της ανακαινισμένης Δημοτικής Αγοράς της Λευκωσίας

Η παλιά Δημοτική Αγορά, από τις 23 Απριλίου, θα αποτελεί και επίσημα τη μόνιμη εγκατάσταση του Κέντρου Αριστείας CYENS.

Article featured image
Article featured image

Το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Σταύρο Οικονόμου και τελείωσε το 1965. Είναι ένα από τα σημαντικά κτήρια της δεκαετίας του '60, και αντιπροσωπευτικό δείγμα του ώριμου μοντερνισμού στην Κύπρο.

dimotiki3.jpg



Το κτήριο αρχικά είχε διττό ρόλο: λειτουργούσε ως Δημοτική Αγορά και ως γραφεία του Δήμου Λευκωσίας, ενώ από το 2010 άρχισε σταδιακά να εγκαταλείπεται. (Την ημέρα των εγκαινίων θα υπάρχει έκθεση η οποία θα παρουσιάζει αναλυτικά τη χρονολογική του διαδρομή).


Η κάτοψη στον ισόγειο χώρο αναπτύσσεται σε ένα μεγάλο ενιαίο και ψηλό χώρο επτά μέτρων. Εκεί στεγαζόταν η λαχαναγορά, και μικρά καταστήματα περιμετρικά της λαχαναγοράς φιλοξενούσαν κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία.

Στον όροφο, πάνω από τα καταστήματα, ήταν τοποθετημένα τα γραφεία του Δήμου Λευκωσίας με πρόσβαση μόνο από εξωτερικές σκάλες. Σήμερα, έχει δημιουργηθεί μεταλλική εσωτερική σκάλα που ενώνει τους δύο ορόφους, ενώ έχουν τοποθετηθεί δύο ανελκυστήρες και ανοικτοί υπερυψωμένοι διάδρομοι που συνδέουν τα γραφεία.

dimotiki1.jpg


11MARCH2024 - Αγορά Παλαιού Δημαρχείου INTERIOR-9.jpg


11MARCH2024 - Αγορά Παλαιού Δημαρχείου INTERIOR-18.jpg



Χαρακτηριστικό του κτηρίου είναι ο ανοικτός κεντρικός του χώρος στον οποίο θα λάβει χώρα και η εκδήλωση εγκαινίων στις 23 Απριλίου. Η μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου μερίμνησε όπως ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ανταποκρίνεται στις κτιριολογικές ανάγκες του CYENS. Μέρος των ειδικά διαμορφωμένων χώρων του θα μεταμορφωθούν σε χώρους για επιδείξεις των έργων των ερευνητικών ομάδων του CYENS.

11MARCH2024 - Αγορά Παλαιού Δημαρχείου INTERIOR-4.jpg


fffxx.jpg


fdim.jpg



Επίσης ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελεί η πλάκα οροφής με τα σχήματα από εμφανές σκυρόδεμα, τα οποία έχουν διατηρηθεί στον αυθεντικό τους χρωματισμό, με φεγγίτες που φωτίζουν περιμετρικά τον όγκο στο εσωτερικό.

dimotiki2.jpg


dimotiki4.jpg


11MARCH2024 - Αγορά Παλαιού Δημαρχείου INTERIOR-59.jpg


aaadim.jpg



Αξιοσημείωτες είναι οι μωσαϊκές επενδύσεις των κολόνων του κεντρικού χώρου, και διαφορετικά μοτίβα του ίδιου υλικού στο πάτωμα του ορόφου. Το γνώριμο μωσαϊκό μάρμαρο ή terrazzo προσδίδει μια νοσταλγική αίσθηση στο κατά τα άλλα υπερσύγχρονο αστικό ύφος, με βιομηχανικές αναφορές στο σύνολό του. Το εμφανές τούβλο στις εξωτερικές όψεις, στο ισόγειο και τα κάθετα σκίαστρα από μπετόν στον όροφο, συμπληρώνουν αυτή τη μοναδική διατηρητέα οικοδομή.

11MARCH2024 - Αγορά Παλαιού Δημαρχείου INTERIOR-259.jpg


11MARCH2024 - Αγορά Παλαιού Δημαρχείου INTERIOR-75.jpg


dimotiki5.jpg



Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό, από τις 7:00μμ.

Τρίτη 23 Απριλίου 2024, 19.00 - 22.00

Κέτρο Αριστείας CYENS

Πλατεία Λέλλου Δημητριάδη 01, 1016

info@cyens.org.cy

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ