O -ίσως- πιο άκυρος νόμος του κόσμου τίθεται σε ισχύ στην Τσετσενία

Και έχει σχέση με τη μουσική.

Article featured image
Article featured image

Η λογοκρισία της μουσικής είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, με διάφορες κυβερνήσεις να έχουν περιορίσει κατά καιρούς ορισμένους τύπους μουσικού περιεχομένου. Ή αν προτιμάτε, είδους. Η πλήρης απαγόρευση είναι ασυνήθιστη και δη επί των ημερών μας.

Πολλά είναι τα είδη μουσικής που εμπίπτουν στο εύρος ρυθμού από 80 έως 116 beats ανά λεπτό (BPM). Στις κορυφαίες θέσεις της λίστας βρίσκονται η techno, η hip hop, η pop και η rock. Με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού της Τσετσενίας, Μούσα Νταντάγιεφ όλες αυτές οι μουσικές απαγορεύονται εντός των συνόρων.

Οτιδήποτε είναι πολύ γρήγορο ή πολύ αργό, απλά δεν θα το ακούν οι Τσετσένοι, με τους παραβάτες να τιμωρούνται, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε την Παρασκευή.


Ποιος είναι ο στόχος του ακατανόητου μέτρου;


«Η προώθηση της παραδοσιακής μουσικής και η απομάκρυνση των νέων από τις δυτικές επιρροές» κατά την κυβέρνηση.

Συμπτωματικά, ο Νταντάγιεφ φέρεται να απολαμβάνει τη μουσική εκτός του εύρους που τιμωρεί πια. Επίσης, πρόκειται για έναν πολιτικό που από το 2007 όταν αναρριχήθηκε στην εξουσία έως σήμερα, φημίζεται για την ικανότητά του να καταπνίγει κάθε μορφή διαφωνίας.

tsetsenos.png



Όπως ανέφεραν οι Moscow Times ο σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τους πολίτες για τις εξελίξεις, ως εξής:

«Ανακοινώνω την τελική απόφαση, που συμφωνήθηκε με τον αρχηγό της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραμζάν Αχμάτοβιτς Καντίροφ, ότι από εδώ και πέρα όλα τα μουσικά, φωνητικά και χορογραφικά έργα πρέπει να αντιστοιχούν σε ρυθμό 80 έως 116 beats ανά λεπτό.

Το εύρος αυτό ευθυγραμμίζεται με τις τσετσενικές μουσικές και χορευτικές δημιουργίες, τη νοοτροπία και τον μουσικό ρυθμό της χώρας. Ο στόχος της απόφασης είναι να φέρει στον λαό και στο μέλλον των παιδιών μας την πολιτιστική κληρονομιά του τσετσενικού λαού. Να συμμορφωθεί η μουσική με την τσετσένικη νοοτροπία.

Ο δανεισμός της μουσικής κουλτούρας από άλλους λαούς είναι απαράδεκτος».

Ενημέρωσε τους καλλιτέχνες της χώρας πως έχουν προθεσμία έως την 1η Ιουνίου για να ‘ξαναγράψουν’ τα τραγούδια τους, ώστε να συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες. Προφανώς ό,τι κάνει τεράστια επιτυχία εκτός χώρας, δεν επιτρέπεται. Δηλαδή, κατά το Politico απαγορεύεται η Τέιλορ Σουίφτ, η Μπιγιόνσε, ο Ντρέικ, η Αριάνα Γκράντε, αλλά και το soundtrack του Footloose ή του Τιτανικού. Απαγορεύεται και το Baby Shark, με το Jingle Bell Rock.



Η Τσετσενία, επίσημα Δημοκρατία της Τσετσενίας είναι ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας, υπαγόμενο στο Νότιο Διαμέρισμα. Πρόκειται για μια σχεδόν εξ ολοκλήρου μουσουλμανική περιοχή, στον βόρειο Καύκασο, που συνορεύει στον Νότο της με τη Γεωργία.

Ο Καντίροφ κυβερνά την περιοχή με σιδηρά πυγμή από το 2007, καταπνίγοντας κάθε μορφή διαφωνίας και απόκλισης από το κεντρικό διοικητικό αφήγημα.

Υπάρχουν καταγγελίες για άγριες διώξεις ομοφυλοφίλων που έχουν προκαλέσει την παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Καντίροφ έχει δηλώσει στο παρελθόν πως δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στη δημοκρατία του και ότι, αν υπάρχουν, θα πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Τον Ιούλιο του 2020, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε κυρώσεις στον Καντίροφ για την «εμπλοκή του σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


Με πληροφορίες από news247.gr, kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ