Τα παιδιά της Γάζας λιμοκτονούν και πεθαίνουν (μπροστά στα μάτια μας)

Περισσότερα από 8.000 Παλαιστίνια παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν διαγνωστεί με οξύ υποσιτισμό. 28 εξ αυτών έχουν ήδη πεθάνει.

Article featured image
Article featured image

Χιλιάδες Παλαιστίνια παιδιά στη Γάζα έχουν διαγνωστεί με υποσιτισμό, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να περιορίζει αυστηρά τις προμήθειες τροφίμων, νερού, φαρμάκων και καυσίμων στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, περισσότερα από 8.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών έλαβαν φροντίδα στη Λωρίδα της Γάζας για οξύ υποσιτισμό και 28 εξ αυτών πέθαναν, έγινε χθες γνωστό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα, που βρίσκεται αντιμέτωπο με μια σφοδρή εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ, αντιμετωπίζει πλέον ένα καταστροφικό επίπεδο έλλειψης τροφίμων και συνθηκών που προσεγγίζουν τον λιμό, εξήγησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

«Παρά τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για μια αύξηση των παραδόσεων τροφίμων, δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυτήν τη στιγμή ότι αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη παραλαμβάνουν τρόφιμα σε επαρκείς ποσότητες και σε καλή ποιότητα», υπογράμμισε ο ίδιος.


Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ο ΠΟΥ και οι εταίροι του επιχείρησαν να ενισχύσουν τις επισιτιστικές υπηρεσίες στη Λωρίδα της Γάζας, εξήγησε ο Τέντρος.

«Περισσότερα από 8.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών διαγνώστηκαν και έλαβαν φροντίδα για οξύ υποσιτισμό, εκ των οποίων 1.600 παιδιά υπέφεραν από σοβαρό οξύ υποσιτισμό», αποκάλυψε.

Ο σοβαρός οξύς υποσιτισμός συνδέεται συχνά με ιατρικές επιπλοκές και αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας των παιδιών.

Εντούτοις, λόγω της ανασφάλειας και της έλλειψης πρόσβασης, μονάχα δύο κέντρα σταθεροποίησης ασθενών που είναι σοβαρά υποσιτισμένοι μπορούν αυτήν τη στιγμή να λειτουργήσουν, εξήγησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Η αδυναμία μας να παράσχουμε υγειονομικές υπηρεσίες με ασφάλεια, σε συνδυασμό με την έλλειψη πόσιμου νερού και υγιεινής αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο υποσιτισμού των παιδιών», τόνισε ο ίδιος.

«Υπάρχουν ήδη 32 θάνατοι που αποδίδονται στον υποσιτισμό, εκ των οποίων 28 μεταξύ παιδιών ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών», διευκρίνισε.

gazamalnurition.pngΥπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ μετά τη χερσαία επέμβαση και στη Ράφα κατέλαβε και έκλεισε την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, η οποία είχε χρησιμεύσει ως κύρια δίοδος εισόδου στον θύλακα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τον περασμένο μήνα, επίσης, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Καρίμ Χαν ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ με κατηγορίες για φερόμενα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της «ασιτίας αμάχων ως μεθόδου πολέμου».

Σημειώνεται ότι οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν τουλάχιστον 270 εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων επτά υπαλλήλων της World Central Kitchen τον Απρίλιο – ένα περιστατικό που πυροδότησε παγκόσμια οργή.


Επιθέσεις και στη Δυτική Όχθη

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ επέμεινε επίσης στην ολοένα και σοβαρότερη υγειονομική κρίση που πλήττει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Από την 7η Οκτωβρίου, ο ΠΟΥ κατέγραψε 480 επιθέσεις σε βάρος των υπηρεσιών παροχής φροντίδας στη Δυτική Όχθη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό 95.

Στη Δυτική Όχθη, όπως και στη Λωρίδα της Γάζας, η μοναδική λύση είναι η ειρήνη, δήλωσε ο Τέντρος. «Η καλύτερη θεραπεία είναι η ειρήνη», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Al Jazeera

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ