Στην Τρεμιθούσα δεν διαπράχθηκε άγριο φονικό ή δολοφονία, αλλά μια ακόμα γυναικοκτονία

Την έλεγαν Petya Krateva, ήταν 41 ετών, μητέρα δύο παιδιών και η αστυνομία (μας) αγνόησε τις «φωνές» της.

Article featured image
Article featured image


Χθες το πρωί, στην Τρεμιθούσα μία γυναίκα δολοφονήθηκε άγρια από τον πρώην σύζυγό της. Αυτό που διαπράχθηκε, χθες, στην Πάφο δεν ήταν, όμως, ούτε «άγριο φονικό» ούτε «δολοφονία». Ήταν γυναικοκτονία. Και είναι σημαντικό να λέμε -όλοι, πολίτες και ΜΜΕ- τα πράγματα με το πραγματικό όνομά τους, εμμένοντας στη χρήση των σωστών όρων. Στην περίπτωση αυτή, η χρήση της λ. γυναικοκτονία δεικνύει ακριβώς το από πού εκπορεύεται το έγκλημα. Γυναικοκτονία είναι η «δολοφονία γυναικών, νεαρών κοριτσιών, θηλυκών εμβρύων και βρεφών για λόγους που σχετίζονται με το φύλο τους». Είναι, δηλαδή, η δολοφονία γυναικών επειδή είναι γυναίκες. Στις περιπτώσεις των γυναικοκτονιών μιλάμε ξεκάθαρα για ένα έγκλημα υποκινούμενο από τις πατριαρχικές δομές των σύγχρονων κοινωνιών και μόνο αν εκληφθεί ως τέτοιο θα μπορέσει να αντιμετωπισθεί. Σημειώνεται ότι στην Κύπρο -σε αντίθεση με την Ελλάδα- ο όρος γυναικοκτονία έχει κατοχυρωθεί νομικά και οι γυναικοκτονίες αναγνωρίζονται ως ποινικό αδίκημα και ως τέτοιες τιμωρούνται.


Ολιγώρησε (για ακόμα μια φορά) η αστυνομία (;)


Θύμα της χθεσινής γυναικοκτονίας είναι η 41χρονη Petya Krateva από τη Βουλγαρία, μόνιμη κάτοικος Πάφου. Δολοφονήθηκε από τον συμπατριώτη, εν διαστάσει σύζυγό της, ο οποίος τής κατάφερε τραύματα με αιχμηρό αντικείμενο στην κοιλιακή χώρα και στα δύο χέρια. Η νεκροτομή στη σορό της 41χρονης που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, κατέδειξε ότι ο θάνατος της οφείλεται σε εσωτερική αιμορραγία προκληθείσα από τέμνον και νύσσον όργανο.


Το χρονικό

Γείτονες του συγκροτήματος διαμερισμάτων στο οποίο διέμενε ο δράστης -σημειώνεται ότι το πρώην ζευγάρι έμενε σε δύο διαφορετικές κατοικίες- ανέφεραν ότι της γυναικοκτονίας προηγήθηκε έντονος καβγάς, ο οποίος κράτησε αρκετή ώρα, συνοδευόμενος από φωνές και ουρλιαχτά. Μάλιστα, συγκεκριμένος γείτονας τηλεφώνησε αρκετές φορές στην αστυνομία, η οποία φαίνεται να ολιγώρησε.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο πολίτης είχε τηλεφωνήσει στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου γύρω στις 09:59 και στη συνέχεια έκανε άλλα τρία-τέσσερα τηλεφωνήματα τα επόμενα λεπτά. Αρχικά, από την Αστυνομική Διεύθυνση τον παρέπεμψαν στο κλιμάκιο για τη Βία στην Οικογένεια, το οποίο δεν απα­ντούσε. Στη συνέχεια, τερμάτισε την κλήση, πήρε ξανά στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, η οποία τον συνέδεσε αυτήν τη φορά με το Τμήμα Μι­κροεγκλημάτων, το οποίο, επίσης, δεν απάντησε. Καλώντας εκ νέου στην Αστ. Διεύθυνση Πάφου επιχείρησαν να τον ενώσουν με τον Αστυνομικό της Γειτονιάς. Ο πολίτης, δηλαδή, μεταφερόταν ανεπιτυχώς από τμήμα σε τμήμα και, σε κάθε περίπτωση, η αστυνομία έφτασε στη σκηνή αφού η γυναίκα ήταν αιμόφυρτη στο έδαφος.

Σημειώνεται καταληκτικά, ότι λίγες μέρες πριν από τη γυναικοκτονία, η γυναίκα είχε προβεί σε καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία κατά του 48χρονου. Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του στις 11 Ιουνίου, το οποίο, όμως, μέχρι τη μέρα της δολοφονίας εκκρεμούσε και δεν είχε -προφανώς- εκτελεστεί.

Το ζεύγος έχει δύο ανήλικα παιδιά, ηλικίας 12 και 2 ετών, τα οποία την ώρα της γυναικοκτονίας βρίσκονταν στο σχολείο, ενώ τώρα τα έχει αναλάβει το Γραφείο Ευημερίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ