Τράπεζα απέλυσε υπαλλήλους που «κουνούσαν» το mouse για να φαίνεται ότι δουλεύουν

Δεν το κουνούσαν ακριβώς οι ίδιοι.

Article featured image
Article featured image

Ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός Wells Fargo απέλυσε αρκετούς υπαλλήλους μετά από ισχυρισμούς ότι το προσωπικό προσποιούνταν ότι δούλευε, «προσομοιώνοντας δραστηριότητα πληκτρολογίου»

Δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμα πώς ανακαλύφθηκε το ζήτημα ή αν αφορούσε συγκεκριμένα άτομα που εργάζονταν με τηλεργασία. Πάντως, η αμερικανική τράπεζα ανέφερε ότι το προσωπικό απολύθηκε ή παραιτήθηκε «μετά την εξέταση ισχυρισμών που αφορούσαν την προσομοίωση δραστηριότητας πληκτρολογίου που δημιουργούσε την εντύπωση ενεργούς εργασίας». Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ στις ΗΠΑ νέοι κανόνες που σημαίνουν ότι οι χρηματομεσίτες που εργάζονται από το σπίτι πρέπει να επιθεωρούνται κάθε τρία χρόνια.

Μια εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Η Wells Fargo θέτει στους υπαλλήλους της τα υψηλότερα πρότυπα και δεν ανέχεται ανήθικες συμπεριφορές». Το 2022, η Wells Fargo δήλωσε ότι είχε υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο ευέλικτης εργασίας με το προσωπικό να επιτρέπεται να εργάζεται από το σπίτι ορισμένες φορές.


Χιλιάδες αυτόματα ποντίκια πουλήθηκαν τον τελευταίο μήνα

Ορισμένες μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένα εργαλεία για την παρακολούθηση των εργαζομένων από τότε που η εξ αποστάσεως εργασία επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid. Τέτοιες υπηρεσίες μπορούν να παρακολουθούν τις πληκτρολογήσεις και τις κινήσεις των ματιών, να λαμβάνουν στιγμιότυπα οθόνης και να καταγράφουν τους ιστότοπους που επισκέπτονται.

Αλλά η τεχνολογία έχει επίσης εξελιχθεί για να αποφεύγεται η παρακολούθηση. Συγκεκριμένα, συσκευές ή λογισμικό για την προσομοίωση της δραστηριότητας του ποντικιού (mouse movers ή mouse jigglers) είναι πλέον ευρέως διαθέσιμα. Σύμφωνα με το Amazon, όπου αυτόματα ποντίκια μπορούν να βρεθούν για λιγότερο από 10 δολάρια, χιλιάδες έχουν πωληθεί τον τελευταίο μήνα. Πολλές από αυτές τις συσκευές ισχυρίζονται μάλιστα, ότι είναι μη ανιχνεύσιμες.

Σχεδιασμένες για να εμποδίζουν τους υπολογιστές να εισέρχονται σε sleep mode, οι συσκευές αυτές λειτουργούν τοποθετώντας το ποντίκι σε μια πλατφόρμα ή έναν δίσκο που περιστρέφεται για να μιμηθεί την κανονική κίνηση, ενώ το λογισμικό εκτελεί πρόγραμμα που κινεί τον δείκτη του ποντικού.

Το Bloomberg, το οποίο πρώτο ανέφερε την κίνηση αυτή με βάση μια κατάθεση που έκανε η Wells Fargo στην αμερικανική ρυθμιστική αρχή της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας, ανέφερε ότι περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τις απολύσεις.

Το BBC επιβεβαίωσε έξι περιπτώσεις στις οποίες το προσωπικό απολύθηκε μετά από επανεξέταση και μία περίπτωση στην οποία ένα άτομο παραιτήθηκε οικειοθελώς αφού ήρθε αντιμέτωπο με τους ισχυρισμούς. Πολλοί από αυτούς είχαν εργαστεί στη Wells Fargo για λιγότερο από πέντε χρόνια. Πολλές επιχειρήσεις, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, πιέζουν το προσωπικό να επιστρέψει στο γραφείο. Η εξ αποστάσεως εργασία παραμένει δημοφιλής μετά την πανδημία, αλλά οι αριθμοί μειώνονται.

Στις ΗΠΑ, μόλις το 27% των αμειβόμενων ημερών τον περασμένο μήνα ήταν ημέρες εργασίας από το σπίτι, σε σύγκριση με πάνω από 60% στο αποκορύφωμα της πανδημίας το 2020, σύμφωνα με έρευνα καθηγητών του Instituto Tecnológico Autónomo de México (ITAM) Business School, του Stanford και του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Από την άνοιξη του τρέχοντος έτους, περίπου το 13% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στις ΗΠΑ ήταν πλήρως απομακρυσμένοι και ένα άλλο 26% απολάμβανε μια υβριδική ρύθμιση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ