«Ήμουν ομοφυλόφιλος όλη μου τη ζωή»

Η συγκλονιστική, μετά θάνατον εξομολόγηση ενός βετεράνου στρατιώτη του Βιετνάμ.

Article featured image
Article featured image

Ένας βετεράνος του στρατού, πυροσβέστης και δημιουργός ραδιοφωνικού σταθμού της Νέας Υόρκης λέει ότι θα «αναπαυθεί για πάντα εν ειρήνη» αφότου αποκαλύψει ένα «μυστικό» που το κρατούσε μέχρι τη στιγμή του θανάτου του.

Σε ένα μήνυμα που περιλαμβάνεται στη νεκρολογία του συνταγματάρχη Έντουαρντ Τόμας Ράιαν, λέει: «Ήμουν ομοφυλόφιλος σε όλη μου τη ζωή».

Η νεκρολογία αναφέρει ότι ο Ράιαν, ο οποίος ζούσε στο Όλμπανι της Νέας Υόρκης, ήταν συνταξιούχος πυροσβέστης, ιδιοκτήτης και ιδρυτής του ραδιοφωνικού σταθμού WHRL-FM και βετεράνος του αμερικανικού στρατού. Μαζί με την παραλαβή του Μεταλλίου της Εθνικής Υπηρεσίας Άμυνας, η νεκρολογία λέει ότι έλαβε ένα Μετάλλιο Άμυνας της Ελευθερίας για τη βοήθειά του στον απόηχο της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου και ένα μετάλλιο εξαιρετικής υπηρεσίας για «τη διατήρηση των υψηλότερων παραδόσεων της Στρατιωτικής Υπηρεσίας».

edward-ryan-5-ht-jt-240613_1718309969448_hpEmbed_47x14.jpg



Ο Ράιαν, ο οποίος είχε πτυχίο επιχειρήσεων, ήταν επίσης μέλος των Βετεράνων του Βιετνάμ. Σύμφωνα με την Albany Times Union, ο Ράιαν ήταν 85 ετών όταν πέθανε την 1η Ιουνίου. Η οικογένειά του είπε στην Times Union ότι υπηρέτησε στο Βιετνάμ όσο ήταν στον στρατό, αλλά δεν ήταν σίγουροι για το πόσον καιρό ή για τους βαθμούς του.

edward-ryan-3-ht-jt-240613_1718309612244_hpMain.jpg



Στο κάτω μέρος των στοιχείων της υπηρεσίας και της κηδείας του, ο Ράιαν έδωσε το δικό του μήνυμα, λέγοντας: «Πρέπει να σας πω κάτι ακόμα». «Ήμουν ομοφυλόφιλος σε όλη μου τη ζωή: ακόμα και στο δημοτικό, το γυμνάσιο, το κολέγιο, τη ζωή».

Αποκάλυψε επίσης ότι είχε μια μακροχρόνια «σχέση αγάπης και φροντίδας» με έναν άλλο άνδρα που ονομαζόταν Πολ Καβανιάρο. Αυτή η σχέση έληξε σε μια αποκαρδιωτική κατάσταση – αλλά μετά τον θάνατο, ο Ράιαν είπε ότι θα επανενωθούν. «Ήταν ο έρωτας της ζωής μου. Περάσαμε 25 υπέροχα χρόνια μαζί», έγραψε ο Ράιαν. «Ο Πολ πέθανε το 1994 από μια ιατρική διαδικασία που πήγε στραβά. Θα με θάψουν δίπλα στον Πολ».

Μετά από χρόνια που κρατούσε κρυφή τη σεξουαλική του ταυτότητα, ο Ράιαν ζήτησε συγγνώμη: «Λυπάμαι που δεν έχω το θάρρος να μιλήσω ως γκέι. Φοβόμουν μην με εξοστρακίσουν: από την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους», έγραψε. «Τώρα που το μυστικό μου έγινε γνωστό, θα αναπαυθώ για πάντα εν ειρήνη».

Ενώ ο Ράιαν δεν είχε αποκαλύψει ότι είναι γκέι πριν από τον θάνατό του, η ανιψιά του Λίντα Σάρτζεντ είπε στην Times Union ότι πολλοί στην οικογένεια γνώριζαν, αλλά «δεν ήταν κάτι για το οποίο συζητούσαμε». «Ήξερα πιθανώς 40 χρόνια. Ήξερα ότι [ο Καβανιάρο] ήταν ο σύντροφός του», είπε η Κάθι Στάμελ στην Times Union. «Ήταν ένα ερωτευμένο ζευγάρι. Το θαύμαζα αυτό», είπε. «Αλλά του υποσχέθηκα ότι δεν θα έλεγα τίποτα, και κράτησα αυτή την υπόσχεση. Ήταν στο χέρι του να μιλήσει γι' αυτό όταν θα ήταν έτοιμος».


Με πληροφορίες από Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ