Απλοί τρόποι για να μειώσετε (στο μισό) τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος

Με τα κλιματιστικά να δουλεύουν ακατάπαυστα, εν μέσω καύσωνα, είναι πολύ πιθανόν να λάβουμε έναν «παραφουσκωμένο» λογαριασμό ρεύματος.

Article featured image
Article featured image

Συμβουλές που μπορούν να αποβούν αν μη τι άλλο «σωτήριες» για τις τσέπες των καταναλωτών, μειώνοντας πάνω από το μισό τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, έδωσε, στο πλαίσιο παρέμβασής του στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο ΤΕΠΑΚ, Αβραάμ Γεωργίου.

Όπως τόνισε, εάν ο κόσμος ακολουθήσει ορισμένα συγκεκριμένα και απλά βήματα, εκεί που θα πλήρωνε €800 και €900 αυτήν την περίοδο της αυξημένης κατανάλωσης, θα δει τον λογαριασμό του να μειώνεται στα €300. «Μιλάμε για τεράστια διαφορά», υπογράμμισε ο κ. Γεωργίου.


Η μέθοδος Αβραάμ και τα κλιματιστικά


Αναφερόμενος στα κλιματιστικά, ο Καθηγητής είπε πως αυτά έχουν πάρει «φωτιά» και προκειμένου να τα εμποδίσουμε από το να κάψουν και τις τσέπες μας (μαζί και εμάς), παρέθεσε τις πιο κάτω συμβουλές:

Καθαρισμός φίλτρων

Δεν νοείται να χρησιμοποιήσουμε τα κλιματιστικά, εάν πρώτα δεν έχουμε καθαρίσει τα φίλτρα, σημείωσε ο κ. Γεωργίου. Όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο κερδίζουμε 15% μέχρι 20% στην απόδοση του κλιματιστικού. Παράλληλα, επεσήμανε πως τα φίλτρα θα πρέπει να ξανακαθαρίζονται τουλάχιστον κάθε 60 ώρες λειτουργίας των κλιματιστικών.


Καθαρισμός Εξωτερικής Μονάδας

Και σε αυτήν την περίπτωση, ο Καθηγητής ήταν απόλυτος, λέγοντας πως δεν νοείται να ανάβουμε κλιματιστικά, εάν δεν έχει πρώτα καθαριστεί η εξωτερική μονάδα, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την παράμετρο ασφάλεια. Ειδικά όσοι μένουν σε διαμερίσματα και έχουν μικρές βεράντες, είναι σημαντικό να μην σκεπάζουν την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού αφού έτσι δεν επιτρέπουν τη σωστή λειτουργία του, ενώ παράλληλα, κινδυνεύουν.

Ξεκαθάρισε δε, πως δεν ακουμπάμε ποτέ συσκευές εάν δεν είναι κλειστός ο γενικός διακόπτης που ελέγχει τη συγκεκριμένη συσκευή.


Οι περσίδες του κλιματιστικού

Οι περσίδες, σύμφωνα με τον Καθηγητή, θα πρέπει να βλέπουν προς τα πάνω, αφού ο ζεστός αέρας, επειδή είναι πιο ελαφρύς θα βρεθεί από πάνω επομένως, θα κρυώσει πιο γρήγορα και θα σταλεί προς τα κάτω.


Ο ανεμιστήρας του κλιματιστικού

Αρκετοί έχουν την εντύπωση πως εάν ο ανεμιστήρας, δηλαδή το «fan» του κλιματιστικού είναι στην υψηλότερη ταχύτητα (high speed) και οι περσίδες είναι στραμμένες προς το μέρος μας, σε συνδυασμό με χαμηλή θερμοκρασία, ότι θα δροσιστούμε πιο γρήγορα. Αυτό, όπως διεμήνυσε ο Καθηγητής, είναι ένας μύθος. Η ταχύτητα του ανεμιστήρα πρέπει να είναι στο χαμηλό, καθώς το κλιματιστικό χρησιμοποιεί τον αέρα που ήδη υπάρχει στο δωμάτιο, τον «περνά» από μέσα του και κάνοντας κάποιες διεργασίες τον απελευθερώνει προς τα έξω. Εάν δουλεύει γρήγορα, τότε δεν δίνεται ο απαιτούμενος χρόνος για να παγώσει ικανοποιητικά.


Πρόσθετες Λειτουργίες, «ΜΕΣΑ» και συντήρηση

Επιπρόσθετα, στάθηκε στις λειτουργίες του τηλεχειριστηρίου, υποδεικνύοντας πως δεν θα πρέπει να τις αγνοούμε. Πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η έννοια όλων εκείνων των σημάτων, συμπλήρωσε.

Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε επίσης, στο ακρωνύμιο ΜΕΣΑ, εξηγώντας πως σημαίνει:

1.Μόνωση

2.Ευχρηστία

3.Συντήρηση

4.Ασφάλεια

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη συντήρηση υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό μία φορά τον χρόνο οι καταναλωτές να αποτείνονται σε ειδικούς, καθώς τα κλιματιστικά χρειάζονται αέριο και φάρμακα για σκοπούς υγιεινής, πέραν της καθαριότητας.


Κλείνουμε πρίζες, βγάζουμε πολύπριζα

Επίσης, όταν δεν χρησιμοποιούμε τις συσκευές να κλείνουμε τις πρίζες, και εκεί που έχει φίσιες να αφαιρούνται. Αποφεύγουμε ακόμα, να βάζουμε πολύπριζα, ενώ δεν κάνουμε βαριές δουλειές που προκαλούν θερμότητα την ώρα της ζέστης.Αερίζουμε το σπίτι μας

Όταν η εξωτερική θερμοκρασία αγγίζει για παράδειγμα, τους 35 ή τους 37 βαθμούς, αν δεν προσέξουμε στο εσωτερικό ενός μέσου νοικοκυριού η θερμοκρασία θα είναι γύρω στους 32 με 33 βαθμούς.

Η συμβουλή του κ. Γεωργίου είναι το πρωί τα παντζούρια και γενικότερα, οι πόρτες, τα παράθυρα και οι κουρτίνες να είναι ερμητικά κλειστά. Σε αυτήν την περίπτωση η θερμοκρασία θα είναι γύρω στους 30 με 31 βαθμούς. Όταν θα λειτουργήσει το κλιματιστικό θα σπαταλήσει λιγότερο ρεύμα για να φθάσει στους 26 απ’ ό,τι εάν ήταν στους 33.


Ποτέ στους 18 βαθμούς

Η θερμοκρασία στα σύγχρονα κλιματιστικά, καλής ενεργειακής κλάσης, πρέπει να ορίζεται μεταξύ 26 και 29 βαθμών, ενώ μπορούμε να τα αφήνουμε να λειτουργούν ακόμη και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Τα κλιματιστικά καλής ενεργειακής κλάσης μπορούν να εξοικονομούν μέχρι και 60% - 70% κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.


Ναι στον συνδυασμό ανεμιστήρα - κλιματιστικού

Ο συνδυασμός ανεμιστήρα οροφής και δαπέδου μαζί με το κλιματιστικό, μειώνει την κατανάλωση κατά 15% - 20%, ενώ βοηθά και στην κυκλοφορία του αέρα.


Φωτοβολταϊκά

Για όσους έχουν φωτοβολταϊκά, ο Καθηγητής τους κάλεσε να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους την ώρα που παράγεται η ενέργεια, δηλαδή τη μέρα και όχι την νύχτα.

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως είναι αποδεδειγμένη η αποτελεσματικότητα των μέτρων, μέσω της σύγκρισης που γίνεται μεταξύ των νοικοκυριών. Όσοι εφαρμόζουν τα πιο πάνω βήματα θα πληρώσουν γύρω στα €280, ενώ σε αντίθετη περίπτωση ένα μέσο νοικοκυριό θα πληρώσει γύρω στα €600 με €800.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ