Eρευνητές ανακάλυψαν πώς να κάνουν τo λίπος να καίει θερμίδες

Πρωτοποριακή ανακάλυψη.

Article featured image
Article featured image

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο έκαναν μια πρωτοποριακή ανακάλυψη που θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα παχυσαρκίας και μεταβολικής υγείας. Με επικεφαλής τον ιατρό επιστήμονα Brian Feldman και τον μοριακό βιολόγο Liang Li, η ομάδα εντόπισε έναν «γενετικό διακόπτη» που μπορεί να μετατρέψει το λευκό λίπος που αποθηκεύει ενέργεια σε καφέ λίπος που καίει θερμίδες, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων και σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, για να διερευνήσουν τον ρόλο ενός συγκεκριμένου γονιδίου στη ρύθμιση του λίπους. Στερώντας από τα ποντίκια τον μεταγραφικό παράγοντα Klf15, κατάφεραν να μετατρέψουν τον λευκό λιπώδη ιστό (WAT), ο οποίος αποθηκεύει κυρίως λιπίδια, σε καφέ λιπώδη ιστό (BAT), ο οποίος είναι γνωστός για την ικανότητά του να καίει θερμίδες και να παράγει θερμότητα.

Στα θηλαστικά, το λευκό λίπος λειτουργεί ως μακροχρόνια αποθήκη ενέργειας, ενώ παράλληλα προστατεύει τα εσωτερικά όργανα και μονώνει το σώμα. Το καφέ λίπος, το οποίο περιέχει πολυάριθμες κυτταρικές γεννήτριες ενέργειας, είναι πιο διαδεδομένο στα μωρά και στα ζώα που βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, παρέχοντας μια ζωτικής σημασίας πηγή θερμότητας. Για τους ενήλικες ωστόσο, η ισορροπία μεταξύ αυτών των τύπων λίπους ιστορικά ευνοούσε την αποθήκευση ενέργειας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας σε περιβάλλοντα που καταναλώνονται άφθονα λίπη, με περιορισμένη συγχρόνως σωματική δραστηριότητα.

Tf1y0Of.jpeg



Η έρευνα των Feldman και Li έδειξε, λοιπόν, ότι ο Klf15 παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ταυτότητας των λευκών λιποκυττάρων. Χειριζόμενοι αυτόν τον παράγοντα, μπόρεσαν να προκαλέσουν τη μετατροπή του λευκού λίπους σε ενδιάμεση κατάσταση, η οποία μοιάζει με το καφέ λίπος ως προς τις θερμογενετικές του ιδιότητες. Η διαδικασία αυτή διευκολύνθηκε από την ενεργοποίηση του αδρενεργικού υποδοχέα Adrb1, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι αποτελεί κρίσιμο κρίκο για τη μετατροπή.

Η ανακάλυψη αυτή έχει σημαντικές προεκτάσεις για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, καθώς οι τρέχουσες μέθοδοι διέγερσης του λευκού λίπους για να μετατραπεί σε καφέ έχουν δείξει περιορισμένη επιτυχία και συχνά συνοδεύονται από ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ο προσδιορισμός του Adrb1 ως αποτελεσματικότερου στόχου για τον εν λόγω μετασχηματισμό προσφέρει μια νέα πολλά υποσχόμενη οδό για την ανάπτυξη θεραπειών που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να διαχειριστούν καλύτερα την παχυσαρκία.

Με περαιτέρω έρευνα και κλινικές δοκιμές, αυτή η καινοτόμος προσέγγιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες φαρμακευτικές λύσεις για την παχυσαρκία, παρέχοντας ένα ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο μέσο για την αξιοποίηση των ίδιων των αποθεμάτων λίπους του σώματος.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation και μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ.


ΠΗΓΗ: unboxholics

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ