Σπάνια πλάνα από τη Λευκωσία λίγες ημέρες μετά το προδοτικό πραξικόπημα

Βρετανός δημοσιογράφος κατέγραψε πλάνα τρεις ημέρες μετά το πραξικόπημα και εξασφάλισε συνέντευξη από τον διορισμένο πρόεδρο των 8 ημερών, Νίκο Σαμψών. [ΒΙΝΤΕΟ]

Article featured image
Article featured image

Ένα (μάλλον) άγνωστο βίντεο για τις ημέρες που ακολούθησαν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974, έφερε στο φως η βρετανική εταιρεία περιεχομένου (ITN) στο οποίο απεικονίζονται στρατιώτες, καθώς επίσης και ο Νίκος Σαμψών.

Στις 18 Ιουλίου 1974, ο δημοσιογράφος του ITN, Μάικλ Νίκολσον, κατέγραψε πλάνα από τη Λευκωσία εκείνων των ημερών.


Στο ντοκιμαντέρ φαίνονται στρατιώτες να επανδρώνουν σημεία ελέγχου στις γωνίες των δρόμων και να φρουρούν τα καμένα ερείπια κυβερνητικών κτηρίων που υπέστησαν ζημιές από πυρά των τεθωρακισμένων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος.

Ο Μάικλ Νίκολσον κατάφερε επίσης να εξασφαλίσει συνέντευξη από τον Νίκο Σαμψών. Ο Βρετανός δημοσιογράφος αμφισβήτησε τον Σαμψών για τη νομιμότητα του νέου καθεστώτος, ενώ εκείνος αρνήθηκε επανειλημμένα οποιαδήποτε ανάμειξη της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό που επέμεινε ότι ήταν «επανάσταση», απορρίπτοντας τον χαρακτηρισμό ως «πραξικόπημα».

Ο Σαμψών ερωτήθηκε μάλιστα αν ανησυχούσε για τις προοπτικές τουρκικής εισβολής. «Όχι, δεν ανησυχώ», απάντησε κατηγορηματικά.



Με πληροφορίες από Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ